9. Uluslararası Farklı Perspektifler Kısa Film Festivali Programı Açıklandı

Uluslararası Farklı Perspektifler Kısa Film Festivali 2021 programı açıklandı. Katadrom Kültür Sanat ve Sosyal Politikalar Derneği tarafından düzenlenen, Farklı Perspektifler Kısa Film Festivali en son 2020 yılında fiziki olarak gerçekleştirilmiş, 2021 içinse pandemi koşulları nedeniyle etkinlik tarihleri ertelenmişti.

Başladığı günden bu yana izleyicisine yeni bakış açıları kazandırmayı hedefleyen festivalin bu yılki teması, daha önce isteyerek ya da zorla gerçekleştirilen ama bir yıldır, tüm insanlığın aynı anda maruz kaldığı “İzolasyon”. Sanatçıların benzer deneyimleri farklı gözlemlerle aktaracakları filmleri bu bölüm başlığında izlemek mümkün. Festival teması film gösterimlerinin yanı sıra bu konudaki buluşma ve söyleşilerle daha kapsamlı şekilde ele alınacak.

“Take-Away” Festival
Farklı Perspektifler Film Festivalinin en ayırıcı özelliği “take-away” formatı. Festival, İstanbul’da başlayıp yıl içinde Türkiye’nin ve dünyanın çeşitli şehirlerini ve etkinliklerini dolaşıyor. Bu yıl da İstanbul’da başlayacak olan festival pandemi koşullarının izin verdiği ölçüde yolculuğuna, Eskişehir, Berlin, Tahran ve Yogyakarta’da devam edecek.

Potluck/Potlaç Ödülü ve Jürisi
Bu ödül, başvurular için talep edilen sembolik başvuru ücretini en iyi filme verme, bu ücreti bir sinemacıdan başkasına katkı haline getirme fikrinden ortaya çıktı. Katadrom’un kalabalık uluslararası ön jürisi tarafından belirlenen yarışma filmleri oyuncu Aslı Şahin, Kosovalı yönetmen More Raça ve Bulgaristanlı yapımcı Vladimir Karanikolov‘un oluşturduğu uluslararası ana jüri tarafından değerlendirilecek.

Kısa Filmlere Uzun Yapımlar Eşlik ediyor
2013 yılından bu yana festival gösterim programına uzun kurmaca ve belgesel gösterimlerin yapıldığı bir özel bölüm ekledi. Festival bu geleneğini bu yıl da sürdürüp, Orhan Tekeoğlu’nun “7 Kibele” filmini gösterecek.

Program bölümleri
Bu yıl da festival ana teması “İzolasyon” bölümünün yanı sıra, geleneksel bölümlerini korumaya devam ediyor. Festival bölümlerini “Potluck”, yarışmalı bölümün yanı sıra, hayatın absürt ve komik taraflarını gösteren “Gülünç”, güçlü kadın hikayelerinin anlatıldığı “Mor Portreler”, her türlü ayrımcılığa karşı bir buluşma alanı olan “Şemsiye”, keskin değişim hikayelerinin yer aldığı “Viraj”, yakın tarihin ve kişisel hikayelerin aktarıldığı “Çok Uzak, Çok Yakın”, kültürel farklılıkların ve kontrastların ele alındığı “Kültürel Bakış”, ilişkilerin irdelendiği “Bağlar”, oluşturuyor.

Festivalin 2021 Afişi Brezilyalı sanatçı Pedro Carvalho’dan
Her yıl temaya uygun olarak farklı bir sanatçının tasarladığı ve izolasyonun çağrıştırdığı çizgi ve renkleri yansıtan festival afişi bu yıl Brezilyalı sanatçı Pedro Carvalho tarafından gerçekleştirildi.

Atölyeler
9. yılında festival, takipçilerine farklı atölyeler sunuyor.

Kitlesel Fonlamada Başarının Sırları
Yönetmen, yapımcı ve Akademisyen Doçent Dr. Nurdan Tümbek Tekeoğlu sinema filmi için alternatif bir kaynak yöntemi olarak kitlesel fonlama konusunda bir sunum gerçekleştirecek.

Altyazı ve Yerelleştirme Atölyesi
Bu atölyede film altyazı çevirisi, yerelleştirilmesi ve uygulanmasının bir filmin sunulması ve yaygınlaştırılması açısından önemi, Katadrom gönüllüleri tarafından katılımcılarla paylaşılacak.

Festival hakkında gelişmelerden haberdar olmak için icpsff.com ve katadromart.com adreslerini takip edebilirsiniz.

1988 doğumlu, Sanat ve Kültür Yönetimi mezunu, sanat ve kültür meraklısı.