Melek Anqi “Hiromita” koleksiyonu
Melek Anqi “Hiromita” koleksiyonu

Tayvanlı Türk Sanatçı Melek Anqi “Hiromita” Karakteriyle NFT Dünyasında

1 Şubat 2022
Melek Anqi “Hiromita” koleksiyonu
Melek Anqi “Hiromita” koleksiyonu

Çağdaş kadın sanatçı Melek Anqi’nin Uzakdoğu köklerinden ilhamla yarattığı “Hiromita” koleksiyonu dünya çapındaki sanatseverlerin beğenisine sunuldu. BBProjecTT kürasyonuyla “Rarible” kripto platformunda sergilenmeye başlanan koleksiyondan dört eser, Ocak ayında 10.000 dolar değerinde Ethereum’a alıcı buldu.

Uzakdoğu’da da tanınan Türkiye kökenli Tayvanlı dijital sanatçı Melek Anqi Kocasinan, NFT dünyasına özel “Hiromita” karakterini yarattı. Hiromita koleksiyonu, sanatçının Asya kökenlerinden aldığı ilhamla ortaya çıktı. Sanatçı, Asya’nın bazı bölgelerinde evlerin çatılarına konularak kötülüklerden koruyan, kaplana benzetilen kedi biçimli kutsal heykellere çağdaş bir yorum getirdi.

100 adet eşsiz NFT’den oluşan “Hiromita” koleksiyonunun ilk 16 eseri BBProjecTT kürasyonuyla Ocak ayında Rarible platformunda sergilenmeye başlandı. Dikkat çekici dijital resim ve animasyonlardan oluşan serideki her eser sanatçı tarafından elle çizildi. Seriden üç dijital resim ve bir adet animasyon uluslararası kripto sanat koleksiyonerleri tarafından 10.000 dolara satın alındı.

“Çatıdaki Kaplan” adı verilen, korkunç dişleriyle hayaletleri yediği ve bereket getirdiği söylenen geleneksel heykelleri, Melek Anqi yeniden yorumladı. Sanatçı, çağdaş insanın içindeki boşluğu yiyen ve dijital ekranlar üzerinden birbirimizle bağ kurmayı hatırlatan bir karakter olarak Hiromita’yı yarattı.

Eserlerde, Hiromita’nın izleyiciye hitaben söylediği “I eat your void – İçindeki Boşluğu Yiyeceğim” göndermesi dikkat çekiyor. Hiromita’dan oklarla çıkan “Love/Sevgi” ve “Gold/Altın” kelimeleri de, sanal ortamda yakalanmaya çalışılan gerçek sevgiye ve paranın giderek sanal/kripto olduğu ortamda, altın gibi kendinden değerli madenlere atıfta bulunarak izleyiciyi şu anki gerçekliğimizi sorgulamaya davet ediyor. İronik olarak, ekranlarımız üzerinden bizimle bağ kurmak isteyen dijital varlık Hiromita, tam da bu giderek dijitalleşen ortamda gerçek bir varlık olabilme olasılığını araştırıyor.

Hiromita karakteri, sanatçının deyimiyle “bir iyileşme sancısı, kendini kaybetmeden, ‘aşırı uyumlanmadan’ diğerleriyle bütünleşme özlemimiz. Hiromita serisi, renkli, eğlenceli, dahil olmak isteyen bir karakterle aslında ait olamamanın, dışarıda kalmanın acısını sorguluyor. Aidiyetsizlik ve ilişkilerdeki kopukluk çağımızın en büyük sorunlarından. Ayrıca hayatımız pandemiyle beraber tamamen dijitalleşti. Pandemi süreciyle beraber öğrenme, iletişim ve bağ kurma şekillerimizi dönüştüren dijital platformlarda daha fazla yer aldık. Hiromita da öyle bir platformdan doğması ve giderek dijitalleşen, metaverse’deki varlığımızın fiziksel varlığımızdan önemli hale gelebileceği dünyamızda gerçek bir bağ kurmayı istemesiyle bizleri dijital ve fiziksel hayatımıza dair düşünmeye davet ediyor.”

BBProjecTT Galeri kurucu ortakları Balkız ve Beliz İnal, BBProjectTT’in yüksek sanat vizyonuyla NFT dünyasını birleştirmek istediklerini dile getirdiler: “Melek Anqi’nin dijital eserlerinin müze kalitesindeki sınırlı edisyon diasec baskılarının orijinal dijital dosyaları bir süredir NFT olarak da talep ediliyordu. Hiromita serisiyle başladığımız NFT serilerimize, Melek Anqi’nin Türk ve uluslararası koleksiyonerler tarafından ilgi gösterilen “Glow-in-the-Dark” ve şamanik “Journey of the Seed” serileriyle devam edeceğiz. Bunun için farklı platformlarla işbirliği görüşmelerimiz devam ediyor. NFT dünyasında, şu anda en çok haberi yapılan, sanata odaklanmayan proje bazlı büyük ölçekli NFT’ler. Bunların yanında, giderek artan sayıda başarılı fotoğraf ve dijital sanatçıları NFT dünyasında satış yapmaya, önemli koleksiyonlara girmeye başladılar. Geleneksel sanat koleksiyonerlerinin NFT olarak sunulan dijital eserlere ilgisi de giderek artıyor. Aynı zamanda, NFT ve kripto dünyasında başarı göstermiş kişiler de sanat koleksiyonerliğine ilgi duymaya başladı. Geleneksel sanat piyasalarından tanıdığımız sanatçılar NFT dünyasında varlık göstermeye başladıkça, piyasadaki NFT olarak sunulan sanat eserlerinin kalitesinin de artacağını öngörüyoruz.”

Hiromita koleksiyonun ilk bölümü Ocak ayında Rarible platformunda dijital olarak sanatseverlere sunuldu. Eserleri NFT olarak alan sanatseverler, bu kripto sanat eserlerini ev ve ofislerinde dijital ekranlarda sergileyebilecekler. Eserin fiziksel formunu almak isteyen sanatseverler ise, sanatçıyı temsil eden BBProjecTT galerisinde dijital ekran parlaklığını en iyi yansıtan müze kalitesinde ve bir adetle sınırlı diasec baskısını koleksiyonlarına ekleyebilmekteler. Her eserin birbirinden bağımsız sadece birer adet NFT’si ve diasec baskısı olmasıyla, geleneksel ve kripto sanat olarak koleksiyonere iki seçenek sunuluyor.

Hiromita koleksiyonunun NFT’leri Rarible’da, https://rarible.com/hiromita adresinde görülebilir.

Nil Has

1988 doğumlu, Sanat ve Kültür Yönetimi mezunu, sanat ve kültür meraklısı.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Kaçırmayın!

Gonzalo Rubalcaba

Grammy Ödülü Gonzalo Rubalcaba 25 Nisan’da CRR’de!

Kariyerine 3 Grammy, 3 Latin Grammy ödülü, 18 Grammy adaylığı
Melike Öztürk

Portfolyo: Melike Öztürk

Eğitim: Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümü Sanatçı fotoğraflarını