Benal Dikmen’in “Troyalı Kadınlar” başlıklı solo sergisi Nergis Abıyeva küratörlüğünde 8 Mart, 28 Nisan tarihleri arasında Quick Art Space’te gerçekleşiyor.
Sanatçının son iki yılda ürettiği resim, ışıklı pano, video gibi farklı türlerde, birçoğu izleyicilerle ilk defa buluşacak yapıtlarının yer aldığı sergi, Quick Tower’ın mekânına özgü olarak tasarlandı. İlki 8 Mart 2023’te Troya Müzesi’nde, ikincisi Eylül 2023’te Manfred Osman Korfmann Kütüphanesi’nde olmak üzere Çanakkale’de açılan Troyalı Kadınlar ve Helen’in İkili Yaşamı sergilerinden yapılan seçkiye, Quick Art Space’in mekânı gözetilerek üretilmiş yeni yapıtlar eşlik ediyor.
Benal Dikmen, Troyalı Kadınlar’da mitolojik anlatıları yeniden gündeme getirirken, izleyiciyi içinde olduğumuz zamanı toplumsal cinsiyet perspektifinden irdelemeye davet ediyor. Mitolojik anlatıların çağımıza nakledilmeyi talep ettiğini, günümüzün düşüncelerine, yeni sanat alanlarına ve tekniklerine göre yeniden yorumlanmaları gerektiğini düşünen Dikmen, sergiyi oluşturan yapıtlarını, anonim 19. yüzyıl fotoğraflarını kesip biçerek gerçekleştirdi. Sanatçı, kolajların videoya dönüşmesi aşamasında sanatçı ikilisi Ahmet Rüstem Ekici ve Hakan Sorar’la iş birliği yaptı. Anonim kadın figürlerinden ve sembolizm içeren türlü türlü nesnelerden oluşan kolajlar, dijital ortamda yatay bir düzlemde buluştuktan sonra büyük kumaşlara basıldı.
Sergi turu ve sanatçı konuşmasını içeren paralel etkinlik programı da önümüzdeki günlerde paylaşılacak.
Quick Tower ve Quick Art Space Hakkında
Uluslararası pek çok ödülün sahibi olan Quick Tower, Viyana merkezli mimar Gerhard G. Feldmeyer-HPP Architekten tarafından denge konseptiyle tasarlandı ve Aralık 2015’te binanın inşaatı tamamlandı. Maher Holding’in Mart 2021’de binaya taşınmasıyla lobi katının dinamik yapısını geliştirmek için kâr amacı gütmeyen bir kültür-sanat alanına dönüştürme fikri doğdu.
Mayıs 2023’te Nergis Abıyeva’nın kurucu direktör olarak göreve başlamasıyla temelleri atılan Quick Art Space ilhamını Quick Tower’ın sürdürülebilirlik, yaşanabilirlik ve fonksiyonellik ilkelerinden alıyor ve Quick Tower’ın meydanından başlayarak lobi bölümünü kullanıyor. Kâr amacı gütmeyen bir kültür-sanat alanı olarak kurulan Quick Art Space, dinamik ve sürdürülebilir bir platform olmak amacıyla yola çıktı. Disiplinlerarası bir yaklaşımı benimseyerek sergi, atölye, performans, konuşma ve deneysel tiyatro gibi etkinliklerle bir buluşma yeri olmayı hedefleyen platform, yaşayan sanatçıları destekleme ve görünür kılma misyonunu taşıyor. Quick Art Space’in danışma kurulunda sanat tarihçisi, akademisyen ve yazar Seza Sinanlar Uslu, kültür yöneticisi, program küratörü ve yazar Emre Erbirer, mimar ve eğitmen Derin Özken ile yayıncı ve yazar Kültigin Kağan Akbulut yer alıyor. Quick Art Space’in kurumsal kimlik ve afiş tasarımlarını Suat Gürsözlü, sergi tasarımını Kubilay Özmen üstleniyor.
Quick Art Space, Haziran-Eylül 2023 tarihleri arasında farklı disiplinlerde atölyeler gerçekleştirdikten sonra “Yapıntı Doğa” sergisiyle kapılarını ziyaretçilere açtı.
Benal Dikmen
Benal Dikmen (d. 1954) Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Tekstil Sanatları Bölümü’nden 1977’de mezun oldu, tekstil sektöründe çalışırken 1990-1999 arasında Bilsak’ta Mehmet Güleryüz’den resim dersleri aldı. İkinci bir kariyer yapmaya karar vererek Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Resim Bölümü’nde lisans, yüksek lisans ve sanatta yeterlik diplomaları aldı. Birçok ulusal ve uluslararası sanat sempozyumuna katıldı ve RH gibi süreli yayınlarda yazıları yayınlandı. Solo sergilerini 2007 ve 2009’da C.A.M Galeri’de açtı. 2010’da Karşı Sanat Galerisi’nde (İstanbul) “Yemek”adlı, 2014 yılında Floransa’da Linea Arte Contemporanea’daki (Floransa), “Small Wonders” adlı, 2015’te The Dundas Street Gallery’deki (Edinburg) “Il Segnalati” adlı, 2018’de Espacio Gallery’de (Londra) “Threads” adlı grup sergilerine katıldı.
2015’te Almanya’da “Townshipwise Different” ismiyle gerçekleşen Ruhr Bienali’ne katılan sanatçı, aynı yıl katıldığı V. Shing Le 22j Bienali’nde (Anzio, İtalya) üçüncülük ödülü aldı. Giulia Ripandelli ile birlikte 2016’da Forte Sangallo’da (Nettuno, Roma) “Encounters”adlı bir duo sergi yaptı. Yeni Yüzyıl Üniversitesi İletişim Fakültesi, Görsel İletişim Tasarımı Bölümünde Doçent Dr. olarak çalışan Dikmen, 2010’dan itibaren Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Heykel Bölümü’nde Mitoloji ve Çağdaş Sanat dersini veriyor. Sanatçının MSGSÜ’de yaptığı yüksek lisans tez çalışması “NATÜRMORT: Yaşamsal Gündelik Nesnelerin Sanat Bağlamında Metaforları” adlı bir kitap hâline getirilerek 2023’te yayımlandı.
Nergis Abıyeva
Nergis Abıyeva (1991), İstanbul Teknik Üniversitesi Sanat Tarihi programında doktora çalışmalarına devam ediyor. Abıyeva, lisans eğitimini Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sanat Tarihi bölümünde ve Milano, Brera Akademi’de aldıktan sonra “Tiraje Dikmen’in Sanatı ve Hayatı”başlıklı teziyle MSGSÜ Batı Sanatı ve Çağdaş Sanat yüksek lisans programından mezun oldu. “1950’lerde Paris’e Giden Ressamlar Bağlamında Tiraje Dikmen” konulu araştırmasıyla 2017’de SALT Araştırma Fonu’nu kazandı. 2015-2017 arasında Maçka Sanat Galerisi’nde, 2017-2020 arasında özel bir koleksiyonda ve Arter’de araştırmacı olarak çalıştı.
2022’de sanatçı Murat Sinkil’in sanatını ve yaşamını ele aldığı “Çağdaş Resmin Dervişi” adlı monografik kitabı yayımlanan Abıyeva’nın sergi/kitap eleştirileri ve söyleşileri Türkçe ve İngilizce olarak 2015’ten itibaren Sanat Dünyamız, Argonotlar, Varlık, PRŌTOCOLLUM, Genç Sanat Dergisi, Istanbul Art News, Birikim, Art Unlimited, Global Art Daily gibi süreli yayınlarda yayınlandı. AWARE platformuna Tiraje Dikmen ve Mihri Rasim’i yazdı. Küratörlüğünü üstlendiği sergiler arasında “Mühim Havadisler ve Şehir Efsaneleri” (Bilsart, 2024), “Yapıntı Doğa” (Quick Art Space, 2023) “Gerçekte Olmayan Şeylerin Zihinsel Tahayyülleri” (Summart, 2022), “Bir Başka Sanatçı Kadınlar Atlası” (Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi, 2022), “Olağanüstü Denklikler, İnce Benzerlikler” (Mixer, 2021) yer alıyor. 2023’te Gülçin Aksoy’un “Şefkat Nişanı” (Merdiven Art Space), Benal Dikmen’in “Troyalı Kadınlar” ve “Helen’in İkili Yaşamı” (Troya Müzesi, Manfred Osman Kütüphanesi) solo sergilerinin küratörlüğünü yaptı. Aynı yıl Clemens Wolf’un Sanatorium’daki “REMIX-Material Archeology” ve Ekin Saçlıoğlu’nun artSümer’deki “Parçalı” sergilerinin katalog metinlerini yazdı. 2023 yazında Salzburg Academy’den burs kazanarak Jennifer Higgie tarafından gerçekleştirilen “Taking a Position: Art & Writing” eğitimine katıldı. Abıyeva, 2023 Bahar döneminden itibaren Yıldız Teknik Üniversitesi’nde Sanat Yapıtlarının Pazarlanması dersini veriyor. Ayrıca Mayıs 2023’ten itibaren Quick Art Space’in direktörlüğünü üstleniyor.
Quick Art Space
İçerenköy, Umut Sokak, No: 10-12, 34752 Ataşehir/İstanbul