James Baldwin
James Baldwin

James Baldwin “Şeytanı Gördüm” İlk Kez Türkçede!

5 Ekim 2024

Amerikan edebiyatının en önemli yazarlarından James Baldwin, roman ve öykülerin yanı sıra, tek bir türün kalıplarına sığmayan, bir anlamda kendi türünü icat eden düzyazı kitapları kaleme aldı. Sinema üzerine alışılmadık bir kitap olan Şeytanı Gördüm de bunlardan biri. Baldwin ele aldığı filmler kadar, bu filmleri ilk kez izlediği zamanı ve ortamı, filmlerin üretildikleri siyasal ve toplumsal koşulları da irdeliyor, sinemaya gitmenin hangi arzu ve yasaklarla yan yana düştüğünü keşfediyor. Film eleştirisiyle “sinema anıları”nı birleştiren, Amerika’daki ırk sorununa sinemanın aynasından bakan, Baldwin’in kendi kısa sürmüş Hollywood macerasıyla ve hayatının başka dönemlerinden anekdotlarla zenginleşen özel bir kitap.

Amerikan sinemasında siyahların temsil edilme biçimlerinin gizlediği önyargı, korku ve fantezileri keskin bir eleştirellikle ele alan Şeytanı Gördüm, Baldwin’in doğumunun yüzüncü yılında ilk kez Türkçede.

Kışkırtıcı bir tartışma.

Saturday Review

Bu ülkenin en iyi deneme yazarı. Baldwin’in gücü, üstünde iyi düşünülmüş, iğneleyici alaycılığında ve Amerikalıların kendilerini ülkelerinden korumalarını sağlayan kalınlaşmış deriyi kat kat soymaktaki ısrarında yatmıştır her zaman.

The New York Times Book Review


Şeytanı Gördüm
Yazar: James Baldwin
Çeviren: Fatma Cihan Akkartal
Editör: Darmin Hadzibegoviç
Sayfa: 112

Sanat Okur

Türkiye'nin En Büyük Kültür Sanat Haber Portalı, Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Söyleşiler

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Önceki

Işık Güner’in Üçlemeden Oluşan “Habitat” Proje Sergisi Çamlıhemşin’de!

Anton Çehov
Sonraki

Behçet Necatigil’in 60 Yıl Önceki Çevirisi Gün Yüzüne Çıkıyor: “Vanya Dayı”

Kaçırmayın!

Esra Doğan Korkmaz

Portfolyo: Esra Doğan Korkmaz

Sanat yolculuğuna Anadolu Üniversitesi’nde lisans eğitimini tamamlayarak başlayan Esra Doğan
Ferhat Arat

Portfolyo: Ferhat Arat

Salt Beden Üzerinden Hareketle Ruhsal ve Düşünsel Deformasyon Sürecinin Görsel