“Böyle Küçük Şeyler” (Small Things Like These)
“Böyle Küçük Şeyler” (Small Things Like These)

12. Boğaziçi Film Festivali Açılışını Altın Ayı Adayı ile Yapıyor!

9 Ekim 2024

Sinemaseverleri, yedinci sanatın en yeni ve en iyi örnekleriyle buluşturmak için gün sayan 12. Boğaziçi Film Festivali, dopdolu programından ilk örneği, açılış gecesinde sunuyor. Bu yılki Altın Ayı adaylarından “Böyle Küçük Şeyler”le başlayacak olan festival, Yarışma Dışı Özel Gösterim seçkisiyle de festivallerin önemli bir misyonunu yerine getirerek dünyanın sessiz kaldığı coğrafyaların sesini duyuruyor.

Boğaziçi Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 12. Boğaziçi Film Festivali, 18- 25 Ekim tarihleri arasında İstanbul’u, dünya sinemasının en iyilerinin ev sahibi yapmaya hazırlanıyor. Sinema tutkunlarının merakla beklediği, saygın festivallerde gösterilmiş ve ödüller almış en yeni filmlerle dolu programdan ilk örnek, 18 Ekim’de Atlas Sineması’nda gerçekleştirilecek açılış gecesinde beyazperdede olacak. 12. Boğaziçi Film Festivali, bu yıl Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı’ya aday gösterilen ve oyuncusu Emily Watson’la En İyi Yardımcı Oyuncu ödülünü kucaklayan, Tim Mielants imzalı “Böyle Küçük Şeyler”le (Small Things Like These) başlayacak.

Geçen yıl “İrade” (Wil) ile izlediğimiz Mielants, festival gösterimiyle Türkiye prömiyerini yapacak olan yeni filminde yine zorlu bir vicdan muhasebesi resmi çiziyor. Yıl 1985; Noel’in birkaç hafta öncesi. Sadık bir eş ve baba olan kömürcü Bill Furlong (Cillian Murphy), geleneksel bir İrlanda kasabası olan of New Ross’ta yaşamaktadır. Yoğun bir iş temposunda olan Bill, çalıştığı sırada yerel manastırın bazı karanlık ve rahatsız edici sırlar sakladığını keşfeder. Keşfettiği bu sırlara verdiği tepki, onu; manastır, büyüdüğü kasaba ve kendi hayatıyla ilgili ağır gerçeklerle yüzleşmek zorunda bırakır. Claire Keegan ve Enda Walsh’ın senaryosunu yazdığı filmin başrollerini; Oscarlı oyuncu Cillian Murphy, popüler “Tath Oyunları” dizisiyle tanınan Michelle Fairley, 2 Oscar adaylığı bulunan Emily Watson ve başarılı oyuncu Clare Dunne paylaşıyor.

Bu Yıl Yarışma Dışı Özel Gösterimlerinde Coğrafyalara Ses Veren 5 Film!

12. Boğaziçi Film Festivali programında Yarışma Dışı Özel Gösterim seçkisi ise ağırlıklı olarak, başta Filistin olmak üzere, dünyanın sessiz kalmayı tercih ettiği coğrafyalara ses veren filmlerden oluşuyor. Yerli ve yabancı toplam beş filmin yer aldığı seçkide efsanevî Fransız yeni dalga yönetmenlerinden Andre Techine’in son filmi de var.

18- 25 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek 12. Boğaziçi Film Festivali Yarışma Dışı Özel Gösterim seçkisinde şu filmler yer alıyor:

  • Hesap Günü / Yomeddine (Yön: Ebu Bekir Şevkî)

Mısırlı-Avusturyalı yazar ve yönetmen Ebu Bekir Şevkî’nin ilk uzun metrajlı filmi “Hesap Günü” / Yomeddine, 2018 Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye ve Altın Kamera için yarıştı, François Chalais ödülünü ise kazandı. Pek çok festivalden de ödülle dönen film; Kıptî bir cüzamlı ve yetim çırağının, ilk kez cüzamlı kolonisinin sınırlarını terk edip ailelerinden geriye kalanları aramak için Mısır boyunca çıktıkları yolculuğu mizahî bir dille anlatıyor. Filmde başrolleri Rady Gamal, Ahmed Abdülhafız ve Üsame Abdullah paylaşıyor.

  • Hoşça Kal Taberiye / Bye Bye Tiberias (Yön: Lina Soualem)

Henüz genç bir kadınken oyuncu olmak için ailesinden ayrılıp Celile’den Paris’e giden Hiam Abbass’ın kızı Lina, otuz yıl sonra küçükken annesiyle gittiği Celile tatillerine ait video kasetlere ratlar. Videolarda gördüğü ve çocukluğuna damgasını vuran kadınları, tüm kolektif ve mahrem anıların korunduğu bir tapınağın koruyucuları gibi görür. Annesinin, Celile’den neden ayrıldığından hiç bahsetmediğini fark eden Lina, köye dönüp annesinin kararını, her ikisi açısından da sorgulamaya karar verir. Londra Film Festivali En İyi Belgesel Ödülü dahil pek çok festivalden ödülle dönen film; hafızanın, mekânın, kadınlığın ve direnişin nesilden nesile nasıl aktarıldığını keşfetmek için günümüze ait görüntüleri, doksanlardan aile görüntülerini ve tarihi arşivleri bir araya getiriyor. Her şeyi bırakıp yeniden, yeniden başlamak zorunda kalan kadınların hayatlarına bir yolculuk.

  • Kanıt / The Evidence (Yön: Atakan Kerküklü)

Dünya kamuoyunun gördüğü ama yöneticilerin sessiz kaldığı hatta savunduğu bir savaş suçunun kanıtları, en yetkili ağızlardan ortaya dökülüyor. Uluslararası hukuka göre yasaklı bir silah olan beyaz fosfor, İsrail tarafından Ekim 2023’ten beri Filistin halkına karşı kullanılıyor. Kanıtı; İnsan Hakları İzleme Örgütü eski yöneticisi Kenneth Roth, Birleşmiş Milletler (BM) İşgal Altındaki Filistin Toprakları Özel Raportörü Francesca Albanese, uluslararası ceza ve insani hukuk uzmanı Toby Cadman ve eski bir İsrail Savunma Kuvvetleri subayıyla yapılan röportajlarda. Film, Uluslararası Al Cezire Balkanlar Belgesel Film Festivali’nden sonra ilk kez Türkiye’de.

  • Ölümsüz Olan Sadece Sevgidir / Only Love is Immortal (Yön: Zeynep Bayraktutan& Gökhan Kasapoğlu)

Sevgi temalı filmlerin unutulmaz yönetmeni Tunç Başaran’ın özel hayatını ve sinema kariyerini konu alan belgeselde yönetmenin ailesi, arkadaşları meslektaşlarının samimi ve çok özel açıklamalarına da yer veriliyor.

  • Yeni Arkadaşlarım / My New Friends (Yön: Andre Techine)

Yalnız yaşayan polis memuru Lucie’nin rutini, apartmanına yeni bir ailenin taşınmasıyla bozulur. Zaman içinde onlarla arkadaş olurken ailenin babası Yann’ın, yasalara karşı çıkma ve yasaları çiğneme konusunda bir geçmişi olduğunu öğrenir. Lucie, polis memuru olarak görevi ile bu aileye yardım etme isteği arasında, inançlarına meydan okuyan bir ikilemle karşı karşıya kalır. Fransız yeni dalgasını başlatan efsanevî Chaiers du Cinema ekibinden usta yönetmen Andre Techine imzalı filmin başrolünde yine Fransız sinemasının dünyaya armağanı Isabelle Huppert yer alırken ona; Hafsia Herzi, Mustafa Mbengue, Elyjah Timera, Romane Meunier ve Nahuel Perez Biscayart eşlik ediyor.

Sanat Okur

Türkiye'nin En Büyük Kültür Sanat Haber Portalı, Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Söyleşiler

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Dünya Sanat Günü "Wallace Hartley" Ödülleri
Önceki

Dünya Sanat Günü “Wallace Hartley” Ödülleri Sahiplerini Buldu!

Hazal Haznedaroğlu
Sonraki

Hazal Haznedaroğlu, “Isola & the wave in my mind”

Kaçırmayın!

Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali 2024 Logo

Antalya Altın Portakal Film Festivali 5 Ekim’de Başlıyor!

Türkiye’nin en köklü sinema şöleni 5 Ekim’de bir kez daha
E.T.A. Hoffmann

Gotik Edebiyatın Usta Kalemi Hoffmann’dan, Matmazel De Scudéry

E.T.A. Hoffmann’ın başta Edgar Allan Poe olmak üzere birçok yazara