Şimdi Beyoğlu, 16 Ağustos’ta İstiklal Sanat Galerisi’nde!

Şimdi Beyoğlu ( Fotoğraf: Pınar Bora )
Şimdi Beyoğlu ( Fotoğraf: Pınar Bora )

İstiklal Sanat Galerisi, Beyoğlu‘nun çok katmanlı yapısını ve “şimdi“nin önemini vurgulayan bir sergiye ev sahipliği yapıyor. 16 Ağustos‘tan 30 Eylül‘e kadar ziyaretçilerini ağırlayacak olan serginin küratörlüğünü Aslı Bora üstleniyor.

Sergide, M. Tahir Akkurt, Orçun Beslen, Pınar Bora, Atilla Dur, Cüneyt Işık, Mesut İkinci, Joel Menemşe, Cemal Yiğit Sütçü, Merve Yenigeldi ve Işıl Çelik‘in eserleri yer alacak.

Küratör Metni / Şimdi Beyoğlu

Birçok düşünce biçiminde tarih ile bugünün birlikte yürüdüğü vurgulanır. İnsanı geçmişle gelecek arasında kritik bir noktada değerlendirmeye eğilimli olsak da mekanlar da benzer nitelik taşır. Beyoğlu nostaljik mitlerin gölgesinde kalmakla suçlanan bir merkez. Oysa “şimdi” önemlidir. Hangi zaman dilimini incelersek inceleyelim bunu kendi zamanımızı baz alarak yaparız.

Şimdi Beyoğlu, Beyoğlu’na yaşama yahut üretme itkisi ile bağlı genç sanatçıların çalışmaları aracılığıyla, semtin düşünsel ve tarihsel söylemi açısından mütemadiyen kendini güncelleyen kültürel doğası ile ilişkisine odaklanıyor.

İstanbul’un kültürel belleğinde inşa edici ve saklayıcı bir rol üstlenen Beyoğlu’nun bir mekân olarak hareketli, organik ve değişebilir niteliğini Henri Lefebvre’nin “Mekânın Üretimi” sorunsalı altında inceliyor. Bilindiği gibi Lefebvre mekanı soyut, boş bir metafor olarak algılamadığı gibi onu görünen bir fenomen olarak da tanımlamaz. Konuyu algılanan, tasarlanan ve yaşayan mekân diyalektiği ile kavramsallaştırır. Böylece mekânı hem sürekli işleyen hem de somut maddi bir bağlama yerleştirir. Mekân algısına yüklenen bu devingen mizaç onu birey açısından da topluluk açısından da düzenleyici bir konuma getirir.

Şimdi Beyoğlu, bireysel ve toplumsal açıdan aktif bir organizma olan Beyoğlu’nu mekânsal açıdan ele alıyor. Sergi aynı zamanda izleyiciyle buluştuğu noktadan başlayarak İstiklal Caddesi’ni seçkinin bir parçası olarak seçkiyle bütünlüyor.

Aslı Bora


İstiklal Sanat Galerisi / Beyoğlu

Tomtom, İstiklal Cd. No:217, 34433 Beyoğlu/İstanbul

YAZAR

Sanat Okur
Sanat Okur yazarı

Sanat Okur

Sanat Okur, sanat haberleri, sergi incelemeleri ve sanatçı içerikleri üreten bir online sanat haber platformudur. Amacı, güncel sanatı erişilebilir ve anlaşılır şekilde geniş kitlelere ulaştırmaktır.

Tüm yazıları →

Instagram’da paylaş

Bu cihazda doğrudan dosya paylaşımı açılamadı. Hazır görseli kaydedip Instagram’da paylaşabilirsin.

Görsel hazırlanıyor…

Görseli Instagram story’ne ekle. Habere tıklanabilmesi için kopyaladığın adresi Instagram’ın Bağlantı çıkartmasına yapıştır.