Harold Maude
Harold Maude

Sinematek/Sinema Evi’nde Yeni Sezon Başlıyor!

14 Ekim 2024

27 Ekim 2024 – 31 Ocak 2025 tarihleri arasında Amerikan sinemasında devrim yaratan Yeni Hollywood akımına adanmış bir seçkinin yanı sıra Macar sinemasının klasiklerinden, dünya sinemasının yeni restore edilmiş başyapıtlarına, feminist avangart sinemacı Germain Dulac’ın erken dönem şaheserlerinden sinemamızın yeni bağımsızlarına uzanan geniş bir yelpazede 50’den fazla filmin yer aldığı Güz 2024 programının açılışında, Sinematek/Sinema Evi’nin ikinci restorasyon projesi Aysel, Bataklı Damın Kızı (1935) yenilenmiş kopyasıyla ilk kez seyirciyle buluşacak.

Film mirasımızı yaşatmak için güç birliği

Sinematek/Sinema Evi, Kurukahveci Mehmet Efendi desteği ile hayata geçirilen ikinci restorasyon çalışması için erişilebilir durumdaki en eski filmlerimizden birisi olan Muhsin Ertuğrul’un Aysel, Bataklı Damın Kızı filmini seçti. Selma Lagerlöf’ün bir hikâyesinden uyarlanan senaryosunu Nâzım Hikmet’in yazdığı 1935 yapımı film, Mimar Sinan Üniversitesi Prof. Sami Şekeroğlu Sinema Televizyon Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde taranarak Atlas Post-Production stüdyolarında dijital olarak restore edildi. Aysel, Bataklı Damın Kızı, UNESCO ve CCAAA (Görsel-İşitsel Arşiv Dernekleri Koordinasyon Konseyi) tarafından her yıl Dünya Görsel İşitsel Miras Günü olarak kutlanan 27 Ekim’de yenilenmiş kopyasıyla ilk kez seyirciyle buluşacak.

Aysel, Bataklı Damın Kızı
Aysel, Bataklı Damın Kızı

Ana Program: Eskimeyen Yeni Hollywood

70’li yıllarda Hollywood’un auteur yönetmenlerin ellerine teslim edilmesiyle büyük bir değişime sahne olan Amerikan sinemasının o kısa ama etkili dönemine odaklanan ana program, Yeni Hollywood akımını tanımayı ve tartışmayı amaçlayan bir seçki sunuyor. Klasik Amerikan sinemasının kurallarını altüst ederek kendi sinema dilini arayan Francis Ford Coppola, Martin Scorsese, Brian De Palma, William Friedkin, John Frankenheimer, Hal Ashby, Sam Peckinpah gibi yönetmenlerin modern sinemanın en önemli örneklerini ortaya koyduğu bu döneme ait eserler arasından seçilen 15 filmden oluşan program Ankara Sinema Derneği, Gezici Festival ve ABD Ankara Büyükelçiliği işbirliğiyle gerçekleştiriliyor.

Macar sinemasına saygı

İki ülke arasındaki ilişkilerinin 100. yıl dönümü dolayısıyla ilan edilen “2024 Türkiye-Macaristan Kültür Yılı” kapsamında Sinematek/Sinema Evi’nin, Macar Kültür Merkezi İstanbul işbirliğiyle gerçekleştirdiği programda dünyanın en köklü sinema geleneklerinden birine sahip Macar sinemasının klasik örneklerinden beş güçlü film Onat Kutlar Sinema Salonu’nda izlenebilecek.

Il Cinema Ritrovato üçüncü kez İstanbul’da

Her yıl İtalya’nın Bologna kentinde düzenlenen Il Cinema Ritrovato, sinema tarihine adanmış bir film festivali. Dünyanın en önemli film restorasyon merkezlerinden biri olan Cineteca di Bologna’nın yeni restore ettiği filmleri seyirciyle buluşturmayı amaçlayan festival her yıl kendi arşivindeki eserlerin yanı sıra dünyanın dört bir yanındaki arşivlerden derlediği muazzam bir film programıyla seyirci karşısına çıkıyor. Bu yıl üçüncü kez Cineteca di Bologna’nın katkılarıyla hazırladığımız Il Cinema Ritrovato İstanbul’da programı kapsamında 39. Il Cinema Ritrovato’nun restore edilmiş filmler bölümünden seçtiğimiz 6 film, yenilenmiş kopyalarıyla Sinematek/Sinema Evi’nde gösterilecek.

Sigara (La Cigarette, 1919)
Sigara (La Cigarette, 1919)

Sessiz Perşembe: Germaine Dulac

Sinemanın erken dönemine ait eserlerin canlı müzik eşliğinde seyirciyle buluştuğu Kurukahveci Mehmet Efendi desteği ile sürdürülen Sessiz Perşembe’nin bu programdaki konuğu tarihin ilk kadın yönetmenlerinden Germaine Dulac. Sadece yenilikçi sinema dili ve deneysel filmlerindeki sofistike anlatımıyla değil geleneksel cinsiyet rollerine muzipçe meydan okuyan hikâyeleriyle de sinemanın öncü kadınlarından biri olan Dulac’ın Seyahate Davet (L’Invitation au voyage, 1927), Sigara (La Cigarette, 1919) ve Deniz Kabuğu ve Rahip (La Coquille et le clergyman, 1919) filmleri gösterilecek. Filmlere, Ayşe Tütüncü, Ezgi Daloğlu ve Nihal Saruhanlı müzikleyle eşlik edecekler.

FilmKoop ile Bağımsız Sinema

Bağımsız sinema için alternatif bir gösterim mecrası ve bir tartışma platformu oluşturmak amacıyla FilmKoop işbirliği ile gerçekleştirilen bu bölüm kapsamında sinemamızın dikkate değer örnekleri, film ekiplerinin katılımıyla her Pazar saat 14.00 seansında Onat Kutlar Sinema Salonu’nda seyirciyle buluşmaya devam ediyor. FilmKoop ile Bağımsız Sinema kapsamındaki gösterilecek filmler, gösterim gününden bir hafta önce duyurulacak.

Avrupa Film Ayı Sinematek’te

Avrupa Film Akademisi’nin (EFA-European Film Academy) Avrupa filmlerini daha fazla seyirciye ulaştırmayı amaçlayan ve bu yıl 1 Kasım-7 Aralık 2024 tarihleri arasında 40’tan fazla ülkede 100’den fazla sinema salonunda gerçekleşecek Avrupa Film Ayı etkinliklerine bu yıl Türkiye’den Sinematek/Sinema Evi de katılıyor. Sinematek’in programındaki 20 film Avrupa Film Akademisi işbirliğiyle Avrupa Film Ayı etkinlikleri kapsamında gösterilecek.

Programla ilgili ayrıntılı bilgiye sinematek.kadikoy.bel.tr sitesinden ve Sinematek/Sinema Evi sosyal medya hesaplarından ulaşabilirsiniz.

Sanat Okur

Türkiye'nin En Büyük Kültür Sanat Haber Portalı, Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Söyleşiler

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Fabien Toulmé
Önceki

Fabien Toulmé’nin Kaleminden Yeni Çizgi Roman: Mücadele

Eşyalı kiralık
Sonraki

Apartman Sahne Ekim Takvimini Duyurdu

Kaçırmayın!

İBB Bandosu

İBB Orkestraları Temmuz Ayında Semtlere Konuk Oluyor!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Dairesi Başkanlığı (İBB Kültür) bünyesindeki
Recep Batuk ,BorisJohnson_80 110 cm tuval üzerine akrilik 2023

Recep Batuk’un “Sokaklar ve İzlenimler” Sergisi Galeri Diani’de

Galeri Diani, gerçeküstü hikayeler anlatan pop-art resimleriyle hem yurt içinde