İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) kültür ve sanat alanındaki iştiraki Kültür AŞ, Türkiye’nin en büyük 500 şirketinin belirlendiği “Fortune 500 Türkiye 2023” listesine kültür sanat sektöründen giren tek şirket olarak büyük bir başarıya imza attı. 2023 yılı cirosu 3,8 milyar TL olan Kültür AŞ, İstanbul’un kültürel zenginliklerini koruma ve tanıtma konusunda kültür sanat sektörüne öncülük eden başarılı projeleriyle dikkat çekiyor.
Yerebatan Sarnıcı, Şerefiye Sarnıcı, Miniatürk, Panorama 1453 Tarih Müzesi, Dijital Deneyim Müzesi ve Türk Dünyası Kültür Mahallesi olmak üzere toplam 6 müzenin işletmeciliğini yapan Kültür AŞ, İstanbul’un eşsiz kültürel mirasını yerli ve yabancı ziyaretçilerle buluşturmaktadır. Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu, Festival Park alanları, kamusal sergi alanı Taksim Sanat başta olmak üzere toplam 20 kültür merkezinin yönetimini üstlenen Kültür AŞ, hem kendi organizasyonu olan etkinlikleri İstanbullularla buluşturmak da hem de bu mekânlarda farklı etkinlik firmalarına kiralama imkânı sunarak kültür sanat sektörünün gelişmesine ve zenginleşmesine katkı sağlamayı amaçlıyor.
Her yaş grubu için erişilebilir bir kültür sanat hizmeti sunan Kültür AŞ, 2023 yılında bu doğrultuda şehrin meydanlarında, Müze Gazhane’de, İstanbul Kitapçısı şubelerinde ve yönetimi altında bulunan kültür noktalarına yayılan 2.568 etkinlik organize etmiş ve toplamda 3.552.372 katılımcıyı ağırlamıştır. Bununla birlikte, yayıncılık, fuarcılık, açık hava reklamcılığı, emlak yönetimi ve teknoloji gibi geniş yelpazede faaliyet gösteren Kültür AŞ, kitapseverlerin vazgeçilmez mekânları arasında yer alan İstanbul Kitapçısı’nı 27 şubeye çıkartarak İstanbul’un genelinde kültür noktaları oluşturmuştur.
Kültür AŞ Genel Müdürü Murat Abbas, Fortune dergisine verdiği ropörtajda şunları dile getirdi: “İşletmemizde bulunan 6 müze, sayısı 27’ye ulaşan İstanbul Kitapçısı şubeleri ve 20 etkinlik mekânının yönetimi ile etkinliklerin düzenlenmesine, açık alan reklamcılığından yayıncılığa kadar geniş bir yelpazede faaliyet gösteriyoruz. Yaratıcılığı merkeze alarak şehirdeki kültür-sanat yaşamına katkı sunarken İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu’nun liderliğinde İstanbul’u ulusal ve uluslararası alanda tanıtmayı hedefliyoruz. Sanatçılara ve sanatseverlere imkânlar yaratmak ve kültür sanatın herkes tarafından erişilebilir olmasını sağlamak öncelikli hedeflerimizden”.
İBB Hizmet ve İletişim Grubu Başkanı Banu Saraçlar ise, “İBB Kültür AŞ’nin Türkiye’nin en büyük 500 şirketinin belirlendiği Fortune 500 listesine girmesi, İstanbul’un kültür ve sanat alanındaki potansiyelini gözler önüne seren büyük bir gurur kaynağıdır. Kültürel mirası modern sanatla harmanlayarak vatandaşa doğrudan dokunan yenilikçi projeler geliştiren İBB Kültür AŞ’nin bu başarısı, aynı zamanda şehrimizin kültürel değerlerini ve yenilikçi vizyonumuzu uluslararası arenada temsil etme kararlılığımızın da bir yansımasıdır. Önümüzdeki dönemde de İBB ailesi olarak tüm şirketlerimizle el ele yürümeye, İstanbul’un kültürel dokusunu zenginleştirmeye ve küresel bir kültür merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerlemeye devam edeceğiz,” dedi.
Fortune dergisinin yayınladığı “Türkiye’nin En Büyük Şirketleri” ilk 500 listesinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin iştirak şirketlerinden toplam 12 şirket yer aldı. “Performansı Yüksek Şirketler” 500 listesinde Kültür AŞ’nin yanı sıra İGDAŞ, İSPER, İSFALT, İSTAÇ, İSTANBUL ENERJİ, METRO İSTANBUL, KİPTAŞ, İSTANBUL AĞAÇ VE PEYZAJ, İSTGÜVEN, İSTANBUL HALK EKMEK ve İSTON da yer alıyor.