Berlin, Haziran 2026 — Die Akt Galerie Berlin, The Nudes of Istanbul sergisini 3–19 Temmuz 2026 tarihleri arasında izleyiciyle buluşturuyor. Sergiye, İstanbul merkezli on dört yıllık bir güzel sanatlar nü fotoğrafçılığı pratiğini kamusal alana taşıyan İngilizce, sert kapaklı bir fotoğraf kitabı eşlik ediyor.
Berlin merkezli fotoğrafçı, sanatçı ve eğitmen Burak Bulut Yıldırım küratörlüğünde hazırlanan proje, İstanbul’da uzun soluklu, küratör yönlendirmeli bir stüdyo pratiği içinden seçilen on dört fotoğrafçıyı bir araya getiriyor. Katılımcı fotoğrafçılardan beşi kadın. Projeye eşlik eden kitap ise yalnızca fotoğraflardan oluşmuyor; pratiğin içinden yazan üç model-yazarın — Zeynep Renda, Su Yeşil ve Marmelat — metinlerine de yer veriyor.
Projenin merkezindeki gerçek yalın: Bu işler İstanbul’da, güzel sanatlar nü fotoğrafçılığı alanında çalışan modellerle; kentte uzun süreye yayılan kolektif bir pratik içinden gelen fotoğrafçılar tarafından, on dört yıllık bir süreçte üretildi. Sergi ve kitap, bu kolektif üretimi ilk kez Berlin’de kamusal dolaşıma açıyor.
Mekân burada nötr bir ayrıntı değil. Fotoğraflar, çıplak beden imgesinin kamusal görünürlüğünün giderek daha zorlaştığı bir toplumsal bağlamda üretildi. Proje bu zorluğu bir gösteriye dönüştürmüyor. Onu, işlerin üretildiği gerçek koşullardan biri olarak ele alıyor: şehir, stüdyo, model, ışık, izin ve bedeni görünür kılma kararı.

Katılımcı fotoğrafçılar: Adem Tayfun Eser, Burak Özcan, İbrahim Cem Özoral, Didem Okumuş, Enis Onur, Mehmet Akif Yalın, Mehmet Naci Demirkol, Mertkan Hergül, Meryem Aydın, Neslihan Bilginer, Nevra Topalismailoğlu, Ozan Dengiz, Selda Bal Coşar ve Umut Altun.
The Nudes of Istanbul, Türkiye hakkında genel bir sergi ya da nü fotoğrafçılığın ulusal bir dökümü olarak sunulmuyor. Bu proje; İstanbul’da gerçek bedenler, gerçek ışık, kurulmuş setler, fiziksel malzemeler, model varlığı ve bedeni açık rıza temelinde fotoğraflama disipliniyle gelişen uzun vadeli kolektif bir pratiğin kamusal kaydıdır.
İstanbul’dan On Dört Yıllık Bir Pratik
Proje, Yıldırım’ın bedeni sanatsal bir konu olarak ele aldığı yaklaşık yirmi yıllık üretiminden doğuyor. Bu süre boyunca yüzlerce modelle çalıştı, beden merkezli yüz binlerce güzel sanatlar karesi üretti ve beden odaklı işlerini Avrupa’nın farklı bağlamlarında sergiledi. 2005 yılında İstanbul’daki ilk stüdyosunu açmasından bu yana Yıldırım; beden temelli güzel sanat projeleri, fotoğrafçı eğitimi ve küratör yönlendirmeli üretim ortamları arasında çalışıyor.
Son on dört yılda İstanbul’da bu deneyim, konsept odaklı nü sanat atölyeleri ve stüdyo üretimleri aracılığıyla; farklı görsel önermeler, ışık yapıları, model durumları ve malzeme müdahaleleri üzerinden fotoğrafçılara aktarıldı.
Sergide yer alan on dört fotoğrafçı açık çağrı yoluyla seçilmedi. Seçki, İstanbul’da on dört yıla yayılan küratör yönlendirmeli fotoğraf üretimi içinde oluşan kolektif bir alandan çıkarıldı. Seçim; katılım sürekliliği, teknik ve görsel tutarlılık, fotoğrafik karar alma biçiminin ayırt ediciliği ve her fotoğrafçının işinin kolektif bütüne erimeden katkı verebilme gücü dikkate alınarak yapıldı.

İngilizce Bir Fotoğraf Kitabı
Projeye eşlik eden İngilizce, sert kapaklı fotoğraf kitabı, standart bir sergi kataloğundan ziyade kendi başına ayakta duran kitap ölçeğinde bir yayın olarak tasarlandı. Türkiye’den güzel sanatlar nü fotoğrafçılığı alanındaki son derece sınırlı yayın geçmişi içinde kitap, bu alanın önemli bir İngilizce kaydı olarak konumlanıyor.
Yayın; İstanbul’dan on dört fotoğrafçıyı, beş kadın katılımcıyı, üç model-yazarı, Türkiye’de nü fotoğrafçılığın tarihsel çerçevesini ve fotoğraflanan bedene dair altı kategoriyi bir araya getiriyor: Surface, Matter, Opacity, Rooms, Duration ve Self-Possession.
Kitapta Burak Bulut Yıldırım’ın önsözü ve kapsamlı küratoryal makalesi yer alıyor. Yayın; sanat kitabı dolaşımı, kurumsal temaslar, akademik kullanım, seçilmiş kütüphane edinim önerileri ve ilerideki kamusal programlar için tasarlandı.
Pratiğin İçinden Yazan Üç Model-Yazar
Model-yazar metinleri projenin merkezinde yer alıyor. Zeynep Renda, uzun soluklu modellik pratiğinin içinden yazarak güven, sınırlar, sözleşmeler, poz verirken imgeyi görebilme ihtiyacı, güvensiz ve profesyonel çalışma koşulları ile başkaları tarafından fotoğraflanmaktan otoportre sanatçılığına uzanan geçişi ele alıyor.
Su Yeşil, bedeni yaşanmış deneyim olarak yazıyor: aile tepkisi, utanç, toplumsal cinsiyet normları, beden disforisi, hareket, doğa, performans ve çıplaklığın cinselliğe indirgenmesini reddeden bir bakış.
Seçtiği takma adla yazan Marmelat, projeye başka bir konum daha ekliyor: Güzel sanatlar fakültesi içinde de çalışmış Türkiyeli bir nü model olarak deneyimini aktarırken, Türkiye’de yükseköğretimde nü modellik meselesinin nadiren belgelenen yönlerine değiniyor.
Bu metinler birlikte modeli sessiz bir konu olmaktan çıkarıp tanık, işbirlikçi ve yazar konumuna taşıyor. Bu projede fotoğraflanan beden yalnızca bir imge değil. O beden; rıza göstermiş, poz vermiş, beklemiş, hareket etmiş, direnmiş ve mekânı taşımış bir kişiye ait.
Fotoğraflanan Bedenin Altı Kategorisi
İşler altı kategori altında düzenleniyor: Surface, Matter, Opacity, Rooms, Duration ve Self-Possession.
Surface, formu, ışığı, konturu ve ten ile fotoğraf yüzeyinin dokunsal hissini adlandırıyor.
Matter, pigment, su, kumaş, ışık, yansıma ve bedenle birlikte çalışan fiziksel malzemelere odaklanıyor.
Opacity, görünürlüğün tül, pus, örtü, cam, gölge, su ya da yarı saydam yüzeylerle kesintiye uğradığı imgeleri bir araya getiriyor.
Rooms, bedeni yataklar, pencereler, kapılar, duvarlar ve iç mekânla ilişkisi içinde ele alıyor.
Duration, hareket, zaman, denge, direnç, kas gerilimi, dans ve uzun pozlamayı kapsıyor.
Self-Possession, bedenin kendi varlığını, sınırını, bakışını ya da içe dönüklüğünü koruduğu işleri bir araya getiriyor.
Sentetik İmge Ekonomisine Kamera Temelli Bir Yanıt
Sergi, yapay zekâ üretimi ve sentetik cinselleştirilmiş beden imgelerinin çoğu zaman rıza olmadan endüstriyel ölçekte dolaşıma girdiği bir dönemde açılıyor. Bu arka plan karşısında The Nudes of Istanbul, nü fotoğrafı kamera temelli bir sanatsal eylem olarak savunuyor: gerçek bir beden, gerçek ışık, gerçek malzemeler, bir oda, bir model ve açıkça tanımlanmış izinler.
Sergide yer alan hiçbir imge yapay zekâ ile üretilmedi. Yapay zekâ eğitimi ve sentetik imge kullanımı, projenin yazılı hak ve rıza çerçevesinin dışında bırakıldı.
Açılış Bölümü Olarak Berlin, Öncelikli Sonraki Bağlam Olarak Londra
Die Akt Galerie’nin sanatsal nü fotoğrafçılığa odaklanan yapısı, proje için Berlin’de son derece isabetli bir bağlam sunuyor. Berlin, projenin kamusal dolaşımındaki açılış bölümü: İstanbul’da üretilmiş, yıllar boyunca orada sınırlı kamusal görünürlükle kalmış bir iş bütününün ilk uluslararası platformu.
Berlin’in ardından Londra, projenin uluslararası dolaşımı için öncelikli sonraki bağlam olarak geliştiriliyor. Bu kapsamda Birleşik Krallık odaklı basın çalışmaları, kurumsal görüşmeler, kitap sunumu olasılıkları ve gelecekteki sergi temasları planlanıyor. Projenin ayrıca kamusal programlar, akademik konuşmalar ve Türkiye ile Avrupa’nın diğer şehirlerindeki seçilmiş kurumsal temaslar üzerinden devam etmesi amaçlanıyor.
Küratörden
“On dört yıl boyunca İstanbul’da Türkiyeli modeller, Türkiyeli fotoğrafçılar ve açık rıza temelinde çalıştık. Bu projenin modeli sessiz bir konu gibi ele almasını istemedim. Onların sesleri kitabın bir parçası olmak zorundaydı. İstanbul’dan on dört fotoğrafçı, beş kadın katılımcı ve üç model-yazarın metinleriyle The Nudes of Istanbul, Türkiye’de yalnızca sınırlı görünürlük kazanabilmiş bir alandan gelen uzun soluklu kolektif bir pratiği kamusal alana taşıyor.”
— Burak Bulut Yıldırım, Küratör
Sergi Bilgileri
The Nudes of Istanbul
Die Akt Galerie
Krossener Str. 34, 10245 Berlin, Almanya
3–19 Temmuz 2026
Açılış: 3 Temmuz 2026, Cuma, 19.00
Galeri saatleri: Cuma–Pazar, 15.00–19.00
Giriş: Ücretsiz
