100. Yılda 100 Yıllık Müzik Tarihi: Günlerin İçinden Canım

Günlerin İçinden Canım
Günlerin İçinden Canım

Müzik ve sinema yazarı Cumhur Canbazoğlu, Türkiye’nin 100 yıllık müzik tarihine ışık tuttuğu ve ansiklopedik bir değer taşıyan bilgileri toparladığı yeni projesini müzikseverlerin beğenisine sundu. Canbazoğlu, herkesin faydalanabilmesi ve rahatlıkla ulaşabilmesi için popüler orkestralar ile grupların Türkiye serüvenini ‘Günlerin İçinden Canım’ ‘100 Yıllık Türkiye Popüler Orkestralar ve Gruplar Tarihi (1923-2022)’ adlı internet sitesinde (orkestralargruplartarihi.com) buluşturuyor.

Müzik ve sinema yazarı Cumhur Canbazoğlu’nun 10 yıldır, 10 binden fazla orkestra ve grubu incelediği araştırması 100 Yıllık Türkiye Popüler Orkestralar ve Gruplar Tarihi’ni (1923-2022) konu aldığı ‘Günlerin İçinden Canım’ı orkestralargruplartarihi.com’da yayınlayarak bir ilke imza attı. Osmanlı’daki modernleşme hareketinin çarpıcı örneği ‘haremdeki kadınlar orkestrası’ndan başlayarak bu topraklarda orkestra-grup müziği adına nelerin yaşandığını, topluluklarla müzisyenlerin öykülerini tarihe not düştü. Çalışmada ayrıca ürettiklerini bir şekilde Türkiye pazarında değerlendiren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti grupları ile başta Almanya olmak üzere, ülke dışında müzik yapan vatandaşlarla, soydaşların toplulukları da araştırmada yer buluyor.

Türkiye tarihinin müzik kültürüne ışık tutan ve müzik tarihine ilgi duyan herkesin kolaylıkla ulaşabileceği önemli bir arşiv oluşturan Cumhur Canbazoğlu kitabını şöyle özetliyor:

‘İlk kitabım Kentin Türküsü: Anadolu Pop-Rock’ın önsözünde de anlatmıştım; gazeteciyim, yazarlık yanım da var. Müzik dünyamızla ilgili kalem oynatırken hep tedirginim çünkü başvurabileceğim kaynaklar yeterli değil. İnternet ise tam bir kafa karışıklığı. Kim tarafından ne zaman yazıldığı belli olmayan yanlış bilgi zamanla orada, burada kullanılarak kaynak haline geliyor. İnternette ciddi bir şekilde bilgi kirliliği var. Müzik yazarlarımızın, ellerinden geldiğince, vakit yettiğince kitaplar, yazılar yoluyla tarihe not düştükleri dışında masalla, hurafeyle, dedikoduyla şekillenen bir geçmişi taşıyoruz geleceğe. Böyle bir ortamda, doğru verileri içerecek başvuru kitabı iddiasıyla yola çıktım. Bulabildiğim kaynakları gözden geçirerek orkestralarımızın ve gruplarımızın öykülerini bir araya getirmeye çalıştım. Çok önce bitecekti, ama internet aracılığıyla şarkı, müzik yayınlama işi başlayınca grup sayısında patlama oldu. Araştırma büyüdükçe büyüdü; yayını sarktı. On binden fazla orkestra ile grubu inceledim. Bunların hepsinin yer alacağı kitabı bastırmanın zorluğu ortadaydı. 2297 orkestra ve grubun öyküsünü yazdım; 8627 tanesinin de adını listeleyerek orkestralargruplartarihi.com’da müzik tarihine ilgi duyan ve araştırmak isteyen herkesle paylaşmak istedim.’

Cumhur Canbazoğlu Hakkında

İstanbul, Beykoz doğumlu. İtalyan Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Basın Yayın Yüksekokulu’nda öğrenim gördü. Gazeteciliğe 1984’de Hürriyet’te başladı. 1987’de Cumhuriyet Gazetesi’ne girdi. Bir süre muhabirlik ve yayın sekreterliği yaptıktan sonra Cumhuriyet Dergi’nin yayın yönetmenliğini üstlendi; sinema, müzik, spor yazdı. Cumhuriyet’te 1994-2001 arası, kesintisiz, haftalık müzik sayfasını hazırladı. Cumhuriyet Radyo için programlar üretti. 1993’den bu yana SİYAD (Sinema Yazarları Derneği) üyesi olan Canbazoğlu’nun müzik ve sinema yazıları TV’de 7 Gün, Hürriyet Çocuk, Beyazperde, Antrakt, Sinema, Altyazı, Nokta, Radikal, Milliyet Sanat, Total, Shaft, Billboard Türkiye, Arka Pencere Mecmua, Sinema Seven Mecmua, sinemamuzik.com’da yayınlandı.

Türkiye'nin En Büyük Sanat Haber Portalı, Güncel Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Röportajlar