‘Hafıza Konuşmaları’ 28 Ekim’de Beykoz Kundura’da Başlıyor

Beykoz Kundura
Beykoz Kundura

Türkiye’nin önemli endüstri mirası yapılarından Beykoz Kundura’nın çatısı altında 2015’te kurulan Kundura Hafıza Arşiv ve Araştırma, Sümerbank’ın 90. yılını Hafıza Konuşmaları adlı etkinlik serisi ile kutluyor. Cumhuriyet’in 100. yıldönümü kutlamalarına da eşlik edecek seri, 28 Ekim’de Beykoz Kundura’da başlıyor.

“Her Şeyi Daha İyi Başaracağız”

1933 yılında kurulan ve Cumhuriyet tarihinin önemli simgelerinden birine dönüşen Sümerbank’ın mottolarından “Her Şeyi Daha İyi Başaracağız” sloganıyla yola çıkan konuşma serisi, Cumhuriyet’in ilk yıllarında yürütülen kurumsallaşma ve fabrikalaşma faaliyetlerine odaklanıyor. Dört ay boyunca farklı başlıklar ve konuşmacılarla gerçekleşecek Hafıza Konuşmaları; erken Cumhuriyet dönemi iktisadi çalışmaları, devlet kurumları ve fabrikaları, emek tarihi, yerli üretim çalışmaları gibi konuları, alanında uzman isimlerle tartışmaya açacak ve 90 yıllık hafızayı bugünden okumaya çalışacak.

“90 Yıl Emeğin İzinde”

Hafıza Konuşmaları’nın “Emek” temasından yola çıkarak hazırlanan ilk oturumu, “Sümerbank: 90 Yıl Emeğin İzinde” başlığı altında 28 Ekim Cumartesi günü saat 16:00’da yapılacak. Kundura Hafıza Arşiv ve Araştırma’nın kurucusu S. Buse Yıldırım’ın konuşmasıyla başlayacak etkinlik, Cumhuriyet’in ilk yıllarında kurulan fabrikalar, Sümerbank’ın kuruluş misyonu ve faaliyetleri ve erken dönem Sümerbank emekçilerine odaklanacak. Etkinliğe, sosyal bilimci ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde öğretim görevlisi Aslı Odman, sosyolog, akademisyen ve yazar Dr. Hakan Koçak ve Marmara Üniversitesi İktisat Fakültesi İktisat Bölümü’nde öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Koraltürk konuşmacı olarak katılacak.

Emektârlarla sergi turu da var

Aynı gün ayrıca saat 14:00’te, Sümerbank Fabrikası’nın emektârları eşliğinde yapılacak rehberli sergi turu da gerçekleşecek. Kundura Hafıza Arşiv ve Araştırma’nın düzenlediği “Kundura’nın Hafızası: Bir Fabrikaya Sığan Dünya” adlı sergi, Fabrika’nın yaşayan hafızalarının rehberliğinde gezilecek.

Sınırlı sayıda katılıma açık olacak etkinlik için rezervasyonunuzu beykozkundura.com adresinden ücretsiz yaptırabilirsiniz.

Atölyelere devam

Kundura Hafıza Arşiv ve Araştırma’nın Öğrenme Programı kapsamında düzenlenen atölyeler de devam ediyor. Fabrika’daki üretim sürecinden yola çıkarak özgün tasarımlarla hazırlanan programda bu ay, “Bir Zamanlar Kundura’da: Geçmişin Ayak İzleri” adlı atölye 15 Ekim Pazar günü yapılacak. Mizgin Adar’ın yürütücülüğünde gerçekleşecek atölye, Beykoz Kundura’nın 1800’lere uzanan tarihi ve zengin sosyal yaşamını yeni bir bakış açısıyla ve interaktif bir yöntemle ele alıyor. Öğrenme Programı kapsamında ayrıca, 5 Kasım’da “Gülümseyin, Çekiyorum!” ve 26 Kasım’da “İzlediğim İlk Film: Hafıza Afişim” adlı çocuk atölyeleri yapılacak. Öğrenme Programı’nda biletler Çocuk Atölyeleri için 200 TL, Yetişkin Atölyeleri için de 250 TL olacak ve beykozkundura.com adresinden satın alınabilecek.

Beykoz Kundura’nın hafızası

Beykoz Kundura’nın tarihiyle dinamik bir ilişki kurabilmek ve bu miras alanının kültürel ve sosyal hayatını yeniden zenginleştirmek amacıyla çalışmalar yürüten Kundura Hafıza Arşiv ve Araştırma’nın yolculuğu 2015’te sözlü tarih çalışmalarıyla başladı. 2021 yılında dernek statüsü aldı ve aynı yıl ilk çalışması “Kundura’nın Hafızası: Bir Fabrikaya Sığan Dünya” adlı kalıcı sergi oldu. 2022’de başlattığı sanatçı programı Vardiya ile, sanatçılara arşivini açan Kundura Hafıza, Fabrika’dan ilhamla yarattığı çocuk atölyeleriyle de gelecek nesle tarih bilincini kazandırmaya devam ediyor. Bu kültür mirasının korunmasına yönelik, farklı disiplin ve yöntemleri kullanarak yaratıcı alanlar geliştiren Kundura Hafıza, sanatçı ve araştırmacılara yönelik programlar düzenlemeye ve 200’e yakın söyleşi, 1000’den fazla fotoğraf ve yüzlerce belge, ambalaj kâğıdı, gazete kupüründen oluşan arşivini de güncelleyerek geliştirmeye devam ediyor.

Türkiye'nin En Büyük Sanat Haber Portalı, Güncel Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Röportajlar