G-Art Galeri, 15 Ekim 2025’te sanatçı Yasemin Şenel’in solo sergisi Kargaşa / Pêle-Mêle / Disorder’ı sanatseverlerle buluşturmaya hazırlanıyor.
Belçika’da yaşayan Yasemin Şenel, 10 yıl aradan sonra yeniden İstanbul’da. Kargaşa başlıklı sergi, Artweeks İstanbul’un XII. Edisyon kapsamında açılacak ve 15–26 Ekim tarihleri boyunca The Ritz-Carlton Residences İstanbul B Blok’ta izlenebilecektir. Sergi daha sonra, 28 Ekim–22 Kasım tarihleri arasında G-Art Galeri Çukurcuma’da sanatseverlerle buluşmayı sürdürecektir.
1975’lerden bu yana İstanbul’dan Liège’ e, oradan uluslararası sanat sahnelerine uzanan üretiminde Yasemin Şenel, figüratif anlatımı, renklerin beklenmedik uyumu ve mitolojik göndermeleriyle kendine özgü bir görsel
evren kurdu. Sanat tarihçisi Sezer Tansuğ’ un ifadesiyle, onun resimleri “sanatsal bir özgürlüğün bilincinden doğmuş, özgün ve nadir bir kişilik” tir.
Sergide yer alan eserler, izleyiciyi bir karnavalın içine davet ediyor. Hayal gücünün mutlak hâkimiyetinde şekillenen bu evrende renkler, figürler ve semboller farklı hikâyelerin kapısını aralıyor. Roger Pierre Turine’in sözleriyle: “Hayal gücü, onun en güçlü tuvalidir.” Doğa ruhları, tanrılaştırılmış kadın figürleri, kuşlar, yılanlar, maskeler ve iskeletler iç içe geçiyor; şiddetin içinde masumiyet, korkunun derinliklerinde zarafet beliriyor. Bu çarpıcı zıtlıklar, Şenel’ in resimlerinde hem cezbedici hem de rahatsız edici bir atmosfer yaratıyor.
Sergi, sanatçının pratiğini tanımlayan “bilinçli kaos ve organik düzen” kavramını merkezine alıyor. Şenel için sanat, kaosun düzenle dans ettiği yerdir; kargaşa, yaratıcı eylemin ilk nefesidir. Taslak kullanmadan, katmanları üst üste bindirerek ve her aşamayı görünür kılarak resimlerini inşa eder. Bu yöntem, zamansallığı içinde barındıran, bir “yaşayan vanitas” etkisi yaratır. Asla silinmeyen izler, izleyiciyi bilinçaltının katmanlarına çeker. Parlak pembelerden toprak tonlarına, mor ve yeşillerden altın parıltılarına uzanan geniş renk skalası içinde imgeler yeniden anlam kazanır. Kargaşa, yeni bir düzenin doğuşuna dönüşür.
Sanat ortamının hızla yüzeyselleştiği bir çağda, Şenel’ in ısrarla figür ve pentüre sarılması başlı başına politik ve radikal bir jesttir. Onun tuvallerinde renk, hafızayı, mitleri ve bilinçaltını taşıyan canlı bir enerji alanıdır. Şiddet ile zarafet, korku ile masumiyet, Orta Doğu’nun pagan hikâyeleri ve günümüzün politik yankıları yan yana gelir. İzleyiciye hem büyüleyici hem de sarsıcı bir deneyim sunar.
Kargaşa / Pêle-Mêle / Disorder, Yasemin Şenel’ in yalnızca elli yılı aşkın süredir kurduğu kişisel mitolojisini değil, aynı zamanda çatışma ve düzensizlikten doğan güzelliği görünür kılma cesaretini temsil ediyor.
