Vuslat’ın “Emanet” Adlı Sergisi 22 Mayıs’ta!

Vuslat’ın “Emanet” adlı sergisi, Ebru Yetişkin küratörlüğünde, 22 Mayıs – 30 Haziran 2024 tarihleri arasında MSGSÜ Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi Beş Kubbe Salonu’nda izleyiciyle buluşuyor.

Güven, bağlılık, ihtimam gösterme, sözüne sadakat ve koruyuculuğun değerini ifade eden “emanet” kavramının birçok tezahürünü keşfetmeye davet eden sergi Vuslat‘ın heykel, resim, şiir, ses ve enstalasyon eserlerini kapsıyor.

Vuslat ( Fotoğraf: Zeynel Abidin )
Vuslat ( Fotoğraf: Zeynel Abidin )

             “[k]endisini neyin beklediğini bilmeyen, tanımadığı bir yola koyulan, menziline içerik         atfetmeyen bir tür iyimserlik” halini bir değer olarak hakikaten de bugün, yeniden emanet alabilir ve emanet bırakabilir miyiz? Ebru Yetişkin

Geçtiğimiz yıl Baksı Müzesi’nde gerçekleşen “Emanet” sergisi, bu kez “sinematografik düşünebilmeye açılan bir çoksesli hafıza kaydı ve bir anlatı peyzajı olarak yeniden kurgulanıyor. Düşüncenin kristalleşmesi olarak karşılaştığımız Vuslat’ın her bir eseri, beş kubbenin altına bir hafıza sekansı olarak konumlanıyor.”

          “Birçok momentumu olan sergide bir an, ayağına diken batmış bir kuş bakışıyla puslu dağların ardında kaybolanları geniş plana açılıp, daha net görebiliriz. Bir diğer an ise, moleküler bir perspektife geçip, DNA yapılı bir zincirin etrafında yürürken atalarımızdan aldığımız enformasyonu nasıl saklayıp koruduğumuza ya da dönüştürdüğümüze odaklanabiliriz. Yaşamın hangi anlarını hafızamıza nasıl kaydettiğimizi, bu hafıza kayıtlarıyla nasıl b(ağ)lar kurduğumuzu ve hiç unutmadıklarımızı anımsarız. Bize bazen bir kara delik gibi gözüken geleceğin karanlığından sakınmak için yan yana durarak ışıldayanların iyileştirici ve umut verici gücüne sahip çıkar, bazen de usulca havada asılı kalabiliriz. Bakış açılarının devingenliği sayesinde hareketlilik kazanırız. Bir hafıza sekansından diğerine geçen anlar ve anlatılar arasında dolanırken, hem kendi yaşamımızı bir film şeridi gibi yansıtarak tefekküre imkan veren, hem de başka tahayyül olasılıklarına açılan bir estetiği deneyimleriz.” Ebru Yetişkin

Sergiye Vuslat’ın kendi çalışmalarının yanı sıra sanatçı işbirlikleri de eşlik ediyor. Sanatçı Pelda Aytaş ve Vuslat‘ın işbirliğiyle ortaya çıkan “Kucaklaşma” adlı eser, “emanet” kelimesinin içinde yaşadığımız kültürel coğrafyada konuşulan ve 9 ayrı dilde paylaşılan anlamlarını düşünmeye davet ediyor. “E-m-n” kökünden türeyen “Emanet” kelimesinin Aramice-Süryanice, İbranice, Arapça, Farsça, Urduca, Türkçe, Yunanca ve Kürtçe’deki karşılıklarını sunuyor. Sanatçı Alican Okan ile serginin ses içeriklerini çalışan Vuslat, sergideki eserler hakkında dinlenebilecek hafıza kayıtlarını paylaşıyor.

Kendimizle ve dünyayla kurduğumuz bağları güçlendirmek için ilham verici bir olanak sunan sergi, 30 Haziran’a dek Pazartesi günü hariç her gün saat 10:00-17:00 arasında ziyaret edilebilecek.

Vuslat hakkında:

Vuslat, bir aktivist ve sivil toplum lideri olarak, hayatının önemli bir kısmını toplumsal cinsiyet eşitliği ve ifade özgürlüğü ile ilgili etki yaratmaya adamıştır. Vuslat’ın heykel odaklı çalışmaları doğa-kültür, felsefe ve mitolojik anlatılardan referanslar içermektedir. Sanatçı, günümüzde öngörülmesi giderek zorlaşan, geçici ve birbirine bağımlı hale gelen dünya koşullarında; bireylerin kendileri, diğerleri ve birbirleriyle kurdukları bağları incelemektedir. Günümüzde insanlığı ilgilendiren en temel sorunları aşmanın gerçek bağlar kurmaktan geçtiğine inanan Vuslat, 2020 yılında cömertçe dinleme becerisini yaymak amacıyla çalışan Vuslat Vakfı’nı kurmuştur. 15 yılı aşkın süredir gerçekleştirdiği sanat çalışmaları sonunda “Sessizlik” başlıklı ilk kişisel sergisini 2022 yılında Londra’daki Pi Artworks Galerisi’nde Chus Martinez’in küratörlüğünde gerçekleştirmiştir. 2023’te  yine Chus Martinez’in küratörlüğünü yaptığı “Emanet”, Vuslat’ın ilk kurumsal sergisi olarak Baksı Müzesi’nde gerçekleşmiştir. Vuslat, 2024 yılı itibariyle Los Angeles’ta bulunan Otis College of Art and Design’da Güzel Sanatlar üzerine yüksek lisans yapmaktadır.

Ebru Yetişkin hakkında:

Doç. Dr. Ebru Yetişkin, İstanbul Teknik Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde öğretim üyesidir. İTÜ Sanat Tarihi ve Bilim, Teknoloji, Toplum Yüksek Lisans Programlarında ders vermektedir. Ecoles Nationale des Mines de Paris, İnovasyon Sosyolojisi Merkezi’nde ve Palais de Tokyo Müzesi’nde Prof. Bruno Latour ve Prof. Antoine Hennion danışmanlığında misafir araştırmacı olarak çalışmıştır. New York Üniversitesi, Madrid Üniversitesi ve İyonya Üniversitesi’nde interaktif sanat ve teknoloji eğitimleri vermiştir. Sanatsal ve küratöryal araştırmaları arasında birçok ulusal ve uluslararası sergi, atölye, festival ve kamuya açık seminer bulunmaktadır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Cendere Sanat Müzesi danışmanı ve küratörü, Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği (AICA) üyesi ve FEMeeting – Women in Art, Science and Technology inisiyatifinin kurucu üyesidir. 2022 yılında bilim, teknoloji ve sanat arakesitinde yaptığı yenilikçi çalışmaları nedeniyle Rosalind Franklin Vakfı Bilim Ödülü’nü kazanmıştır.


MSGSÜ Tophane-i Amire Beş Kubbe Salonu

Kılıçali Paşa, Meclis-i Mebusan Cd. No:1, 34433 Beyoğlu/İstanbul

Türkiye'nin En Büyük Sanat Haber Portalı, Güncel Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Röportajlar