Ölü Yiyiciler
Ölü Yiyiciler

Ölü Yiyiciler Kitabı Ayrıntı Etiketiyle Raflara Çıktı

16 Nisan 2024
Ölü Yiyiciler
Ölü Yiyiciler

Akademisyen yazar Kevin J. Wetmore Jr.’ın, dünya üzerindeki her kültürde kendine bir yer bulan insan yiyen canavarlara dair anlatılara odaklanan araştırması Ölü Yiyiciler, Ayrıntı Yayınları tarafından yayımlandı. Çalışmasında mitolojiden çağdaş popüler kültüre uzanan Wetmore, ustalıkla kaleme aldığı kitabında hortlaklar, yamyamlar, zombiler, vampirler, gulyabaniler gibi ölü yiyen tüm şeytani yaratıklar hakkındaki mitleri ve hikâyeleri inceliyor. Ölüm ve beden algısı, ölü bedenle ilişki içerisinde olmanın bir tabu olması gibi konulara ve bu canavarlarla ilgili anlatıların insanları dehşete düşürmesinin sebeplerine de değinen Ölü Yiyiciler, ceset yiyenlerin insan doğasına ve en derin korkularımıza dair pek çok şey öğretebileceğini ortaya koyuyor.

Ayrıntı Yayınları’nın Sanat ve Kuram Dizisi’nden çıkan Kevin J.Wetmore Jr. imzalı Ölü Yiyiciler– İnsan Yiyen Canavarlar Hakkında Mitler ve Hikâyeler’i dilimize Selin Kurugül çevirdi.

Dünya üzerindeki her kültürde, insan yiyen canavarlara dair anlatılara tanık oluruz. Grendel’den ortaçağda bir yamyam olan Sawney Bean’e; antik İran’daki gulyabanilerden Teksas Katliamı’na kadar, bu varlıkların insanları yediği her hikâye, evrensel ve bir o kadar da korkutucu nitelikler taşır. Bu kitapta Kevin J. Wetmore Jr.,hortlaklar, yamyamlar, wendigolar ve insan etiyle ziyafet çekmeyi seven diğer varlıklar da dahil olmak üzere ölü yiyen canavarların tamamına yer veriyor. Mitolojiden başlayarak tarihe ve çağdaş popüler kültüre yönelen Wetmore, antik Yunan tanrılarının insanlarla beslenme hikâyelerinden Tibet’teki gökyüzü cenazelerine; Zerdüştlükten modern toplumlardaki gerçek yamyamlık vakalarına kadar görünüşte insanlık dışı olan bu eylemleri inceleyerek Ölü Yiyiciler’de, ceset yiyenlerin bizlere insan doğası ve en derin korkularımıza dair pek çok şey öğretebileceğini ortaya koyuyor.

Wetmore, temel bir geri dönüşüm niteliğinde olan yamyamlığın etkileyici hikâyesini kaleme almış. Bir canlının kendi türünü yemesinin tabu olan bu tarihi, görmezden gelinemeyecek ya da hafızalardan silinemeyecek bir enkaz niteliğinde. Eser iki boyutlu; yalnızca bizlerde kalıtsal olarak bulunan yenme korkusunu değil, aynı zamanda kendimizinde birer yamyam olma potansiyeline dair kaygımızı da irdeliyor. Yenip yutulması gereken bir tiksinti ziyafeti, huzursuzluk yaratan bir söylev.” -Del Howison, ödüllü editör, Dark Delicacies’in sahibi

Ölü Yiyiciler – İnsan Yiyen Canavarlar Hakkında Mitler ve Hikâyeler, raflarda ve internet satış sitelerinde!

Sanat Okur

Türkiye'nin En Büyük Kültür Sanat Haber Portalı, Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Söyleşiler

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Suyu Üstü
Önceki

Aslıhan Ünaldı’nın Filmi “Suyun Üstü” 43. İFF’de Gösterilecek!

Akademi İçin Bir Rapor
Sonraki

Mahi Grand’dan Çarpıcı Grafik Roman: Akademi İçin Bir Rapor

Kaçırmayın!

Stefan Zweig – Korku / Nil Has

Günümüz de hala basımı yapılan ve satışları devam edebilen yazarlardan
35. Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali

35. Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali

Adını, yıllardır yörenin ekonomisinin ve sanatının alt yapısını oluşturan coğrafi