Ateşin Sanatı İstanbul’u Sarıyor!

13 Kasım 2024

Macar cam ve seramik sanatında Türk etkilerini işleyen “Ateşin Sanatı” başlıklı sergi 2024 Macar-Türk Kültür Yılı kapsamında İstanbul’da, Türk ve İslam Eserleri Müzesi‘nde 15 Kasım-18 Aralık 2024 tarihlerinde sanatseverlerle buluşuyor.

Türk sanatının etkisi, özellikle cam ve seramik alanında Macaristan’da somut kültür üzerinde derin bir iz bırakmıştır. Bu coğrafyaya ait tasarımlar, basit seramik kapların yanı sıra, halk sanatında motifleri hâlâ mevcut olan zengin bezemeli kaplarda da görülebilir. Yüzyıllar boyunca bu zengin kültürel miras, Macar zanaatının belirleyici bir unsuru haline gelmiş, hem Macar hem de Türk kültürünün eşsiz unsurlarını yansıtan bir miras yaratırmıştır.

Macaristan’ın dünyaca ünlü Herendi ve Zsolnay porselen fabrikaları, Mór Wosinsky Müzesi, Bohus-Lugossy Vakfı ve Uluslararası Seramik Stüdyosu gibi prestijli koleksiyonlardan derlenen eserler bu sergiyle Türk ve İslam Eserleri Müzesi’ne taşınıyor. Ziyaretçiler, Roma döneminden Rönesans’a, ordan 19. yüzyıla kadar cam ve sermaik sanatının ortak tarihi köklerinde bir yolculuğa çıkıyorlar. Sergide ayrıca, iki kültür arasında sanat alanında süregelen etkileşimi ve yenilikçiliği ortaya koyan çağdaş eserler de yer alıyor.

Serginin Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşmesi müzenin hem Osmanlı sanatını, hem de İslam kültürünün seçkin maddi mirasını dünyada eşi benzeri olmayan bir koleksiyonla koruması noktasında önem taşıyor. Müze ayrıca, Macar ve Türk cam ve seramik sanatının ortak köklerini ve yüzyıllar boyunca her iki kültürün ustalarına ilham veren etkileşimi göstermek için özel bir fırsat sunuyor. Sergi böylece, sanat ve zanaat alanında iki kültür arasındaki ilişkinin tarihine de yeni bir bakış atıyor ve diyaloğa katkısı oluyor.

Sergi, Bohus-Lugossy Vakfı ve Çağdaş Seramik Sanatı Vakfı tarafından, Macaristan Kültür ve İnovasyon Bakanlığı, Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı, Macaristan Sanat Akademisi, Synergy İnşaat, Gül Baba Mirasını Koruma Vakfı, Liszt Enstitüsü – Macar Kültür Merkezi İstanbul, Veszprem Belediyesi ve Pannonia Üniversitesi katkılarıyla gerçekleştirilmiştir.

Sanat Okur

Türkiye'nin En Büyük Kültür Sanat Haber Portalı, Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Söyleşiler

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

3. Noise İstanbul Festivali - Borusan Müzik Evi
Önceki

Borusan Müzik Evi, 3. Noise İstanbul Festivali’ne Ev Sahipliği Yapıyor

Ayda Demirci, 2024, oil on linen, 55 x 68 cm
Sonraki

Ayda Demirci, “İki” Adlı Kişisel Resim Sergisiyle Ambidexter’da

Kaçırmayın!

Mikro Formlarla Sanat Atölyesi

İstanbul Modern’de Yaz Sanat Okulu Başlıyor

İstanbul Modern, yaz tatilinde çocuklara sanat dolu bir program sunuyor.
İstanbul Koro Festivali'nden

2. Uluslararası İstanbul Koro Festivali Başlıyor!

İstanbul’un çok sesli ve çok kültürlü yaşamını sahneye taşıyan, ilki