Intra Muros İstanbul‘da (Lat. “intra muros”: duvarlar içinde) her biri Suriçi İstanbul‘dan bir mekân ve karaktere gönderen, 17. – 20. yüzyıllar arasında yaşamış müzisyenlere ait besteler yeniden hayat bulurken Çağlar Fidan da yeni bestesi “Sevgililer” Çağı’na Bir Şarkı” ile şehre 21. yüzyılda sesleniyor.
1847‘de Kumkapı’da doğmuş Ermeni müzisyen Udi Afet‘in şarkısı, 1600‘lü yıllarda Sultan İbrahim‘in huzurunda çalınan dansın müziği, 18. yüzyıl Rum müzisyeni Zaharya‘nın semaisi, 19. yüzyılda Çapa‘da “Acem’in Evi ” adlı umumhanede çalışan bir yosma olan Kumru için bestelenmiş bir şarkı ve geç Osmanlı İstanbul‘unda Vezneciler‘de “Confiserie Orientale” (“Şark Şekerlemecisi”) adlı bir şekerci dükkânı işleten Udi Şekerci Cemil Bey‘in bir şarkısı Intra Muros İstanbul’daki müziklerden birkaçı.
Solo performansların yanı sıra bir kuartet ve iki düet içeren albümde Çağlar Fidan’a Asineth Fotini Kokkala (kanun), Erhan Bayram (İstanbul kemençesi), Nikos Papageorgiou (lavta) ve Muaz Ceyhan (yaylı tanbur) bulunuyor. ITU MIAM Stüdyo‘da alınan kayıtların post-prodüksiyonu Kerem Duru tarafından yapıldı.
Düzenlemeleri Özer Yalçınkaya‘ya ait olan albümün kapak görselinde milattan sonra 450-550 yıl kadar tarihlenen bir mozaik dikkat çekiyor. Çalışmalarındaki mekan ve karakter portrelerinden ilham alan Çağlar Fidan, kapak görselinde bu mozaiği kullanmayarak şöyle açıklıyor:
“Bu mozaiği seçmemde Stefanos Yerasimos’un Konstantiniye ve Ayasofya Efsaneleri II. yüzyılda kaleme alınan bir efsane oldu. Bu efsane İstanbul hakkında dile getirilen kehanetin, yüzyıllar boyunca o her daim ‘arada kalma’ halinin muhteşem bir görülebileceği bana göre.
Efsaneye göre İstanbul kurulurken bir yılanın varlığından çıkar ve bir kartal hızla alçalıp yılanla dövüşmeye başlar. İmparator Konstantin bu esnada bütün insanları seyrediyordur. Kartal yılanı kapıp havalanır. Yılan kartalın boğazını sıkmaya başlar. Bir gözleniyorlar. Kısa bir süre sonra ortaya çıktıklarında kartalla yılanı dövüşmeye başladılar yerlerdeler ama yılan kartalı yenilmişti. İnsanlar koşup yılanları öldürürler ve kartalı kurtarırlar. Konstantin korku içinde ermişleri ve bilginleri çağırır ve bütün olan biteni yorumlamalarını ister. Onlar der ki: ‘Bu şehre Yeditepeli denilecek. Yeryüzünde başka bütün şehirlerden fazla şan ve kalıcıe kavuşacak ama iki deniz arasında olduğunuz, iki okyanusun dalgaları onu dövdüğünden, bir o yana bir bu yana meyledecek.’”
Çağlar Fidan
1994’te doğdu. İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Ses Eğitimi Bölümü’nden mezun oldu. Bu okulda Aslıhan Erkişi, Gülşah Çubukçuoğlu Sönmez, Sinem Özdemir ve Nevzat Atlığ ile repertuvar; Serkan Halili ile kanun çalıştı. 2016 yılında TRT İstanbul Radyosu’nda ses sanatçısı kadrosunda görev yapmaya başladı. Namık Sinan Turan danışmanlığında Osmanlı İstanbul’unda Kahvehanenin Müziği ve Sosyal Topografyası başlıklı tez çalışmasını İstanbul Üniversitesi İstanbul Araştırmaları yüksek lisans programında tamamladı. 2022 yılında dijital platformlarda yer almak üzere I (bir) isimli dört şarkılık bir EP yayımladı. Aynı yıl İKSV 50. İstanbul Müzik Festivali kapsamında Şerefiye Sarnıcı’nda İstanbul: Şehrin Müziği başlıklı konserde proje sahibi ve ses sanatçısı olarak yer aldı. 2023-2024 sezonunda tarihçi Reşat Ekrem Koçu’nun kült eseri İstanbul Ansiklopedisi’nin müzikal içeriğini derleyip İstanbul Ansiklopedisi’nin Müziği başlıklı bir konser serisi düzenledi ve bu konserleri SALT Galata, Akbank Sanat, Metrohan ve Kumbaracı50 Tiyatro’da sahneledi.
2024 sonbaharında yayımlanan ilk müzik albümü Intra Muros Istanbul, kara sınırları Doğu Roma İmparatoru II. Theodosius döneminde inşa edilen surlarla çizilen suriçi İstanbul’dan Osmanlı dönemine ait müzikler sunuyor. Intra Muros Istanbul’daki müziklerin her biri suriçi İstanbul’undan karakterlere ve mekanlara referansta bulunuyor. Çoğunlukla geç Osmanlı ve erken Cumhuriyet İstanbul’unun müziğiyle ilgilenen Çağlar Fidan çalışmalarında şehrin mekân ve karakter portrelerinden esinleniyor.
Albümde Yer Alan Şarkılar
Intra Muros İstanbul
1- Sultan İbrahim’in Huzurunda Oynanılan Raks
2- Zaharya – 25 Ocak 1738
3- Acem’in Evi
4- Letafet Apartmanı
5- Acıyaydı Bana Bir Kerecik Ol Gonca-femim
6- Doğu Paketleme
7- Kumkapılı Udi Afet
8- Sevgililer Çağı’na Bir Şarkı