Dirimart, Sarkis’in galerideki beşinci kişisel sergisi Gökkuşağı Renkleriyle Çocukların Yağmur Çağrısı’na ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Sergide, sanatçının Venedik ve Mardin Bienallerinde çocuklarla birlikte yaptığı atölye çalışmalarından ilhamla, İstanbul’un farklı semtlerinden çocukları davetle bir araya getirerek ortaya koyduğu Gökkuşağı Renkleriyle Yağmur (Çocukların Çağrısı) eserleri sergilenecek.
Sarkis’in tüm yapıtlarında olduğu gibi, çocuklarla yıllar boyunca yaptığı çeşitli atölye çalışmaları da önceki sergileri sırasında ve sonrasındaki yaşantılardan doğar. Çocukların, sanatçının kendi sanat üretimine dahil edilmesi fikri, ilk olarak, onun basit jestlere dayandırdığı senaryolarından oluşan ve 1–24 Eylül 2023 tarihleri arasında Dirimart Pera’da da gösterilen Sarkis’in Filmleri (1997–1998) yapıtındaki hareketlerin çocuklarca uygulanabilir olmasından doğar. 2000 yılından bu yana sanat ile hayat arasındaki mesafeyi çocukların neşesi ve tazeliğiyle kapatmayı odağına alan bir dizi çocuk atölyesi, böylelikle Sarkis’in pratiğine dahil olur.
2000 yılında, Carquefou’da çocuklar, Le défilé du siècle en fluo [Neonlarla Yüzyılın Geçit Töreni] kapsamında, onlar için dikilmiş neon kıyafetli kostümlerle dört ay boyunca her hafta sonu şehrin sokaklarında, o hafta başlarına ilk kez gelen olayları anlatırlar. 2002’de Sarkis çocukları bu kez, Hessisches Landesmuseum Darmstadt’da, Joseph Beuys’un arkası dönük sergilenen tuvallerinin nasıl göründüğünü hayal ettiklerini resmetmeye davet eder. Aynı yıldan itibaren ise Paris, İstanbul ve Tokyo gibi yıllar içinde birçok şehre yayılmış ve bugün bazısı hâlâ devam eden Su İçinde Suluboya çocuk atölyeleri, Sarkis’in sanat yolculuğunda önemli bir yer tutar. Bu atölyeler, Sarkis’in sergileriyle başlayıp birçok yaştan çocuğun potansiyeline dokunan, sanatsal üretim üzerine öğrenme programlarının parçası hâline gelmiş durumdadır. 2002’de Passage de Retz, Paris’te gerçekleşen Ateliers Comme Exposition [Sergi Olarak Atölye Çalışmaları] başlıklı sergi ise tamamen çocuk atölyeleri üzerine kurulu ilk sergi olur.
Sarkis’in, 2001’de L’Abbaye de Silvacane’da [Silvacane Manastırı] yaptığı camların parmak dokunuşlarıyla aracısız olarak boyanması tekniği ile 2012’den itibaren neonlar biçiminde pratiğine dahil olan “gökkuşağı” teması, 2015’te Venedik Bienali Türkiye Pavyonu için hazırladığı Respiro sergisinde birleşir. Çocukların gökkuşağı renklerini parmaklarıyla büyük boyutlu aynalara işlemesiyle mekânın yansımalarla boyutlanması sağlanır ve izleyici, umudun renklerle çoğaltılmasına davet edilir.
Gökkuşağı Renkleriyle Çocukların Yağmur Çağrısı sergisinde, galerinin bulunduğu Dolapdere semti de dahil olmak üzere, İstanbul’un farklı bölgelerinde yaşayan çocukların bireysel ve kolektif olarak üzerlerinde çalıştıkları küçük boyutlu 49 aynanın her biri renkli yağmur betimlemelerini andırıyor. Yağmurun evrensel deneyimi gibi, çocuk atölyeleri de galerinin bulunduğu Dolapdere semti ve çevresinde konumlanan komşu dernekler ve okullarla yapılan ortak performatif üretimlerle hayat buluyor ve galeri mekânına yerleşiyor. Dokunmanın ne’liği, ortak deneyim, gökkuşağı ve çocuk temalarıyla hayat bulan Gökkuşağı Renkleriyle Çocukların Yağmur Çağrısı sergisi, bir aradalık üzerine yeniden düşünmeye ve ortak deneyime dair bir davet niteliği taşıyor.
Sarkis, ayrıca sergi kapsamında, 7 Aralık günü saat 16.00’da Dirimart Dolapdere’de “Sarkis’in 2000 Yılından Bugüne Çocuklarla ve Çocuklara Yönelik Sergileri” başlıklı bir sanatçı konuşması gerçekleştirecek.
Gökkuşağı Renkleriyle Çocukların Yağmur Çağrısı sergisi 4 Aralık 2024–5 Ocak 2025 tarihleri arasında Dirimart Dolapdere’de ziyaret edilebilir.