Chromas’tan 360° Ses Deneyimi: Cloudburst

1 Kasım 2024

Eric Whitacre’ın dünya çapında tanınan 8 sesli koro eseri Cloudburst, Chromas’ın yenilikçi yorumu ve Dolby Atmos çevreleyen ses teknolojisi ile yeniden hayat buluyor. Başak Doğan yönetimindeki Chromas, dinleyiciyi 360 derece saran bu özel kaydıyla Cloudburst’u tüm dijital platformlarda müzikseverlerle buluşturuyor.

Amerikalı Grammy ödüllü besteci Eric Whitacre’ın 21 yaşında başladığı ve dört yıl sonra tamamladığı bu ikonik eser, Chromas tarafından yıllardır sahnede canlı olarak seslendiriliyor. Ancak, 2023 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Müzik İleri Araştırmalar Merkezi (MİAM) Stüdyosu’nda, Dolby Atmos uzamsal kayıt tekniğiyle özel olarak yeniden kaydedilen Cloudburst, bu kez tüm sesleri kapsayan bir tasarım ile dinleyiciyi merkezine yerleştiriyor.

360 derece ses kayıtlarını destekleyen kulaklıklarla dinlediğinizde, seslerin çevrelediği o biricik seyirci siz oluyorsunuz.

Kısa süreli bir ses enstalasyonu olarak deneyimlenen bu eşsiz yorum, şimdi herkesin kulaklarına ulaşmak üzere tüm platformlarda erişime açıldı. Chromas’ın bu kaydıyla, yaklaşan bir fırtınanın sesi, yağmurun ritmi ve güneşin doğuşunu tasvir eden eser, dinleyicilere benzersiz bir ses yolculuğu sunuyor. Başak Doğan’ın önerisi ise bu deneyimi daha da kişisel hale getiriyor: “360 derece ses kayıtlarını destekleyen kulaklıklarla dinlediğinizde, seslerin çevrelediği o biricik seyirci siz oluyorsunuz.”

Kayıtları ve mix’i Ozan Demir tarafından yapılan, 8 dakika 12 saniye süren Cloudburst, seslerin odak noktası olan “sweet spot”ta konumlanan dinleyiciyi sarıp sarmalayan özel bir deneyim vaat ediyor. Chromas’ın bu yaratıcı yorumuyla Eric Whitacre’ın Cloudburst’u, müzik dünyasına yeni bir çağrışım kazandırıyor.

Chromas Hakkında

2015’te şef Başak Doğan tarafından kurulan ve Latince kelime anlamı “renkler” olan Chromas, çeşitli şehirlerden, geçmişlerden, farklı kesimlerden ve mesleklerden koristlerden oluşuyor. Chromas‘ınher üyesi kendine has bir rengi temsil ediyor. Bu çeşitliliği repertuvarına da yansıtan koro, modern cazdan folk düzenlemelerine kadar uzanan geniş bir yelpazeyle çeşitli dilleri ve tarzları bir araya getirirken bireyin kendini ve çevresini dinlemesi, her bir anda var olması, ritmin içindeki her bir birime yoğunlaşması ve içinde var olduğu müziği ve topluluğu derinleştirmesi yaklaşımıyla gelişmeye devam ediyor. Vocal Painting’i, Türkiye’deki ilk ve tek uygulayıcısı Başak Doğan’la 7 senedir repertuvarında, konserlerde, albüm kayıtlarında kullanan, koro müziğinin Türkiye’deki öncülerinden olan Chromas, Fransa’da Choralies (2016), İspanya’da Dünya Koro Sempozyumu (2017) gibi birçok prestijli etkinlikte yer aldı; PSM Caz Festivali 2019 kapsamında vokal müziğin virtüözü Bobby McFerrin ile 2 saat süren, tamamı doğaçlama bir konser verdi. 2019 yazında 5 şehir, 3 ülke gezdiği Avrupa Turnesi’ni tamamlayan koro, 2020 yılına Birleşmiş Milletler’in öncülük ettiği Resolution projesinin Türkiye elçisi olarak girdi. Sonar İstanbul 2020’ye Live Choir AV projesiyle katılan Chromas, yayınladığı Sanal Koro şarkılarıyla Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi ve 14 farklı ülke, 61 farklı şehirden katılımcıları Dere Kenarında Taş Ben Olaydım türküsünde buluşturdu. 2022 yazında uluslararası müzisyenleri Türkiye’de ağırlayan, sayısız konser veren koro, Ekim 2022’de gerçekleşen Global Vocal Happening projesiyle de 17 ülkeden 158 müzisyeni buluşturdu. 22–27 Ağustos 2023’te VoiceUp A Cappella Festival’in organizasyonunu ve evsahipliğini üstlendi. Chromas, Ekim 2020’den beri çalışmalarına Vokal Akademi bünyesinde devam ediyor.

Başak Doğan Hakkında

2010’dan bu yana koro şefi olarak çalışmalarına devam eden Başak Doğan, Boğaziçi Üniversitesi’nde Müzik Felsefesi yüksek lisansını bitirdikten sonra ikinci yüksek lisansını “Sezgisel Şeflik” üstüne yazdığı teziyle Danimarka Kraliyet Müzik Akademisi’nde tamamladı. Çok yönlü bir şef olan Doğan, geçen on dört senede farklı yaş gruplarından yüzlerce koristle çalıştı. 2015’te çağdaş ve yenilikçi repertuvarıyla dikkat çeken Chromas’ı kuran, farklı tarzları bir araya getirmesiyle bilinen Doğan’ın stilini özgün kılan temel bileşenlerden biri, koro ve şefin sadece el işaretleriyle iletişim kurarak ânın müziğini üretmelerini sağlayan doğaçlama metodu Vocal Painting. 2020’de, COVID-19 pandemi dönemi sürerken şarkıcılara güvenli ve sağlıklı bir ortamda şarkı söyleme fırsatı sağlamak üzere kurduğu Vokal Akademi, şarkıcılığını ve müzikal kariyerini geliştirmek isteyen sanatçıları İstanbul’da, Bomonti’de misafir etmeye devam ediyor. Doğan, 2023 VoiceUp A Cappella Festival’in de direktörlüğünü üstlendi ve aynı sene içerisinde ilk bestesinin prömiyerini, dünyanın en büyük koro etkinliği olan Dünya Koro Sempozyumu’nda Chromas yorumuyla gerçekleştirdi. 2023 yılında Dünya Koro Konseyi’nde Türkiye’yi temsil etmek üzere seçilen Doğan, Güney Kore’de 2023 Dünya Koro Olimpiyatları’nda jüri olarak görev aldı.

Sanat Okur

Türkiye'nin En Büyük Kültür Sanat Haber Portalı, Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Söyleşiler

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

“Beraber”
Önceki

Mete Gümürhan’ın “Beraber” Filmi, 29 Kasım’da Sinemalarda

Cem Adrian
Sonraki

Cem Adrian 20. Yılını 92 Kıymetli Sanatçı ile Kutluyor!

Kaçırmayın!

Veera’nın Seyahatnamesi Bölüm 5 – DÜŞLER, ÇİLEKLER, ANDROIDLER / Şeyda Aydın

Veera’nın Seyahatnamesi Bölüm 5 – DÜŞLER, ÇİLEKLER, ANDROİDLER / Şeyda Aydın

Sevgili Eeva, Evimizdeyiz. Mutlu ve huzurlu olan eko yuvamızda… Salondaki
21. Tudem Edebiyat Ödülleri

21. Tudem Edebiyat Ödülleri Mizah Romanı Yarışması Sonuçlandı

21. Tudem Edebiyat Ödülleri‘nde dereceye girenler belli oldu. Birincilik ödülüne