Âşık Veysel’e Saygı ve Osman Hamdi Bey’in Kaplumbağa Terbiyecisi

Sivas Atatürk ve Kongre Müzesi'nde İki Büyük Sergi Açıldı

Âşık Veysel'e Saygı Sergisi
Âşık Veysel’e Saygı Sergisi

Âşık Veysel‘in ölümünün ellinci yılı olması ve UNESCO tarafından bu yılın “Âşık Veysel yılı” olarak ilan edilmesine ithafen Sivas İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Sivas İl Milli Eğitim Müdürlüğü ev sahipliği yapmaktadır.

Ricaco Art Gallery’nin Kurucularından Tolga Sağtaş ve Caner Kemahlıoğlu 7. Projeleri Âşık Veysel’e Saygı isimli sergi için hazırlıkları tamamladılar. Ziyaretçilerini bir yandan tarihin tozlu raflarında bir seyahate çıkarırken, bir yandan da modern sanatın ruhunu kaybetmeyişiyle dikkat çekiyor.

Müze Kat 2:

6-12 Haziran tarihleri arasında Sivas Atatürk ve Kongre Müzesi‘nde gerçekleşecek serginin küratörlüğünü, daha önce The Hammam sergisindeki başarısıyla ses getirmiş ve birçok serginin de küratörlüğünü üstlenmiş Caner Kemahlıoğlu bu sergilerinde Âşık Veysel temasını ele aldılar. Serginin edebi alanında ise edebiyat öğretmeni Kübra Yıldız Âşık Veysel’i kaleme dökmüştür.

Sergide Ahmet Kurt, Ali Rıza Kanaç, Aysel Meral Erdoğan, Aytaç Beyazgül, Burcu Kaya Karaduman, Buse Akdoğan, Canan Öztürk, Deniz Serkan Özcan, Ebru Yolver, Erdoğan Paksoy, Fadime Türkeş, Fadime Yıldırım, Gizem Tokay, Günsu Saraçoğlu, Handan Gencer, Hande Keler, Hilal Aytak, İrem Haksever, Kaan Çaşkurlu, Kübra Yıldız, Levent Burak Kazak, Melih Can, Mesut Seven, Metin Aykanat, Nilüfer Solmaz Çınargil, Onur Kavas, Ömer Aliko, Özgür Boran Gültekin, Rumeysa Çaşkurlu, Sinem Yeşiltaş, Şerife Meral Eşmeler, Tolga Sağtaş, Yakup Dursun, Zeynep Tuba Çakır gibi sanatçıların eserleri yer alacak.

Osman Hamdi Bey Odası
Osman Hamdi Bey Odası

Ricaco Art Gallery’nin aynı tarihte diğer üstlenmiş oldukları projeleri ise, Osman Hamdi Bey Odası olmuştur. Müze bünyesinde “Türkiye’ye Müzeciliği Getiren İlk İsim” aynı zamanda ressam ve arkeolog olan Osman Hamdi Bey ile ilgili hazırlıklarını da tamamladılar. 6 Haziran’da Tek bir eserle ön açılışlarını gerçekleştirip 2023 Ekim aylarında ise büyük açılışı yapacaklardır.

6 Haziran’da ki açılışta Osman Hamdi Bey’in en önemli ve ünlü tablolarından “Kaplumbağalı Adam yani Kaplumbağa Terbiyecisi” ismini de taşıyan eserine yeni bir yorumda bulunarak eserin ve panoların müzeye yerleşimlerini de tamamlamışlardır.

Oryantalist dönemden, geleneksel yapı taşlarımıza kadar en ince detaylı ve günümüzde dünya sanatı adına önemli yere sahip olan “Kaplumbağa Terbiyecisi” eserinden ilhamla 1906 tarihindeki bu ölümsüz eserine Kemahlıoğlu, 2012’de çalışma cesaretini toplayıp tuval başına geçmişti. Çalışma oldukça zaman almıştı. Zaman geçtikçe çalışmaya farklı yapı ve anlam yüklemeye başlamıştı. Kemahlıoğlu, yaşamış olduğu şehrin tarihi yapı değerlerinin dokularından eklemeyi düşünmüştü. Bu dokular içerisinde ise Sivas Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası’nda yer alan motiflerden eklemiştir.

Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası olarak bilinen bu yapı topluluğu, cami, darüşşifa ve türbeden meydana gelen bir külliyedir. Anadolu Selçuklu Devleti’ne bağlı Mengücek Beyliği döneminde inşa edilmiştir. Ulu Cami, Süleyman Şah’ın oğlu Ahmet Şah tarafından; Darüşşifa ise eşi Melike Turan Melek tarafından yaptırılmıştır. 1228 yılında başlanıp 1243 tarihinde tamamlanan yapı kompleksinin Baş Mimarı Muğis oğlu Ahlatlı Hürrem Şah’tır.( sivas.gov.tr)

1985 yılında UNESCO tarafından “Dünya Kültür Mirası” listesine alınan, İslam mimarisinin bu başyapıtı, aynı zamanda T.C. Cumhurbaşkanlığı makamının koruması altındadır.( sivas.gov.tr).
Bu kapıya, Çarşı Kapı, Çıkış Kapısı, Gölgeli Kapı gibi isimlerinin yanı sıra, son zamanlarda Tekstil Kapı da denmektedir. Sebebi ise kilimi, seccadeyi, kumaşı duvara asmış gibi bir görüntü ve ince, zarif bir işçilikte dantel gibi dokusu olmasıdır. Boynu bükük olan doğan figürü Mengüceklerin sembolüdür. Başı mütevazılıkla Selçukluya eğiktir, fakat bir pençesi yukardadır, anlamı ise boynumuz eğiktir, lakin adalet ve haksızlık karşısında sessiz kalamayız demektedir.(Özkul 2020: 62)

Sanatçı resmin mekânı olarak, daha önceki pek çok eserinde olduğu gibi Bursa’daki Yeşil Cami’yi kullanmıştı. Bu kez sahne caminin üst kat odasında bir pencerenin önüydü. Kemahlıoğlu ise pencerenin üstünde yer alan sivri kemerli alana “Divriği Ulu Camii” de yer alan motiflerden eklemelerde bulunmuştur. Çalışma da yine cami motiflerinden yararlanılarak Osman Hamdi Bey’in kıyafetine de işlemeler yapmıştır. Yine aynı şekilde orijinaline bağlı kalarak eski görünümü ve dokuyu vermeye çalışmıştır.
Çalışmanın başına geçtiği zaman aralıkları farklıdır ve özellikle belirli bir dönem geçerek yavaş yavaş çalıştığı tek eseridir.

Türkiye'nin En Büyük Sanat Haber Portalı, Güncel Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Röportajlar