Sally Rooney
Sally Rooney

Sahi, Nerede Bu Güzel Dünya? // Kadriye Tokur

31 Ekim 2022
Sally Rooney
Sally Rooney

90’lar kuşağından İrlandalı yazar Sally Rooney, son yıllarda hem kitaplarıyla hem de kitaplarının dizilere uyarlanmasıyla çağdaş edebiyat yazarları arasında yazdıkları heyecanla beklenen isimlerden biri. Benim kendisinin Normal İnsanlar kitabıyla tanıdığım yazarın Güzel Dünya, Neredesin?’i 2022 yılında Can yayınları aracılığıyla ve Emrah Serdan çevirisiyle raflarda yerini aldı. Kafamda bin türlü soru ve kitabını okuyup okumama konusunda kararsızlık hissiyle bocalanırken dayanamayıp kendimi yine kitabını okurken buldum. Ama Güzel Dünya, Neredesin? adlı kitabından sonra “tamam, Rooney tarzı bu işte!” dedim.

Rooney’in yazdıklarını okurken bir gençlik romanı okuyormuş hissiyatı yaşayabilir, kendinize ne okuyorum ben yahu? sorusunu sorarken aynı zamanda hayat, arkadaşlık, ilişkiler, cinsellik, aşk, din, toplum, aile insanlar gibi konular hakkında kafa yormaya da başlayabilirsiniz. Çünkü kendisi bu durumu okuyucularına son derece başarılı bir şekilde yaşatmaktadır.

“Kendim ile anne babam arasına öyle bir kültür uçurumu koydum ki bana değil dokunmaları, ulaşmaları bile olanaksız artık”.

“Ne bileyim işte. Mutlu bir yaşamım olsun isteğimi, o mutluluğun şartlarının henüz oluşmadığını kendime söylüyorum. Ama ya öyle değilse. Ya mutlu olmamın önündeki engel kendimsem? Sebebi korkuyor olmam, kendime gönlümce acımayı tercih etmem, güzel şeyleri hak ettiğime inanmamam ya da başka bir şey olabilir.”

Güzel Dünya Neredesin? - Sally Rooney
Güzel Dünya Neredesin? – Sally Rooney

Abla zorbası ile büyüyen, mutsuz olduğu bir ilişkiden yeni çıkan ve çocukluk aşkı Simon’a kendini tekrar kaptıran Eileen, psikolojik sorunlarla boğuşan, yaşadığı evi, şehri değiştirerek yeni taşındığı yerde arkadaşlık sitesi üzerinden tanıştığı Felix ile yeni bir ilişkiye başlayan Alice. Kitapta bu iki arkadaşın yaşadıkları, hissettikleri/hissedemedikleri duyguları hakkında birbirlerine yazdıkları mailleri okuyoruz. Bir nevi onların birbirleri ile dertleşmelerini okuyoruz da diyebilirim. Onların dertleşmeleri esnasında birbirlerine anlattıkları olayları, dünyada olup bitenler hakkında kafalarının içini kemiren düşünceleri sizi bazen rahatsız edecek bazen de iyice kitabın içine çekecektir.

“Devletin onaylayacağım bir politikası (ki çok azlar) insan hayatının devamı için acil olmayan tüm plastiklerin üretiminin durdurulması olurdu. “

“Ama diğer insanlar yoksulluğun pençesindeyken neden birileri zengin ve ünlü olsun ki?”

Birisi editör diğeri de yazar olarak çalışan arkadaşların konuşmalarının edebiyattan uzaklaşması tabii ki olası bile değil. Ara ara farklı yazar, şair ve kitaplardan bahsederlerken tanıdığınız isimlere rastlayabilir ya da okuyacağınız yeni kitaplar da belirleyebilirsiniz.

“….Altın Kase hakkında aklıma gelen bir deneme fikrini sana anlatmak istiyorum. Hiç o kadar ağız sulandıran bir roman okudun mu? Bitirdiğimde duvara fırlattım resmen.”

Evet, şimdi belki de Rooney’i okuyup güzel dünyanın nerede olduğunu sorgulama zamanıdır. Keyifli okumalar.

S. Tuğba Arabalı Koşar
Önceki

Portfolyo: S. Tuğba Arabalı Koşar

Müzisyenlerin Sahne Yaşamları ve Sorunları İle İlgili Söyleşi // Beyza Cumbul
Sonraki

Müzisyenlerin Sahne Yaşamları ve Sorunları İle İlgili Söyleşi

Kaçırmayın!

Kairos.

Talât Sait Halman Çeviri Ödülü Sahibi Regaip Minareci Oldu

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, Talât Sait Halman anısına,
Uçurtmayı Vurmasınlar

MUBI Restorasyon Projelerine Uçurtmayı Vurmasınlar ile Devam Ediyor

MUBI restorasyon projelerine sinemamızın unutulmaz filmlerinden, Tunç Başaran imzalı Uçurtmayı