Mahmoud Kalari
Mahmoud Kalari

İran Sinemasının Efsanevi İsmi Mahmoud Kalari Antalya’da!

15 Eylül 2024

Bu yıl 5-12 Ekim tarihlerinde gerçekleşecek olan Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, sinema dünyasının önemli isimlerini Antalya’da buluşturmaya hazırlanıyor. Festivalin merakla beklenen Uluslararası Uzun Metraj Yarışması’nın jüri başkanlığını ise İran sinemasının efsanevi ismi; görüntü yönetmeni ve yönetmen Mahmoud Kalari üstlenecek.

İran Sinemasının Gözbebeği Mahmoud Kalari Antalya’da

1951’de Tahran’da doğan Mahmoud Kalari, sinemaya olan ilgisini genç yaşlarda fotoğrafçılıkla pekiştirdi. 1977’de Tahran’da ilk fotoğraf sergisini açan Kalari, 1980 yılında New York’ta profesyonel bir fotoğrafçılık eğitimi aldı ve ardından SYGMA Fotoğraf Haber Ajansı tarafından işe alındı. Fotoğrafları, dünyanın en prestijli yayınlarında yer aldı.

Sinema kariyerine 1988 yapımı “Frosty Roads” filmiyle başlayan Kalari, yaklaşık 40 yıl boyunca İran sinemasının en büyük isimleriyle çalıştı. Özellikle Abbas Kiyarüstemi, Mohsen Makhmalbaf, Jafar Panahi ve Asghar Farhadi ile yaptığı iş birlikleriyle tanınan Kalari, Farhadi’nin “En İyi Yabancı Film” dalında OSCAR kazanan 2011 yapımı “Bir Ayrılık”/ A Separation” filmi ile görüntü yönetmeni kariyerinde dünya çapında büyük takdir topladı.

Kalari’nin Ödüllerle Dolu Kariyeri ve Yönetmenlik Deneyimi

Sinematografi alanındaki başarılarının yanı sıra yönetmen olarak da dikkat çekici işlere imza atan Mahmoud Kalari, 1998 yapımı “Bulut ve Doğan Güneş / Cloud and the Rising Sun” filmi ile Arjantin’deki Mardel Plata Uluslararası Film Festivali’nde En İyi Film Ödülü’nü kazandı. Sinema kariyeri boyunca birçok uluslararası ödül ve onur töreniyle taçlandırılan Kalari, son yönetmenlik çalışması, 2023 yapımı “Yaz Mevsimi / Summertime” filmiyle yine dikkatleri üzerine çekti.

Bu yıl da sinemaseverleri dünyanın dört bir yanından gelen birbirinden değerli yapımlarla buluşturacak olan Altın Portakal’da Mahmoud Kalari’nin jüri başkanlığıyla sinemanın sanatsal derinliklerine yolculuk yapılacak.

Sanat Okur

Türkiye'nin En Büyük Kültür Sanat Haber Portalı, Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Söyleşiler

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Aycan Teztel
Önceki

Aycan Teztel’in Yeni Eseri “Under the Starlights” Yayında!

İnci Eviner, "Materials of Mind Theatre", 2024, Kontrplak ve metal konstrüksiyon üzerine sırlanmış seramikler, değişken boyutlar. Fotoğraf: Nazlı Erdemirel
Sonraki

İnci Eviner’in “Materials of Mind Theatre” Yapıtı Londra’da!

Kaçırmayın!

Portfolyo: Ağıt Uğur Uludağ

1989 yılının sıcak bir Temmuz akşamında Çukurova’da doğmuştum. Çocukluğuma dair

Şair Emin Ünlü ile Söyleşi

İçindeki ağırlığı sanat ile hafifletmeye çalışan ve bunu şiir dizeleriyle