Dünya’da Bir İlk; Metahuman Performansı!

Bir grup akademisyen sanatçının bir araya gelerek kurduğu PerforMeta adlı topluluğun ilk deneysel çalışması MetaLove dijital ortamda seyirciyle buluşmaya hazırlanıyor.

MetaLove
MetaLove

Pandemiyle birlikte başlayan zorlu süreç pek çok alanda olduğu gibi genelde sanat özelde gösteri sanatları için dünya çapında bir krize dönüştü. Özellikle özerk tiyatrolar Batıda devlet desteğiyle ayakta kalmayı başarırken ülkemizde pek çok topluluk perde kapatmak zorunda kaldı. Bunun yanında ülkemizdeki pek çok bağımsız tiyatro sanatçısı, Sevda Şener’in ‘dram sanatı insanı eşiklerde sınar’ savına örnek oluştururcasına, alternatif üretimlere yöneldi. Eski gösterimlerin kayıtları arşivlerden çıkarılarak dijital mecralarda seyirciyle buluşurken, Karantina günlerinde sadece dijital dünya için tasarlanmış performanslar da internet aracılığıyla seyirciyle buluştu.

Bir grup akademisyen sanatçının bir araya gelerek kurduğu PerforMeta adlı dijital tiyatro topluluğu ilk deneysel çalışması MetaLove ile seyirciyle buluşmaya hazırlanıyor. Proje metahumanlar aracılığıyla gerçekleştirilen ilk tiyatro performansı olarak dikkat çekici. Dijital ortamdaki gelişmiş bir avatar teknolojisi olarak tanımlanabilecek metahumanlara yüz tanıma sistemi aracılığıyla profesyonel oyuncular hayat veriyor. Bu proje için üretilen oyun metni 3D tasarım teknolojileriyle birleşerek yeni bir dijital tiyatro uygulamasına dönüşüyor.

Tiyatral performansı dijital evrende 3 boyutlu olarak yeniden yaratan ekip, performansın meta dünyadaki yerini tartışmaya açarak yeni bir görsel anlatım dili yaratmaya çalışıyor. Dijital evrende üretilmiş performansları yine dijital araçlarla seyirciyle buluşturmayı hedefleyen topluluk çağdaş tiyatrodaki dijital dönüşümüne kapı aralıyor. Topluluk MetaLove projesiyle izleyicinin gerçeklik algısında dijital bir kırılma yaratarak yeni gerçekliğin dijital dünyadaki izlerini sürüyor.

Yunus Emre Gümüş’ün kaleme aldığı oyun metninde başroldeki metahumanlara Gülşah Kocabıyık ve Yiğit Kocabıyık hayat veriyor. Tiyatral yönetmenliğini Yiğit Kocabıyık ve Yunus Emre Gümüş birlikte üstlendiği projenin teknik uygulama ve 3D tasarımı Markus Berger’e ait. Topluluğun ilk projesi olan MetaLove, 3 Eylül 2022 Cumartesi günü 20:30’da PerforMeta adlı youtube kanalından canlı olarak yayınlanacak. Dijital araçlarla performansın ötesine geçmeyi amaçlayan topluluğun tüm dijital üretimleri ücretsiz olarak PerforMeta adlı youtube kanalından yayınlanacak.

PerforMeta topluluğu, ilk projeleri olan MetaLove’da mümkün olduğu kadar yalın ve işlevsel bir yaklaşımı benimsemiş görünüyor. Sanatsal üretimde ve sunumda sınırları ortadan kaldırmayı amaçlayan PerforMeta, ilerleyen zamanlarda giyilebilir teknolojilerle interaktivitenin sınırlarını zorlayan girişimlerle karşımıza çıkabilir. Bu tür deneysel girişimler sanatın teknolojik gelişmelerin baş döndürücü hızına ayak uydurması için büyük bir fırsat gibi görünüyor.

Türkiye'nin En Büyük Sanat Haber Portalı, Güncel Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Röportajlar