1989 yılında Bursa’da doğan Haticenur Özer Fener, 2012 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü, Prof. Dr. Mehmet Mahir atölyesinden mezunu oldu. 2014 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Resim Bölümünde Yüksek Lisansını tamamladı. Prof. Dr. Mehmet Mahir atölyesinden “Modern Sanatta Renk Tayfı” tezi ile 2014’de mezun oldu.
Çeşitli sergilere katılan sanatçı halen aktif resim sergileri ve Sahne-dekor çalışmaları yapmakta.
2010, TÜYAP ARTIST Sanat Fuarı, İstanbul.
2011, Akademililer “Beden Farklılıkları” İstanbul.
2011, TÜYAP ARTIST Fuarı, İstanbul.
2011, Bali Müzayede, İstanbul
2012, TÜYAP ARTIST Fuarı, İstanbul.
2012, Bali Müzayede, İstanbul
2013, Art Suite Galeri, Bodrum
2016, Galeri Soyut ‘Temas’, Ankara
2018, Art 212 Galeri Nişantaşı ‘Büyüklere Masallar’, İstanbul
2018, 57. Uluslararası Bursa Festivali, Bursa
2019, Pinelo Art Gallery ‘benimle oynar mısın?’, İstanbul
2020, Ulus Jewish School Gallery ‘Ayın Sanatçısı’,İstanbul
Eserler Hakkında
Hatiş’in çalışmaları kültürler, tarihler ve kurgular arasındaki oyunlar ile ressamlık kavramının yapı bozumundan ortaya çıkan pek çok olasılığı irdeler. Resim, yağlıboya, gravür, fresk, suluboya, marker vb. geleneksel tekniklerle yaratığı resimlerini güncel konularla görünür kılar. Sanatçı, gerçek ve hayali uyuşum anlarını ortaya çıkarmak veya yaratmak için imge, dil ve öyküleme gibi birbirinden farklı sistemleri yan yana getirir.
Tipografi gibi grafik sanatların da sıkça göründüğü resimlerinde kurgu, film, ikon ve renk dünyasından elde ettiği kavramsal koordinatları içinde yaşadığımız dünya üzerinde yeni bir gerçek kurmakla ilgileniyor.Fiziksel benzenliklerden de yola çıkarak, bir film yıldızı karakterine veya renkli bir perukla trans bireye dönüşerek, yeni bir gerçek yaratır. Bir başka anlamda kullanılan ikon objeleri ve renk tayfı birbirleriyle ilişkili olmakla beraber, benzersiz zaman ve mekan gösteren resimlerde, dolambaçlı biçimde birbirine bağlanmış bir dizi noktadan oluşurlar. Bu noktalar, renk tayfından ve renklerin psikolojik yapılarından yola çıkar. Bu çizgilerden biri de estetiktir. Resimlerde yer alan geometrik desen ve renkleri tuval veya kağıt parçaları üzerinde resimsel tavırla yeniden düzenler. İzleyicinin, farklı ikon objelerine sıkıştırılmış balonları, özgür bırakma isteği oluşturarak, psikolojisine de dokunur.
Tüm bu unsurların yer aldığı resimlerde, sanatçının renklerle ve objelerle oyununa şahit oluyoruz.
Instagram: hatis_art