Zeyrek Çinili Hamam Özgün İşlevine Kavuşuyor

Mimar Sinan’ın Başyapıtlarından Zeyrek Çinili Hamam, Kapsamlı Restorasyonunun Ardından Özgün İşlevine Kavuşuyor

The Marmara Grubu’nun 13 yıl süren incelikli restorasyon çalışmaları sonucunda şehre bir kültür mirası olarak yeniden kazandırılan Zeyrek Çinili Hamam, tarihle iç içe bir yıkanma deneyimi sunmak üzere 3 Mayıs 2024’te kapılarını ziyaretçilerine açıyor. Osmanlı Donanması’nın Kaptan-ı Deryası Barbaros Hayreddin Paşa tarafından yaptırılan ve Mimar Sinan tarafından inşa edilen bu görkemli çifte hamam, kadınlar ve erkekler için ayrı alanlarda yıkanma imkanı sunuyor.

Zeyrek Çinili Hamam Özgün İşlevine Kavuşuyor
The Çinili Hamam, İç Mekan-Interior, Murat Germen, 2022

Osmanlı hamam ritüellerini modern bir dokunuşla buluşturan ve misafirlerine tarihin içinde yıkanabilecekleri bir huzur vahası sunan beş yüzyıllık Zeyrek Çinili Hamam, güncel sanat ve tasarım alanında önde gelen isimlerle işbirliği yaparak zanaata verdiği önemi günümüze taşıyor.

Ünlü moda tasarımcısı Hussein Chalayan, Zeyrek Çinili Hamam için hamam mimarisi, gelenekleri ve ritüellerini alamet-i farikası olan yenilikçi yaklaşımla yorumlayan bir giysi ve aksesuar koleksiyonu tasarladı. Tasarımlarında hamama has mimari detaylar, patina, ve ışığın mekânla ilişkisinden esinlenen Chalayan, vücuda havlu sarma sanatıyla ilgili süregelen tutkusundan da ilham alıyor. Misafirlerin kullanacağı peştemal, havlu ve nalınların yanı sıra, hamam çalışanlarının giydiği ceket ve pantolon gibi parçaları da içeren bu zamansız koleksiyona Zeyrek Çinili Hamam kompleksinin içinde bulunan mağazanın yanı sıra, Mayıs ayında açılacak olan çevrimiçi mağaza üzerinden de ulaşılabilecek.

Hamam kompleksinin girişinde yer alan Ayça Telgeren’in Kocakarı yerleştirmesi ile misafirlerini karşılayan Zeyrek Çinili Hamam, tarihi çinilerin bulunduğu sıcaklık bölümünde Elif Uras’ın mekâna özgü heykeli Oturan Kadın’la, yıkanma deneyimini güncel sanatla buluşturuyor. Atina’da yaşayan ve atıl mermer bloklarını ustalıkla fonksiyonel heykellere dönüştürmesiyle tanınan sanatçı Theodore Psychoyos ise Zeyrek Çinili Hamam için özel mermer köpük masajı ve ayak masajı üniteleri tasarladı. Sanatçının Mimar Sinan’ın mimari yaklaşımı ve hamamın tarihine dair kapsamlı bir araştırma sonucu İstanbul’da ürettiği bu öğeler, gelenekler ve malzemeye olan saygısını konforlu modern formlar ile birleştiriyor.

Hamam sefasının vazgeçilmez bir parçası olan Osmanlı mutfağına özgü lezzetler, şerbetler ve dinlendirici çaylar ise Santimetre Studio tarafından Zeyrek Çinili Hamam’a özel tasarlanan seramiklerde sunuluyor. İlerleyen dönemlerde de güncel sanatçı ve tasarımcılarla işbirlikleri devam edecek.

Yüzyıllara Yayılmış Bir Gelenek Zeyrek Çinili Hamam’da Devam Ediyor

Osmanlı hamam kültürü, bedeni yenilerken zihni sakinleştiren, yüzyıllara yayılmış bir gelenek olarak Zeyrek Çinili Hamam’da devam ediyor. Zamanın akışının yavaşladığı ve her misafire özel kişisel bakım deneyimi sunabilmek için tasarlanan çeşitli bakım paketleri arasında Klasik Hamam, Rahatlatıcı Hamam, Zinde Hamam ve Yenileyici Hamam paketleri yer alıyor. Görkemli kubbelerin altındaki göbektaşında Bireysel Hamam kullanımı olanağı da sunan Zeyrek Çinili Hamam, Minik Hamam paketiyle çocukları da aileleriyle birlikte bu geleneksel keyifle tanışmaya davet ediyor. Günümüzde de varlığını sürdüren yüzlerce yıllık bir ritüel olan Gelin Hamamı ise 10 kişi ve üzeri gruplara müzikli ve eğlenceli bir hamam deneyimi sunuyor. Zeyrek Çinili Hamam’da, Türk hamamlarının bakım, arınma ve şifa geleneklerine saygıyla tasarlanan hizmetler, incelikli, nitelikli ve modern dokunuşlar taşıyor. Hamamda kullanılan bakım ürünleri, doğal içerikleriyle ve uzmanlıklarıyla öne çıkan yerel markalarla işbirliği içerisinde üretiliyor.

Paketler hakkında ayrıntılı bilgi ve rezervasyon için info@zeyrekcinilihamam.com adresine mail atılabilir ya da Zeyrek Çinili Hamam web sitesi ziyaret edilebilir.

Türkiye'nin En Büyük Sanat Haber Portalı, Güncel Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Röportajlar