İAE "Arka Oda Toplantıları"
İAE "Arka Oda Toplantıları"

Arka Oda Toplantıları’nın Yeni Konuğu: Halil Paşa

21 Nisan 2026
2 dakika

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, Arka Oda Toplantıları’nın Nisan etkinliğinde Halil Paşa’nın otoportrelerinden yola çıkarak modernleşmenin kimlik ve imge üzerindeki etkisini, bu dönüşümün sanat aracılığıyla nasıl görünür hale geldiğini tartışmaya açıyor. Sanat tarihçisi ve eleştirmeni Elif Dastarlı’nın gerçekleştireceği “Silinen Fes, Kurgulanan Kimlik: Halil Paşa’nın Otoportrelerinde Modernleşme İzleri” başlıklı ücretsiz söyleşi, 22 Nisan Çarşamba 18.30’da düzenlenecek.

Suna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün (İAE), mimarlık, tarih, kent çalışmaları, müzik ve sinema gibi farklı alanlarda İstanbul’a dair güncel araştırma ve tartışmaları bir araya getirdiği Arka Oda Toplantıları, “Silinen Fes, Kurgulanan Kimlik: Halil Paşa’nın Otoportrelerinde Modernleşme İzleri” başlıklı söyleşiyle devam ediyor. 22 Nisan Çarşamba, 18.30’da İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün giriş katında gerçekleşecek söyleşide sanat tarihçisi ve eleştirmeni Elif Dastarlı, Halil Paşa’nın otoportreleri üzerinden sanatçının kendisini modern bir özne olarak nasıl inşa ettiğini ve bu süreçte ortaya çıkan “imgesel müdahaleleri” tartışmaya açıyor.

Modernleşmenin imgesel izlerini okumak

Türk resim sanatında Tanzimat’tan Cumhuriyet’e uzanan modernleşme süreci, yalnızca teknik bir dönüşüm değil, aynı zamanda kimlik ve temsil biçimlerinde derin bir değişimi beraberinde getiriyordu. Bu bağlamda Halil Paşa’nın otoportreleri, sanatçının kendi sureti üzerinden yürüttüğü müdahalelerle modernleşme fikrinin bireysel düzeyde nasıl içselleştirildiğini görünür kılıyordu. Dastarlı, sanatçının tuvallerinde yer alan ya da sonradan silinen geleneksel semboller üzerinden, modern bir özne inşasının görsel stratejilerini ele alıyor.

İmgesel müdahale ve kimlik kurgusu

Arif Hikmet Koyunoğlu arşivinde belgelenen bir otoportrede fesin sonradan silinmesi, dönemin “Batılı gibi görünme” idealinin sanatçının kendi imgesi üzerindeki doğrudan etkisini ortaya koyuyor. Söyleşi, bu tür müdahaleleri yalnızca estetik tercihler olarak değil, toplumsal dönüşümün sanatçının bedeni ve temsili üzerinden nasıl kurulduğunu gösteren göstergeler olarak değerlendirir. Bu yaklaşım, Halil Paşa’nın resimleri aracılığıyla modernleşmenin imgesel boyutunu yeniden düşünmeye davet ediyor.

Söyleşi, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nde 17 Mayıs’a kadar görülebilen Maceraperest Bir Mimarın Fotoğrafhanesi: Arif Hikmet Koyunoğlu 1893–1982 ile Pera Müzesi’nde 23 Ağustos’a kadar devam eden Suyun Kıyısında: Halil Paşa’nın Yaşamı ve Sanatı sergilerinin sunduğu arşiv ve eserlerden ilhamla şekilleniyor.

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü giriş katında gerçekleşecek söyleşiye katılım ücretsizdir, rezervasyon alınmamaktadır. Söyleşi, sonrasında İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün YouTube kanalında yayınlanacaktır.

Sanat Okur

Sanat Okur, sanat haberleri, sergi incelemeleri ve sanatçı içerikleri üreten bir online sanat haber platformudur. Amacı, güncel sanatı erişilebilir ve anlaşılır şekilde geniş kitlelere ulaştırmaktır.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Reklam

Jazzanova
Önceki

Jazzanova, Caz Günü Konserleri için İstanbul’a Geliyor!

FROM dördüncü sezon
Sonraki

TV+, Nisan Ayında Sunacağı Yeni Dizileri Duyurdu!