"Digital Echos" Sergisi, İzmir Enternasyonel Fuarı, 2024
"Digital Echos" Sergisi, İzmir Enternasyonel Fuarı, 2024

“Digital Echos” Sergisi İzmir Enternasyonel Fuarı’nda Açıldı

2 Eylül 2024

İzmir Enternasyonel Fuarı’nın teknoloji temasına paralel olarak, 30 Ağustos tarihinde kapılarını açan “Digital Echos” sergisi, dijital çağın karmaşık ve çok katmanlı yapısını sanatsal bir perspektiften ele alıyor. Küratörlüğünü, farklı disiplinlerdeki çalışmalarıyla tanınan Nihat Özdal’ın üstlendiği sergi, teknolojinin varoluş üzerindeki etkilerini derinlemesine sorguluyor.

“Digital Echos”, teknolojiye Heideggerci bir yaklaşımla bakarak, teknolojinin bir ‘açığa çıkarma’ aracı olarak işlev görmesiyle birlikte varoluşun ifşa eden ve gizleyen ikili doğasına odaklanıyor. Heidegger’in “teknik” kavramı bağlamında, teknoloji dünyayı bize açarken, aynı zamanda bu açığa çıkarma sürecinde varlığın özünü örtmeye başlar. Dijital çağda bu süreç daha da karmaşık hale gelir; dijital teknolojiler, gerçeği hem ortaya koyar hem de simülakların iç içe geçtiği bir alan yaratarak onu belirsizleştirir.

Sergi, Bernard Stiegler’in kavramlarıyla değerlendirildiğinde, dijital teknolojilerin insanın dünyayla olan ilişkisini nasıl köklü bir dönüşüme zorladığını araştırıyor. “Digital Echos”, dijitalin varlık ve yokluk arasındaki ince çizgide sunduğu estetik deneyimi incelerken, sanatın varlık-yokluk diyalektiği üzerindeki dijital etkileri de gözler önüne seriyor.

Sergide yer alan sanatçılar arasında Ecem Dilan Köse, Neda İsmail Atar, Aslı Özer, Yasin Uysallar, Olcay Gültepe, Deniz Çalışkan, Cemal Şamlı, Merve Güç, Yonca Karaaslan, Nadide Acar, Cansu Sönmez, Kahraman Turan, İpek Taçmahal, Can Memişoğulları, Sezen Ümitli, İrem Zeynep Duran, Xebat Bayram, Genco Gülan ve Aylin Taslak gibi isimler bulunuyor. Her biri, dijital teknolojilerin sanatsal yaratım sürecindeki yerini ve etkisini kendi perspektiflerinden yorumluyor.

“Digital Echos” sergisi, İzmir Enternasyonel Fuarı boyunca, 9 Eylül tarihine kadar ziyaret edilebilir ve dijital çağın sanatsal yankılarını keşfetmek isteyen tüm sanatseverleri bekliyor.

Sanat Okur

Türkiye'nin En Büyük Kültür Sanat Haber Portalı, Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Söyleşiler

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Kaçırmayın!

Başımın Üstünde Yerin Var Serisinden, 2019

Berk Kır İlk Kişisel Sergisiyle Merdiven Art Space’de

Berk Kır’ın ilk kişisel sergisi “Dışarıda Yakınlık”, Nazlı Pektaş küratörlüğünde,
Tuğba Kafa

Portfolyo: Tuğba Kafa

Duyumsal ve sezgisel olan sürecin soyut ifadeleri “Tuğba Kafa” Genç