Noktanız halen firarda Bay Klee!
Noktanız halen firarda Bay Klee!

Noktanız halen firarda Bay Klee!

28 Şubat 2024

Noktanız halen firarda Bay Klee!” isimli sergiye 20. yy resminin büyük teorisyen ve ustalarından Paul Klee’nin bir aforizması yol gösteriyor; “Çizgi gezintiye çıkmış bir noktadır“. “Noktanız halen firarda Bay Klee7 – 31 Mart 2024 tarihleri arasında Schneidertempel Sanat Merkezi‘nde görülebilir.

Noktanız halen firarda Bay Klee!
Noktanız halen firarda Bay Klee!

Sergimizde 20. yy resminin büyük teorisyen ve ustalarından Paul Klee’nin bir aforizması bize yol gösteriyor, daha doğrusu biz onun arkasına takılıyoruz; “Çizgi gezintiye çıkmış bir noktadır”.

Tabii asıl bahis, çizginin ve desenin resim sanatındaki sarsılmaz temel rolünü vurgulayıp hatırlatmaktır. Bu asli pozisyon art arda gelen renkçi, taşist ve soyut dışavurumcu ifadelerle ve son zamanlarda dijital sanat/yapay zeka ürünleriyle belki sorgulanır oldu. Ancak çizginin ifade gücü, tek başına sonsuz anlatım olanakları içermesi, kendine yeterliği ve dolaysızlığı ile plastik sanatların ifade temeli olduğu gerçeği sarsılmadı. Yenilik, yaratıcılık, sınırları aşmak ve devrimler sanata içkindir ama sanatsal yaratıcılığın kömür parçası -mağara duvarı ile başlayıp kalem-kağıtla devam eden kadim çizgisi halen yol göstericidir.

Bu sergide çizgi ve desenin gücünü aşkın bir tavırla yücelten, yaratıcı katkılarıyla yeni estetik hazlar sunan, çizgiye/desene gönül vermiş, sekiz değerli sanatçının yaratıcı işlerini sunacağız: Ali Herishi, Arzu Eş, Banu Uğural, Cemalettin Yıldız, Erdoğan Kaplan, Kerem Ağralı, Rabia Kalyoncuoğlu, Ruken Aslan.

Attila Güllü
Şubat 2024

Sanatçılar

Ali Herischi Azerbaycan doğumlu, 25 yıl Gazi Üniversitesi’nde akademisyenlik yapmış, soyut figüratif resimleri ve canlı resim etkinlikleri ile tanınmıştır. O andaki duygu ve atmosferi çok ince bir estetik duyuşla jestsel olarak çizgiye yükler ve mükemmel sonuçlar.ortaya çıkar. “Çalışmalarım beni ifade eder, ben de kendimi ifade ederim”  Ankara’daki stüdyosunda üretir.

Ankara doğumlu Banu Uğural’ın eserlerinde hayata kaçış göze çarpmaktadır. Sanatçının gündelik yaşamdaki  anları yakalamak için kullandığı sezgisel gözlemleri çizgilerinde ve renklerinde anlık duygusal parlamalar olarak ortaya çıkmaktadır. Duyumsamanın yaşandığı o anda, o yerde doğaçlama olarak ortaya çıkan çizgileri o anın biricikliğini de içermektedir. Çizgileri anların hafızadan geçmiş yorumunu ve seçiciliğini taşır. İstanbul Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde ders verir, Adalar’daki stüdyosunda üretir.

Arzu Eş, Ankara’da doğdu. Bireylerin insan merkezci bakış açısının doğayla ilişkilerimizdeki etkileri üzerine odaklanmıştır. İşlerinde genelde hayvan imgeleriyle oluşturduğu kurgularını bir çizgiye dönüştürdüğü el yazısı cümle tekrarlarıyla ham tuvale “çizer/yazar”. Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sanatta Yeterlik (Doktora) programını bitirmek üzeredir, Ankara’da yaşıyor ve üretiyor.

Cemalettin Yıldız Eskişehir doğumludur ve halen Anadolu  Üniversitesi G.S.F. Grafik Bölümü öğretim üyesidir. Son derece minimal, sade, temiz ve ekonomik çizgileri yoğun anlamlar yüklüdürler. Sergimizde çizginin üçüncü boyuttaki maceralarını izleyeceğiz.

Erdoğan Kaplan Adıyaman’da doğdu, İstanbul’da yaşıyor ve üretiyor. Sanatçının son derece kompleks ve zengin ayrıntı yüklü imgeleri gündelik yaşamdan yola çıkar. Olağandan başlayan çizgiler, gündelik ve kadim mitolojilere uzanır, küflenmiş yerleşik kalıpları ve dogmaları iyice sallayıp bazen kahkaha bazen de bir keder hissiyle izleyeni baş başa bırakır.

Kerem Ağralı, İstanbul doğumlu, Kadıköy Yeldeğirmeni’nde yaşıyor ve üretiyor. İşte noktayı tam da çıldırma raddesinde gezintiye çıkaran bir sanatçı… Sanatçı, uzak doğu mistisizminden kuantum fiziğine, bilim kurgudan tarihi ikonlara kadar her şeyi korkusuzca evrimsel bir akış içinde ustaca görselleştiriyor .

Rabia Kalyoncuoğlu 1992Karabük doğumlu, İstanbul’da yaşıyor. Çizim ve desen ağırlıklı figüratif işlerini bez ve büyük kağıt yüzeyler üzerinde üretiyor. Yeniden doğuş, metamorfoz, belleğin beklenmedik tezahürleri ve anakronik, tek tip olmayı reddeden korunmasız bedenler izleyenleri bir konfor alanları dışında his paylaşımına ve yüzleşmeye davet ediyorlar.

Ruken Aslan Ağrı doğumlu Trakya Üniversitesi  Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümünde Doçent, Edirne’de yaşıyor ve üretiyor. İlk bakışta örümcek ağını andıran noktalar canları istediği zaman çizgiye dönüşerek çok katmanlı biçim ve atmosferi tanımlıyor; düşsel, şiirsel ve büyüleyici. Ancak imgenin içe veya izleyicinin işe akması aktif çaba gerektiriyor. Ödülü  muhteşem; yüreğinizden cildinizin iç çeperlerine yayılan sıcacık estetik bir haz banyosu…


Schneidertempel Sanat Merkezi

Bankalar Caddesi Felek Sokak No.1 Karaköy-Istanbul


Sanat Okur

Türkiye'nin En Büyük Kültür Sanat Haber Portalı, Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Söyleşiler

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Kerem Küçükay
Önceki

Kerem Küçükay’ın İlk Teklisi “Zaman” Yayında!

Otonom Taksi (2024), Araba yerleştirmesi 394 x 144 x 137 cm
Sonraki

İhsan Oturmak’ın “Çift Başlı” Sergisi Üzerine

Kaçırmayın!

Haybe

Haybe Grubu İle Müzikleri ve Sahneleri Üzerine Söyleşi

Rock müzik alanının yeni nesil gruplarından “Haybe” ile grubun kuruluş
Tülin Kaynak-Derinlikler

Tülin Kaynak “Derinlikler” Sergisi Tasarım Parkı’nda

Sanatın iyileştirici gücünü eserlerine yansıtan değerli sanatçı Tülin Kaynak’ın “Derinlikler”