“Kırmızı çizgiler/im,” rezzan gümgüm’ün 2019 yılında Ankara’da gerçekleştirdiği uzun süreli performansın kayıtlarını video, fotoğraf ve mekâna özgü yerleştirmeler olarak bir arada sergiler.
Ankara’da iki ay süresince belli aralıklarla yürüme performansına eşlik eden plastik şişeden yerlere akıtılan kırmızı boyanın oluşturduğu “kırmızı çizgiler,” Ankara’nın sokaklarına yayılır. On yıllardır otoriteler tarafından söylenegelen “kırmızı çizgimiz”in kırmızı boya ile oluşturulan izdüşümleri tüm olasılıkları barındıran sokaklarda yeniden görülür, gösterilir ve üzerine basılması teşvik edilir. Gündelik yaşamın rutinlerine eşlik eden çizgileri kent sakinleri defalarca ihlal eder. Coğrafyaya, kadına, bedene, dile, düşünceye, eyleme, haklara, özgürlüğe çizilen sınırlara, engellere karşılık gelen “kırmızı çizgiler,” sokağın büyüsünde kendini tüm bu baskı ve kuşatmalarla baş etme taktiklerini yeniden düşünmeye ve tartışmaya açar. Herkesi direnmenin estetiğine ortak olma oyununa çağırır.
rezzan gümgüm
1978 yılında Varto’da doğan sanatçı, Ankara Gazi Üniversitesi lisans sanat eğitiminin ardından, İtalya’da Macerata Güzel Sanatlar Akademisi’nde sanat eğitimi aldı. Ankara’da Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü’nde sanatta yeterlik eğitimini tamamladı. Madrid Complutense Üniversitesi’nde bir yıl performans ve video üzerine eğitimler aldı ve sanatta yeterlik tezi ile ilgili araştırmalar yaptı. Üretimleri farklı sanat pratiklerini kapsar: Performans, video, enstalasyon, fotoğraf vb. Çalışmalarında, yapılandırılmış gündelik hayatta kişisel ve kolektif deneyimlerin sanatsal ifade olanaklarını araştırır. Özellikle kent ve kırsal alanlarda ekolojik ve politik sorunlara odaklanan sanatçı cinsiyet, kimlik, yerinden edilme, biyoçeşitlilik kavramlarını ekofeminist bir yaklaşımla ve samimiyetle ele alır. Çeşitli kurumlarda sanat eğitimi dersleri verir. Rê kolektifin kurucu üyesidir.
rezzan gümgüm: Behance
“kırmızı çizgiler/im” sergisi 14 Haziran-19 Temmuz tarihleri arasında Pazar hariç her gün Kıraathane’de 11:00-19:00 saatleri arasında gezilebilir.
Kıraathane İstanbul Edebiyat Evi
Asmalı Mescid Mahallesi, Yemenici Abdüllatif Sokak, 1
Beyoğlu, 34430