İstanbul’da yeni bir özel tiyatro: “A.H.E.N.K” ve tiyatronun sınırlarını zorlayarak yenilikçi ve yaratıcı yaklaşımlara uzanmayı; şiiri, dansı, replikleri aynı dünyada buluşturmayı hedefleyen ilk projeleri “Şairler Mezarlığı”, 2024-2025 tiyatro sezonunda, 31 Ekim’de PAX Sahne’de seyircileriyle buluştu.
Şimdiden, tiyatroseverlerin dikkatini çeken oyunun yazarı “Mahrumiyet Oteli” ve “Uyanma Vakti” romanlarını kaleme alan ve bu sezon, Başakşehir Tiyatro Akademi’sinden yazdığı ilk komedi oyunu “Bay Jacop” ile ödüle lâyık görülen Ersin Doğan. Yazar, almış olduğu ödülün yanı sıra bu yıl ‘Şairler Mezarlığı’ ve ‘Sakla Saklan’ isimli oyunlarıyla tiyatro sahnelerine katkı sunuyor.
Şairler Mezarlığı’nın yönetmen koltuğunda “Ağladım” ve “İzlanda’nın Başkenti” oyunlarındaki oyunculuk performansıyla hafızalara kazınan ve geçen sezon farklı kategorilerde toplam 5 ödülün sahibi olan “Montaigne” ve “Kuşları Bile Vurdular” oyunlarındaki yönetmenliğiyle 2024 Direklerarası Tiyatro Ödülleri’nde “Ragıp Ertuğrul Özel Ödülü”ne layık görülen Selena Demirli oturuyor. Ödüllü yönetmen, oyunun yönetmenliğini üstlenirken aynı zamanda oyunda, Dünya’ya gelemeden Balat’ın kıyısına defnedilmiş bir bebek olan “Mısra” karakterine can veriyor.
“Sadece 1 kez tekme attım.”
Ölümün ötesinde, varlığın ve yokluğun iç içe geçtiği bir yerde, iki “ruh” : ‘Mısra’ ve ‘Piraye.’
Çocuklarını Dünya’da bırakmanın acısını taşıyan bir anne olan “Piraye” karakterine ise “Hepimiz Sustuğumuz Yerden Yaralıyız” ve “Kimsin Sen” oyunları ile geçtiğimiz sezon adından çokça söz ettiren ve “Hepimiz Sustuğumuz Yerden Yaralıyız” oyununda can verdiği “Zeynep” karakterindeki performansı ile 2024 Üstün Akmen Tiyatro Ödülleri’nde “Yılın Yardımcı Rolde Kadın Oyuncusu” ödülüne lâyık görülen Dilek Uluer hayat veriyor.
“Demirin sarısını altın görüp içtiğimiz sudan değerli sanırken bana geçen günü sormayın sakın.”
İki ruhun belirsizlik ve yalnızlık içinde zamansız ve mekansız buluşmasını konu alan oyunun müzikleri ve görsel içerikleri Coşkun Yaşar tarafından yapay zeka ile tasarlanırken ışık ve sahne tasarımlarını ise Eylül Sahne’nin kurucusu ve yönetmeni Zafer Metin, kostüm tasarımını Sefa Eraslan, makyaj tasarımını Nehir Altuğer üstlendi. Oyunun fotoğraf çekimleri ise Yiğit Can Tumri’ye ait.
“Anıları olmayan bir kelebeğim ben. Hiç görmediğim sokakların ‘belki’ çiçeğiyim.”
Başladığı günden beri gerek tasarımı gerek gerçeküstü Dünya’sı ile dikkatleri üzerine çeken Şairler Mezarlığı’nın yaratıcı kadrosunda, yardımcı yönetmen Kübra Karatepe, yapım asistanı ve ışık-ses operatörü Akif Bahadır Fentçi, reji asistanları İrem Buldu ve Cemre Naz Gözütok yer alıyor.
Ruhların , biriktirilmiş hatıraların, unutulamayanların, damakta iz bırakmış tatların ve hiç yaşanamamış hayatların, şiirler sayesinde bir araya gelme öyküsünü anlatıyor Şairler Mezarlığı…
‘Şairler Mezarlığı’ Tiyatro, Beden, Dans ve Şiirin Buluştuğu Yeni Bir Deneyim!
Özgün ve sürrealist bir tiyatro deneyimi sunan oyun, yalnızca bir tiyatro oyunu değil, şiir, dans ve bedenin iç içe geçtiği gerçeküstü bir dünyaya yolculuğu yapısında barındıyor. Tiyatro sahnesinde nadir görülen bir formda, bedenin şiire dönüşümünü araştırıyor. Özellikle dekor ve ışık tasarımıyla oldukça dikkat çeken, fiziksel performansın şiirsel anlatım ile buluştuğu bu eser, izleyiciye sadece bir hikaye değil, çok katmanlı bir duygusal ve sanatsal deneyim sunuyor. Yenilikçi yaklaşımıyla, dans ve tiyatronun sınırlarını zorluyor; seyirciyi hem görsel hem de ruhsal bir yolculuğa çıkarıyor.
A.H.E.N.K Tiyatro, “Şairler Mezarlığı” ile geçmişin gölgeleri, şiirlerin fısıltıları ve mistik çatışmaların içinde, her bir anın gizemli yankısını iki şairden dinlemeye ve sıradanlığın dışına çıkarak seyirciyi bilinmeyene doğru akan bir serüvene davet ediyor!
Yaklaşan Oyunlar
28 Kasım Perşembe 20:30 Taksim Ara Sahne (biletleri tiyatrolar.com.tr’de)
4 Aralık Çarşamba 20:30 Kadıköy Boa Sahne (biletleri biletinia.com’da.)