Turşucuzade Konağı Sıbyan Mektebi Karagöz’ü Ağırlıyor

İstanbul’un kültür mekânları, “100’de 25” sloganıyla bu yıl 25. kez düzenlenen Uluslararası İstanbul Kukla Festivali kapsamında yine renkli gösterilere ev sahipliği yapacak. Sekiz ülkeden 10, Türkiye’den ise 8 oyunun izleyiciyle buluşacağı festivalde, Türk geleneksel gölge tiyatrosunun ünlü figürü Karagöz’e de özel bir bölüm ayrılıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Dairesi Başkanlığı’nın desteklediği bu bölümde, Karagöz’le ilgili gösteriler, film gösterimleri, atölye ve söyleşilerin yanı sıra geniş kapsamlı bir Karagöz Figürleri Sergisi olacak. Karagöz etkinlikleri, İBB restorasyonundan sonra hizmete açılan Turşucuzade Konağı Sıbyan Mektebi’nde sanatseverlerle buluşacak.

Uluslararası İstanbul Kukla Festivali
Uluslararası İstanbul Kukla Festivali Afiş

“Kültürün kalbi İstanbul’da atar” anlayışına uygun olarak, düzenlediği etkinliklerle İstanbullulara kültür ve sanat faaliyetlerine erişme olanağı sunan İBB Kültür de, bu yıl 25. kez düzenlenen Uluslararası İstanbul Kukla Festivali’nin destekçileri arasında yer alıyor. Sanat yönetmenliğini Cengiz Özek’in üstlendiği festival, 25 Ekim’de perdelerini açacak ve 5 Kasım’a kadar sürecek. Sekiz ülkeden 10 oyunun, Türkiye’den ise aralarında İBB Şehir Tiyatroları’nın da bulunduğu altı topluluğun sekiz oyununun izleyiciyle buluşacağı festivalde, Türk gölge tiyatrosunun ana karakterlerinden Karagöz için de özel bir bölüm ayrıldı. İstanbul’un özgün değerlerini, yerel özelliklerini hedeflerine alarak geliştirmeyi ve bunların geçmişten geleceğe kesintisiz şekilde var olmalarını sağlayarak şehrin saygınlığını artırmayı hedefleyen İBB Kültür bünyesindeki Turizm Müdürlüğü, festivalde özel bölüm ayrılan Karagöz’le ilgili etkinliklere destek oluyor. Bu etkinliklere, İBB restorasyonundan sonra açılan ve müdürlüğün turizm ofisi olarak da hizmet veren Turşucuzade Konağı Sıbyan Mektebi Taş Odası ev sahipliği yapıyor.

Taş Oda’da Karagöz figürleri sergisi

Festival, 24 Ekim’de Cengiz Özek’in “Çağdaşımız Karagöz” başlıklı Karagöz figürleri sergisi ile eş zamanlı olarak açılacak. Özek’in her birini kendi yaptığı Karagöz koleksiyonundan derlediği Karagöz figürleri, festivalin sona ereceği 5 Kasım’a kadar İBB’nin tekrar hayata kazandırdığı Turşucuzade Konağı Sıbyan Mektebi Taş Oda’sında 10.00-17.00 saatleri arasında sanatseverler tarafından ücretsiz gezilebilecek. Ayrıca 4 Kasım Cumartesi günü saat 15.00’te Cengiz Özek ile bir sergi turu yapılacak. Tek tek her figürü tanıtacak olan sanatçı, ziyaretçilerin sorularını da yanıtlayacak.

Cengiz Özek-Büyülü Ağaç
Cengiz Özek-Büyülü Ağaç

Eğlenmeye ve düşünmeye hazır olun

Kültürel mirasımızın önemli karakterlerinden Karagöz, festival kapsamında Turşucuzade Konağı Sıbyan Mektebi’nde gerçekleştirilecek gösterilerle sizleri kâh güldürüp kâh düşündürecek. Cengiz Özek, “Çöp Canavarı” oyunuyla 28 ve 31 Ekim ile 4 Kasım’da Taş Oda’da sahnede olacak. “Denizleri temizlemekten sorumlu bir balık var! Bu balık o kadar çok çöp yemiş ki bir canavara dönüşmüş; ama iyi yürekli. Bütün çöpleri büyük bir iştahla yiyor. Yalnız pet şişeden nefret ediyor. Onları denizlere atanlara çok kızıyor. O da ne! Karagöz bir pet şişe atıyor denize. Bir hışımla fırlıyor denizin dibinden “Çöp Canavarı” ve Karagöz’ün karşısına dikiliveriyor…” denilerek tanıtılan oyun, çocukları eğlendirirken çevre bilinci de aşılayacak. Özek’in, Karagöz oyunlarının Şamanizm etkisi altındaki özelliklerini epik bir yorumla bir araya getirdiği, her yaş grubuna hitap eden ikinci oyunu “Büyülü Ağaç” ise 29 Ekim ile 1 ve 5 Kasım’da Taş Oda’da seyirciyle buluşacak.

Yetişkinlere Karagöz yapım atölyesi

Festivalin Taş Oda’daki önemli etkinliklerinden biri de “Yetişkinliklere Yönelik Karagöz Yapım Atölyesi”. 30, 31 Ekim ve 1, 2 Kasım’da ikişer saat sürecek dört atölyeyle, Türk gölge tiyatrosunun önemli karakteri Karagöz’ün geleneksel metotla yapımı anlatılacak. Cengiz Özek’in eğitmenliğinde gerçekleştirilecek atölye sonunda her katılımcı, kendi düşlediği figürü yaparak evine götürecek.

Çocuklar da unutulmadı

Karagöz’ün en büyük hayranı çocuklar da festivalin baş konuklarından biri olacak. “Çocuklarla Gölge Kukla Yapım Atölyesi”nde çocuklar, Karagöz tekniğini düşünerek kendi düşlerindeki bir canlıyı kâğıt, dantel, kuştüyü gibi gölgesi ilgi uyandıracak materyallerle gölge kuklası formuna dökecek. 28, 29 Ekim ile 4, 5 Kasım tarihlerinde yine Turşucuzade Konağı’nda yapılacak atölyeler sonunda çocuklar yaptıkları kuklayı perde üzerinde deneyimlerken, evlerine kendilerine ait birer kuklayla dönecek.

Karagöz kültürü konuşulacak

Cengiz Özek ile 4 Kasım’da “Karagöz Sanatımız” başlıklı özel bir söyleşi gerçekleştirilecek. Tarihsel gelişiminden Karagöz oyunlarının teknik özelliklerine, bu sanata önemli katkı sunmuş ustalara kadar her şeyin konuşulacağı söyleşide, izleyicilerin soruları da yanıt bulacak.

Genco Erkal’ın sesiyle “Karagöz’ün Dünyası” belgeseli

Sabahattin Eyüboğlu ve Aziz Albek iş birliğiyle çekilen “Karagöz’ün Dünyası” adlı belgesel, Karagöz sanatına yakından bakan ve onun inceliklerini sinemasal bir dille anlatan gerçek bir klasik. Seslendirmesini Genco Erkal’ın yaptığı, her yaştan sanatseverin ilgisini uyandıran belgesel, üç gün boyunca (28, 30 Ekim ve 2 Kasım) Turşucuzade Konağı’nda izleyiciyle buluşacak.

İBB Turizm Müdürü Coşan: “Karagöz Türk kültürünün önemli bir figürü”

Karagöz’ün; kökleri Osmanlı Devleti’nin kuruluşuna dayanan ve kültürel mirasımızın köklü öğeleri arasında yer alan bir değer olduğunu hatırlatan İBB Turizm Müdürü Hüseyin Gazi Coşan, “Karagöz, köklü Türk kültürünün yüzyıllardan bu yana günümüze getirdiği ve gelecek nesillere aktarılması gereken önemli figürlerin başında yer alıyor. Biz de İBB olarak bu değere sahip çıkmayı bir borç biliyoruz. Karagöz, İstanbul’un kültürel değerlerini genç kuşaklara aktarmak için önemli bir karakter olduğu gibi, yurtdışında da güzide şehrimizin özgün değerlerinden biri olarak ilgiyle karşılanıyor. Bu nedenle Karagöz gibi önemli bir figürün anlatıldığı etkinliklerin destekçisi olmaktan dolayı mutluyuz” diye konuştu.

Türkiye'nin En Büyük Sanat Haber Portalı, Güncel Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Röportajlar