Ardan Özmenoğlu, What Trees Whisper, Fotoğraf: Hadiye Cangökçe, Anna Laudel Istanbul, 2024
Ardan Özmenoğlu, What Trees Whisper, Fotoğraf: Hadiye Cangökçe, Anna Laudel Istanbul, 2024

Ardan Özmenoğlu “What Trees Whisper?” Sergisi Açıldı

23 Eylül 2024

Ardan Özmenoğlu‘nun “What Trees Whisper?” adlı kişisel sergisi bu yıl da 212 Photography Festival duraklarından biri olan Anna Laudel Istanbul’da açıldı. Özmenoğlu, üç boyutlu yapıtlarında kullandığı ağaç figürüne bakışını daha da yakınlaştırarak ağaçların hücre yapısına iniyor. Sergi, 10 Kasım 2024 tarihine kadar Anna Laudel Istanbul’da görülebilir.

Peter Wohlleben’in “Ağaçların Gizli Yaşamı” kitabında, “Ağaçlar birbirine bakan yaşlı bir çift gibi bağ kurabilirler. Ağaçlar ilişkiler geliştirir ve birbirlerine bakabilirler.” der. Özmenoğlu da yeni serisinde ağaçların birbirleriyle kurdukları iletişime ve doğanın sessiz huzurunda saklı fısıldaşmalara kulak vermeye izleyicileri davet ediyor.

Ağaçlar, tıpkı insanlar gibi sosyal varlıklardır ve kök sistemleri ile hava yoluyla birbirleriyle iletişim kurarlar. Bu iletişim aracılığıyla ağaçlar birbirlerine besin sağlar ve tehlikeler hakkında uyarılarda bulunurlar. Yaşlı ve güçlü ağaçlar, genç ve zayıf olanlara destek olur ve hatta ölmekte olan ağaç kütükleriyle besin paylaşır. Bu karşılıklı bakım, orman topluluğunun hayatta kalmasını sağlar ve ağaçların birbirleriyle derin bağlar kurduğunu ortaya koyar.

Sanatçı, rengarenk ojeler kullanarak cam üzerine resmettiği ağaç figürlerinde boya darbelerini yakınlaştırıyor. Bu yakınlaşma, figürlerin büyümesini, form değişimini ve parçalara ayrışmasını sağlıyor. Gizlenen boşluklar bu süreçte görünür hale geliyor. Ormanda ağaçların büyümek için birbirlerine tanıdığı boşluklar, doğada sürekli olarak tekrar eder ve bu boşluklar alyuvarlarda, gökyüzündeki yıldızlarda ve yağmur damlacıklarında da görülür. Hem ağaçlar hem de insanlar, bu kusursuz boşluklar sayesinde varlıklarını sürdürebilir. Sonuç olarak, bu boşluklar, aşk ve diğer derin duygusal bağlar için de önemli bir anlam taşır.

Ağaçların sesine odaklanan ve doğanın uyumundaki sevginin peşine düşmeye davet eden Ardan Özmenoğlu‘nun “What Trees Whisper?”, sergisi 10 Kasım 2024 tarihine kadar Anna Laudel İstanbul’da görülebilir.

212 Photography Festival duraklarından biri olan Anna Laudel İstanbul, 28 Eylül – 13 Ekim 2024 tarihleri arasında festival kapsamında ziyaret edilebilir.

Sanat Okur

Türkiye'nin En Büyük Kültür Sanat Haber Portalı, Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Söyleşiler

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Önceki

Lennart Brede “ANGELS FALL – Where From Where To” Sergisi Açıldı

Mickaël Brun-Arnaud
Sonraki

Mickaël Brun-Arnaud İmzalı “Köstebeğin Anıları” Raflara Çıktı

Kaçırmayın!

Ilgın Top

Aydın Gün Teşvik Ödülü’nün Sahibi Ilgın Top Oldu

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından her yıl, klasik müzik
Mehmet Babat

Portfolyo: Mehmet Babat

Mehmet Babat, 1989 yılında Van’da doğdu, Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi