Güneş Uyanık
Güneş Uyanık

Güneş Uyanık İle Müzisyenleri Sevindirecek “Stok Müzik Kütüphanesi” Projesi Hakkında Söyleşi

25 Mart 2021

Ödüllü ses tasarımcısı Güneş Uyanık’tan zor durumdaki müzisyenler için “stok müzik kütüphanesi” projesi geliyor! Bu zamana kadar beklenen ve talep edilen desteklerin yerine gelmemesi ve son olarak 102 müzisyenin intihar olayının yayılması daha kötüsü ne olabilir diye düşündürürken ses tasarımcısı Güneş Uyanık’tan stok müzik kütüphanesi projesi haberi duyuldu. Ancak kendisi projesinin amacına ulaşmasında yani müzisyenlere ek gelir sağlanabilmesi için müzik sektörünün öncülerinden projesinin yayılmasına, desteklenmesine ihtiyaç duyuyor.

“stok müzik kütüphanesi” hakkında detayları ve cevabını merak edeceğinizi düşündüğüm sorularımı kendisine ilettim.

Keyifli okumalar.

Güneş Uyanık
Güneş Uyanık

Hakkınızda araştırma yaparken bu uygulamanın arkasında müzikten, sesten uzak bir girişimci olmadığınızı gördüm. Sizi yeni tanıyacaklar için kendinizi tanıtır mısınız?

Tabii ki. Oyun programlama konusunda gelişmek için Bilkent Bilgisayar Mühendisliği’ni bitirdikten sonra yurtdışında ses üzerine yoğunlaşmak için yurtdışında ses tasarım masteri yaptım. Bu dönemleri de bir yandan stüdyo ve sahne tozu yutarak geçirdim. Ondan sonrasında Mount and Blade: Bannerlord ve No Heroes Here gibi projelerde çalıştıktan sonra, özellikle de ses tasarım konusunda yoğunlaşarak film ve oyunlarda projelerde yer almaya devam ettim. Şu anda mühendislik yanımı da kaybetmemek için bir yandan Savunma Sanayii’nde çalışırken bir yandan da oyun ve film projelerinde gerek ses tasarımcı gerekse müzik tarafında yer almaya devam ediyorum. Projeler dışında kendi adıma bir ödül kazanmış durumdayım (Max 2017 Best Audio in Pc Games), bu sayede de diyebilirim ki müzisyenden çok ödüllü ses tasarımcısıyım, zira tek bir ödül bile bunu demeye yeterli oluyor anladığım kadarıyla.

Müzisyenler için geliştirmeye başladığınız “stok müzik kütüphanesi” projenizden bahseder misiniz? Amacı nedir? Faaliyetleri ne olacak?

Projenin ana amacı zor durumda olan müzisyenlere bir gelir alanı açmak ve özellikle bu Covid-19 döneminde daha da zor duruma düşen canlı müzik sanatçılarına da yardım edebilmek. Stok müzik denildiği zaman bize yabancı gelse de aslında hayatımızın her anında karşılaştığımız bir şey. Kısaca, görsel medyada (YouTube serileri, tanıtım filmleri, reklamlar, tiyatro oyunları, haber programları, hatta dizi, film ve oyunlar olabilir) kullanılan arka plan müzikleri diyebiliriz. Bunlar bir internet sitesinde tek tek de indirilebilirken (5alarm, pond5, audiojungle gibi sitelerden) müzik paketi halinde de bazı sitelerden (asoundeffect.com gibi) indirilebilir. Projeyi websitesi yerine paket halinde satmak istememizin sebebi, bu şekilde müzik satmaya çok insanın tecrübeli olmaması ve bir eşitsizlik oluşturmaması; çünkü paket olduğunda toplam toplanan para havuzu herkese dağıtılabilecektir. Faaliyetler ilk olarak müzisyenlerin benimle iletişime geçerek yardıma ihtiyaçları olduğunu ya da yardımcı olmak istediklerini ve müzik tecrübelerini belirtmesiyle başlıyor. Sonrasında her müzisyenimizden en az bir parça müzik çıkarmalarını ve yollamalarını isteyeceğiz. Toplanan müzikleri ben ve arkadaşlarım master’layıp kalite olarak hazır hale getireceğiz. Bu konu için oluşturulan bir web service’de tek paket olarak satıp aynı zamanda bir de bağış bölümü açacağız. Paraların toplanması sonrasında da kaydımızda olan ve ihtiyacı olduğunu söyleyen tüm müzisyenlerimize dağıtacağız. Proje şu an bu noktada; ancak projenin getirdiği farkındalıkla canlı sahne sanatçılarımızın da bu tarz farklı projelere başlayarak birbirlerine yardımcı olabileceklerini fark etmeleri de ikincil bir adımı. Projeye henüz bir isim koyamadık; ama spordaki ezeli rakiplerin sloganlarından yola çıkarak şimdilik MüzikOl ya da Kenetlen Çünkü Başka Müzik Yok projesi diyebiliriz.

Projenizin ilerleyebilmesi için müzisyenlerden destek bekliyorsunuz. Projeniz şu an hangi aşamada? Beklentiniz nedir? Projenizin geleceği hakkında öngörünüz neler?

Projemiz şu anda farkındalık yaratma ve para toplanabilmesi için bir dernek arayışında. Bunun dışında ben de gerekli altyapıyı oluşturma halindeyim. Türkiye’de sanat sektörü biraz değişik, insanlar dayanışma konusunu seviyor; ancak ilk olarak elini taşın altına koyan biri olmadan konu ilerlemiyor. Beklentim gerekli tanıtımla bu konunun çığ gibi büyüyüp hem yurt içi hem de yurt dışından büyük destek görmesi; ama bunun için birinin ilk adımı atması gerekiyor. Bu da neden ben olmayayım dedim açıkçası.

Exxen gibi platformlarla Türkiye’de de Multi Channel Network dediğimiz oluşumlar büyümeye başladı. Bu şirketler YouTuber’lar gibi kişilerle çalışıp hem tanıtımlarını üstlenmekte hem de o içerik yaratıcısının ihtiyacı olan her türlü müzik, video, resim lisanslama konularıyla bir bakıma onların menajeri gibi hareket etmekte. Hâlihazırda büyüyen bir sektörde de bu şekilde bir içerik sunumunun yapılabileceğinin görülmesi sektörün gelişmesine de yardımcı olacaktır.

Ses ve müzik sektörüyle ilgili bir parantez açmak istiyorum. Yazılım dâhil başka sektörleri de gördüğüm için bunu söyleyebileceğim, özellikle yurt dışında diğer sektörlerde olmayan bir dayanışma oluyor. Belki de bu özellikle film ve oyunlardaki üvey evlat olma hissinden, bunu derken anlatmak istediğim ses iki sektörde de geri plana atılan ve bütçe kesilmesi gerektiğinde ilk bütçenin kesildiği bölüm. Bu nedenle sanırım, bugün gidip en büyük ses tasarımcılarına ya da oyun-film müzisyenlerine Facebook veya LinkedIn’den bir soru sorup anında cevap ve yol gösterme alabilirsiniz. Örnek olarak; öğrenciliğim yeni bitmiş ve ilk portfolyomu (ses reel) oluştururken geribildirim almak için Ben Minto (EA DICE Ses Direktörü)’ya sormuştum ve uzun uzun kendisinden geribildirim alıp birden fazla kere verdiği yönlendirmelerle portfolyomu daha iyi bir noktaya getirmiştim.

Stok müzik kütüphanesinin profesyonel müzisyenler dışında amatörler için de bir kazanç getirmesi mümkün olacak mı?

Tabii ki. Bu projeyi Müzik-Sen gibi bir sendika üzerinden yapmayıp biraz daha başvuru üzerinden yapmamızın sebebi amatör müzisyenlerin de projelerden yararlanabilmesi.

Projenize başvurmak isteyenler nasıl bir yol izleyecek? Üyelik sistemi nasıl olacak?

Şu anki aşamada öncelikle gunesuyanik@gmail.com üzerinden mail ya da @gunesuyanik Instagram hesabımdan DM yoluyla isim, kontakt bilgileri, yaşanılan şehir ve yardıma ihtiyaçları olduğunu belirtmeleri ya da yalnızca yardımcı olmak istediklerini yazmaları gerekiyor. İlerleyen süreçte iletişim kanalımızı farklı bir alana taşıyacağız. Bunun duyurusu da yapılacak.

Daha sonrasında müziklerin yollanma kısmında Jotform tabanlı bir website hizmetiyle müzikleri bir havuzda toplayıp kendimize ulaştıracağız. Toplanan kontaklar bir dernekle çalışmaya başladığımızda derneğe iletilecek. Projeye müzik yollayarak katılan herkes zaten projenin bir üyesi olacak.

Yapılan başvuruların gerçekten o müzisyene ait olacağını nasıl belirleyeceksiniz? Bu biraz da riskli değil mi?

Risk tabii ki olabilir; ancak katılmak için verilmesi gereken bir emek de var. Başvuruların hepsinden bir müzik beklentimizin olmasının bir sebebi de bu aslında. Paranın kişisel olarak toplanması yerine bir derneğin olmasının amacı da bazı risklerin önüne geçmek. Bunun dışındaki bir risk kişilerin başka müziklerini çalarak yollaması olabilir; ancak yeni yapay zekâ tabanlı web servisleriyle, bunların önüne geçmek de mümkün.

Müzisyenler ve eserleri alacak kişiler arası köprüyü nasıl kuracaksınız?

Dernek bulma isteğimin ana tabanı hukuki olarak problem yaşamamak. Türkiye’de kişisel hesaplara para toplanması hukuki olarak yasak durumda. Bu nedenle bir dernek üzerinden bu işin yapılması gerekiyor. Teknik altyapıda ben yardımcı olacaksam da, satış ve bağış toplanma kısmında kendimi geri çekeceğim; çünkü buradaki toplanan parayla benim bir alakam olmasını istemiyorum. Hâlihazırda finansal bir sıkıntım yok, projenin ana amacı da ihtiyacı olan müzisyenlere yardımcı olmak için o köprüyü derneğin oluşturmasını bekliyorum. Bunun dışında müzik yayın hakları konusunda da İstanbul’da bir plak şirketiyle nasıl oluşturulacağı ve paketin nasıl bir kullanım hakları sözleşmesine tabi olacağı konusunda da görüşmelere başladık.

Stok müzik kütüphanesi projesinde müziğinizle var olmak veya projeye destek vermek için; isim, şehir, iletişim bilgileriniz, yardıma ihtiyaç duyduğunuzu veya projeye destek olmak istediğinizi belirten bir yazıyla birlikte gunesuyanik@gmail.com mail adresiyle veya @gunesuyanik Instagram hesabıyla iletişime geçmeniz gerekir.

Güneş Uyanık’ın müzisyenler için adım attığı stok müzik kütüphanesi projesine Sanat Okur olarak destek veriyoruz. Gelişmeleri yakından takip ediyor olacağız.

Nil Has

1988 doğumlu, Sanat ve Kültür Yönetimi mezunu, sanat ve kültür meraklısı.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Kaçırmayın!

Metalist: Vahdet Sergisi

“Metalist: Vahdet” Sergisi Gülhane Sarnıcı ve Fener Evleri 1’de

İBB Miras dokunuşuyla koruma altına alınan Gülhane Sarnıcı ve Haliç’i
Samantha Harvey

Booker Ödüllü Orbital Çok Yakında Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’nda

Edebiyat dünyasının en prestijli ödüllerinden Booker Ödülü’nü Orbital romanı ile