Galerist, Ayça Telgeren’in galerideki beşinci kişisel sergisi Kırık Ufuk’a 7 Mart – 27 Nisan 2024 tarihleri arasında ev sahipliği yapıyor.
Kırık Ufuk, öngörülerin iyice bulanıklaştığı bir ortamda sanatçının bakışını yeniden gözden geçirme ihtiyacından doğuyor. Geleceğin muğlaklığı içinde ufku fiziksel ve metaforik anlamlarıyla bir bütün olarak ele alıp onu anlamlandırmaya çabalıyor. Sergiyi, hareket eden bir aks ile Passage Petits-Champs binasının girişinden başlatarak galerinin içinde dolaştıran sanatçı, mekânı bir beden gibi kurguluyor, ona bir çok katmanda temas ediyor.
Sergi, binanın zemin katında, İstiklal Caddesi’ne artık açılamayan ve böylelikle binanın geçit işlevinden arındırıldığı merdivenlerle başlayıp, birinci kata, sergi alanının girişindeki elektrik kapağına, oradan galerinin zeminine, duvarlarına ve hatta tavanına kadar sızıyor. Gözmerkezlilikten çıkıp tüm algılarımızı kullanarak binanın gövdesinde bir yolculuğa başladığımız bu sergide bize beton heykeller, mürekkepli resimler, karakalem çizimler ve video çalışmaların feminen formları eşlik ediyor. Kırık Ufuk, Passage Petits-Champs’ın bize ev sahipliği yaptığına ve kendi bedeninde gezinmemize izin verdiğine dair bir farkındalığı tetikliyor. İzleyiciler, bu bedende gezinirken, sanat ve mimari arasındaki sınırların bulanıklaştığı, ışık ve gölgenin, dokuların ve mekânsal düzenlemelerin etkileşimlerinin izlerini takip ettikleri, düşünmeye davet eden sürükleyici bir deneyimle kuşatılıyorlar. Her eser, izleyicilerin çevreleriyle ilişkilerini ve onun içindeki varlıklarını yeniden düşünmeye teşvik eden bir katalizör görevi görüyor. Sergi, izleyiciyi galeri alanının fiziksel sınırlarının ötesine taşıyarak mekanın her katmanıyla etkileşime geçmesini sağlıyor.
Ayça Telgeren
Ayça Telgeren (d. 1975, Gölcük) duygular, potansiyeller, arada kalmışlıklar, tam tanımlanamayan ama herkesin sezgisel olarak bildiği, histe ortaklaştığı şeylere odaklanır. Kişisel olandan yani kendi arkeolojisinden yola çıkarak ortak hafızanın havuzuna ulaşmaya çalışan sanatçı, bu süreçte kendini bir inşacı veya gözlemciden daha çok bir kaşif olarak adlandırır. Tabii bir anlatım aracı olarak benimsediği kağıt işleri ile bilinen sanatçının çalışmaları, zaman içinde, gerektirdiği malzeme ve teknikle şekillenerek metal, gaz beton, beton döküm heykellere, videolara ve pentüre dönüşerek bir çeşitlilik gösterir.
Telgeren, lisans ve yüksek lisansını Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nde tamamladı. Yurtiçi ve yurtdışı birçok sergiye katılan sanatçı, 2017 yılından bu yana HAH sanatçı kolektifinin de bir parçasıdır. Yaşamını ve çalışmalarını İstanbul’da sürdürmektedir.
Galerist
Asmalı Mescit, Meşrutiyet Cd. No:1 No. 67, 34430 Beyoğlu/İstanbul