Açık Havada Usta Müzisyenlerin Canlı Performansı Eşliğinde Sessiz Filmler Beykoz Kundura’da




Kundura Sinema ve Sahne’nin düzenlediği ve Beykoz Kundura’da gerçekleşen Bir Yaz Gecesi Festivali’nin hem film hem de müzik tutkunlarını kalbinden yakalayan sessiz film gösterimleri Ağustos’ta başlıyor. 1920’ler Almanya, Amerika ve Sovyet Rusya sinemasından toplam dört film, usta müzisyenlerin festivale özel hazırladıkları canlı performansları eşliğinde açık havada seyirciyle buluşacak.

‘Şangaylı Sindrella’ San Fransisco’da

Sinemaseverlerin Kundura Sinema’nın sessiz film gösterimlerinden de aşina olduğu ve en son meditatif albümü “Renew Your Mind”ı (2020) yayınlayan piyanist, müzisyen ve prodüktör Gonca Feride Varol’un eşlik edeceği 1922 yapımı “East is West/Doğu Batıdır”, 6 Ağustos Cuma akşamı gösterilecek. Erken dönem Hollywood sinemasının üretken isimlerinden Sidney Franklin’in yönettiği ve “A Shanghai Cinderella” adıyla da bilinen meşhur Broadway oyunundan uyarlanan komedi türündeki film, köle olarak satılmaktan son anda kurtulmuş Ming Toy adlı genç bir kadının Şangay’dan San Fransisco’ya uzanan maceralarla dolu yolculuğunu anlatıyor. 2005’te özel bir koleksiyonda bulunan ve yaklaşık altı yıl süren zorlu bir restorasyon süreci sonrası dünya sinema arşivine geri kazandırılan “Doğu Batıdır”, izleme fırsatını nadir yakalayacağınız, eğlencesi bol bir sessiz sinema seyirliği sunuyor.

20’lerin bohem Berlin’ine BaBa ZuLa müziği

İlk kez 1996’da Derviş Zaim filmi “Tabutta Rövaşata”nın müzikleri için bir araya gelmiş ve 25 yıl içinde ülke sınırlarını aşan sıradışı performansları ve Anadolu’nun köklerinden beslendikleri özgün besteleriyle Türkçe saykedelik müziğin en önemli temsilcisine dönüşmüş BaBa ZuLa grubu, 1928 yapımı “Abwege/Dolambaçlı Yollar”a özel canlı performansları ile 7 Ağustos ve 14 Ağustos Cumartesi akşamları sahnede olacak. Weimar Cumhuriyeti’nin ünlü yönetmeni Georg Wilhelm Pabst’ın ışık ve kamera oyunlarıyla bugün bile şaşırtan filmi, zengin ve hırslı avukat eşinin ilgisizliğinden bunalmış Irene adlı bir kadının, sıkıcı ve monoton hayatından kaçıp Berlin’in çılgın gece hayatına ve romantik maceralara dalışının hikâyesini konu alıyor. Döneminin çok ötesindeki kadın karakteriyle feminist film kuramcılarının hayranlıkla söz ettiği bu sessiz klasik, 1920’ler Berlin’inin bohem ve marjinal hayatını da çekinmeden gözler önüne seriyor.

Gerçek bir sessiz sinema hazinesi

Solo çalışmalarının yanı sıra Tamburada, Dandadadan, Korhan Futacı ve Kara Orkestra, Konstrukt gibi müzik projeleriyle de tanıdığımız, Türkiye’nin önde gelen saksafoncularından, şarkıcı, söz yazarı ve prodüktör Korhan Futacı, enerjik, melodik, sert ve karanlık tınılarla bezeli, etkileyici sahne şovuyla iki gece boyunca “Sofa und Bett (Tretya meshchanskaya)/Bodrum Katı Aşıkları” adlı filme eşlik edecek. 8 Ağustos Pazar ve 13 Ağustos Cuma akşamları gösterilecek 1927 yapımı film, Sovyetler sinemasının Stalin Ödülü sahibi yönetmeni Abram Room’un imzasını taşıyor ve devrim sonrası Moskova’sında geçen bir aşk üçgeni hikâyesi anlatıyor. Dönemin Sovyet Rusya’sında toplumun içinde bulunduğu çelişkileri ve çıkmazları açıkça sergileyen “Bodrum Katı Aşıkları”, Sovyet Realizm akımında görmeye alışık olmadığımız anti-kahramanları ve devrim döneminin getirdiği seksüel özgürlüklere karşı eleştirel bakışıyla da gerçek bir sessiz sinema hazinesi sayılıyor.

20’ler Rusya taşrasına kadın bakışı

Sinema tarihinin ilk kadın yönetmenlerinden Olga Preobrazhenskaya’nın Ivan Pravov ile birlikte yönettiği 1927 yapımı “The Peasant Women of Ryazan/Ryazan’ın Kadınları” ise İstanbul sahnelerinin en eğlenceli gruplarından Kolektif İstanbul’un canlı müziği eşliğinde 15 Ağustos Pazar akşamı seyirciyle buluşuyor. Vishnevskaya’nın senaryosunu da yazdığı film, Ryazan adlı bir taşra kasabasında yaşayan iki kadının iç içe geçen öyküsünü kontrastı yüksek bir drama halinde sunuyor. Sovyet Rusya dönem sinemasının karakteristik komünist propaganda vurgusundan uzak duran “Ryazan’ın Kadınları”, cesaret gerektiren konuları korkusuzca ele alırken, Rusya taşrasının ve köy hayatının güzelliğini yansıtmaktan ödün vermeyerek görsel bir şölen de sunuyor.

Festival alanına ulaşım

Kapı açılışının 17:00’de olacağı festivalde gösterim öncesi dilerseniz eşsiz manzarası ve tarihi binalarıyla büyüleyen Beykoz Kundura’da ağaçların gölgesinde zaman geçirebilir, dilerseniz de Haziran’da açılan “Kundura’nın Hafızası: Bir Fabrikaya Sığan Dünya” sergisini ücretsiz ziyaret edebilirsiniz. Osmanlı İmparatorluğu ve Cumhuriyet’i kapsayan zengin bir geçmişe sahip Sümerbank Deri ve Kundura Fabrikası’nın üretim tarihine başka bir perspektiften bakmaya davet eden sergi; fabrikadan kalan makineler, belgeler, eski çalışanlar ve ailelerinin bağışladığı nesneleri ve 2015’ten beri sürdürülen sözlü tarih görüşmelerini bir araya getirerek, büyüleyici yapıların hafızasını canlı tutuyor.

Gösterim ve konserlerin Beykoz Kundura’da gerçekleşeceği festivale özel aracıyla gelecek izleyiciler için otopark hizmeti ücretsiz sağlanacak. Ayrıca, randevu sistemiyle Beşiktaş’ta Bahçeşehir Üniversitesi önündeki rıhtımdan tekne servisi ve Beykoz İskelesi’nden hareket edecek ring servisi ücretsiz sunulacak.

Biletler beykozkundura.com’da

16 Temmuz’da Beykoz Kundura’da başlayan Bir Yaz Gecesi Festivali, 12 Eylül tarihine kadar devam edecek. Festivalin film gösterimlerinde Öğrenci 40 TL, Tam 60 TL; canlı müzik eşliğinde gösterimlerde Öğrenci 50 TL, Tam 70 TL olarak satışta olan biletleri beykozkundura.com adresinden satın alınabilir.


Beykoz Kundura
Yalıköy, Süreyya İlmen Cd. No:1, 34820 Beykoz/İstanbul

1988 doğumlu, Sanat ve Kültür Yönetimi mezunu, sanat ve kültür meraklısı.