James Howard-Johnston
James Howard-Johnston

James Howard-Johnston’ın Kaleminden Destansı Bir Mücadele

James Howard-Johnston’dan Destansı Bir Mücadele: “Antik Çağın Son Büyük Savaşı”
9 Eylül 2024

VakıfBank Kültür Yayınları (VBKY), “Antik Çağın Son Büyük Savaşı” isimli kitabı okurlarıyla buluşturuyor. Kitap, tarihin en uzun ve en karmaşık savaşlarından biri olarak adlandırılan Roma ve Sasani İmparatorlukları arasında geçen ve insanlık tarihinin seyrini değiştiren destansı bir mücadelenin hikâyesini farklı açılardan ele alıyor. Bu önemli çalışmada Oxford Üniversitesi’nin kıdemli profesörlerinden geç antik çağ tarihinin önde gelen uzmanlarından James Howard-Johnston, dönemin siyasi, askerî ve sosyal dinamiklerini titizlikle ele alarak okuyucuyu olayların merkezine çekiyor.

VBKY’nin tarih kitaplığı, James Howard-Johnston’ın kaleme aldığı, İlhami Tekin Cinemre’nin dilimize çevirdiği “Antik Çağın Son Büyük Savaşı” kitabıyla genişlemeye devam ediyor. Roma ve Sasani İmparatorlukları arasında geçen özellikle 603-628 yılları arasında kızışan ve Kafkaslardan Filistin’e, Kuzey Afrika’dan Karadeniz sahillerine kadar geniş bir coğrafyada meydana gelen bu uzun savaşlar silsilesi, tarihin en uzun ve en karmaşık savaşlarından biri. Oxford Üniversitesi’nin kıdemli profesörlerinden James Howard-Johnston, dönemin siyasi, askerî ve sosyal dinamiklerini titizlikle kaleme aldığı bu kitapta, II. Hüsrev ve Heraclius gibi figürlerin stratejilerini, başarılarını ve başarısızlıklarını detaylandırarak, her iki imparatorluğun da nasıl birbirlerini zayıflattıkları, Türk kağanlığının bu savaşlardaki kritik rolünü ve İslam’ın içine doğduğu siyasi ve sosyal konjonktürü akıcı bir dille resmediyor. Kitap, sadece askerî tarihi değil, aynı zamanda dönemin sosyal yapısını ve yerel yaşamı da detaylandıran zengin kesitler sunuyor. Antik Çağın Son Büyük Savaşı hem içeriği hem de anlatım tarzıyla tarih okurları için vazgeçilmez bir kaynak ve rehber niteliğinde.

Kitaptan:

“Heraclius’un muhtemelen 624 yılının başlarında Konstantinopolis’ten gönderdiği Roma elçiliği Orta Asya’daki bir Türk güç merkezine (muhtemelen doğudaki kıdemli kağandan ziyade batıdaki kağanın sarayına) ulaştığında, Türklerin büyük çaplı müdahalesi için geri sayım başladı. Türklerin bakış açısına göre bu fırsat kaçırılmayacak kadar iyiydi. Roma’nın yardım çağrısından haberdar olan Yabgu Kağan İllig, 626’da büyük bir istila ordusuyla Kuzey Çin’e doğru ilerleyerek ve iktidarı yeni ele geçirmiş olan ikinci Tang imparatoru Taizong’u kendisiyle görüşmeye ve bir barış anlaşması yapmaya zorlayarak zemini dikkatle hazırladı. Doğu’da güvenliklerini garanti altına almanın Türklere maliyeti asgari düzeydeydi: Çinli savaş esirlerinin ülkelerine geri gönderilmesi. 27 aynı yıl küçük bir öncü kuvvet Albania’ya baskın düzenleyerek Sasani yetkililerine olacakların haberini verdi. Akıncıların verdiği ültimatom, küçümseyici tonuyla Sasanilere ilk büyük şoku yaşattı. Bir yıl içinde iki cephede birden savaşmak zorunda kalacaklarından hiç şüpheleri yoktu.”

KÜNYE
Yayınevi:
VBKY
Kitabın adı: Antik Çağın Son Büyük Savaşı
Yazar: James Howard-Johnston
Kategori: Tarih
Kitap Editörleri: Oğuz Yarlıgaş, Sinan Çakır
Proje Editörü ve Son Okuma: Mehmet Yılmaz Akbulut
Sayfa sayısı: 535

Nil Has

1988 doğumlu, Sanat ve Kültür Yönetimi mezunu, sanat ve kültür meraklısı.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

OMM, "Ehlikeyif" Sergisi, "Creatures of Comfort", Fotoğraf: Photo Kayhan Kaygusuz
Önceki

OMM-Odunpazarı Modern Müze’de 5. Yıla Özel “Ehlikeyif” Sergisi

Neyzen - Uğur Yücel
Sonraki

Uğur Yücel ‘Neyzen’ Üçüncü Sezonuna Başlıyor!

Kaçırmayın!

Breakfast 1, 2023, Free Hand Machine Embroidery, 54x77 cm

Mustafa Boğa’nın “Havuzdaki Ilık Yeri Aramak” Sergisi KUN Art Space’te

Kısa sürede sanat arenasında yaptığı işlerle adından söz ettiren disiplinlerarası
Ediz Birlikdoğan

Portfolyo: Ediz Birlikdoğan

Ediz Birlikdoğan, 1989 yılında Adana’da doğdu. Ortaokul lise eğitimini Adana’da