Halil Altındere’nin “Usulüne Uygun” başlıklı kişisel sergisi 11 Kasım’da PİLOT’ta açılıyor. 31 Aralık 2026 tarihine dek ziyaret edilebilecek sergi, sanatçının farklı dönemlerde ürettiği heykel, video, fotoğraf, resim, halı ve minyatür gibi çeşitli çalışmalarını bir araya getiriyor.
Altındere, alt kültürler, toplumsal cinsiyet rolleri, popüler kültür, gündelik hayatın sıradan mucizeleri ve sanat içi ve sanat dışı iktidar mücadeleleri gibi konular üzerinden güç ve baskı karşısındaki direniş yöntemlerine odaklanır. Eserlerinde tarihin kitleler üzerine püskürttüğü saçma ama hakiki detaylara büyüteçle yaklaşan Altındere, mucize ile devrim, kriz ile rutin, düş ile kâbus, direniş ile baskı arasındaki nazik dengeyi, oyunlar, oyuncaklar, anıtlar, kahramanlar ve toplum nezdinde “arızalı”, “günahkâr” veya “öteki” görülen figür, belge ve nesneler üzerinden değerlendirir.
Usulüne Uygun, Altındere’nin uzun süredir benimsediği yaklaşımları farklı dönemlerden eserlerle buluştururken serginin adı da kendi ironisini taşıyor: Usuller, kurallar ve gelenekler yerli yerinde duruyor gibi görünse de sanatçının dünyasında pek az şey onlardan beklendiği gibi işliyor.
Altındere’nin eserleri MoMA, Centre Pompidou, MAXXI, MAK Museum, Madrid’deki CA2M ve Toulouse’daki Les Abattoirs gibi önemli müzelerdeki kişisel ve karma sergilerde yer aldı; eserleri bu kurumların birçoğunun koleksiyonuna dahil edildi. Sanatçı Moderna Museet, MAAT, ACC Gwangju, Secession, MAMbo, Akademie der Künste, CCBB Rio, Andrew Kreps Gallery ve n.b.k. gibi kurumlarda düzenlenen sergilerin yanı sıra Documenta, Manifesta ve Venedik, São Paulo, Berlin, İstanbul, Sharjah ve Gwangju bienallerine katıldı.




