Cumhuriyet Fikri Kitabı Raflara Çıktı

Cumhuriyet Fikri
Cumhuriyet Fikri

Ayrıntı Yayınları’nın cumhuriyetimizin 100. yılı anısına, Güçlü Ateşoğlu ve Kurtul Gülenç tarafından derlenen kitabı Cumhuriyet Fikri çıktı! Alanında birbirinden önemli isimlerin kaleme aldığı makalelerden oluşan kitap, cumhuriyet düşüncesini özgürlük, canlılık ve süreklilik açısından, farklı yönleriyle ve eleştirel bir bakışla ele alıyor. Sosyal bilimlerden edebiyata, teknolojiden sanata birçok konuda yazıların yer aldığı Cumhuriyet Fikri’nin kapağında ise okurları, Taksim Meydanı’ndaki Pietro Canonica ve Giulio Mongeri imzalı Cumhuriyet Anıtı’nın, üstünde özgürlükçü isyan ve devrimlerin simgesi yıldızların bulunduğu bir örtüyle kaplı olduğu açılış töreninden çok görülmemiş bir fotoğraf bekliyor.

Güçlü Ateşoğlu ve Kurtul Gülenç’in derlediği Cumhuriyet Fikri, Ayrıntı Yayınları’nın Felsefe Dizisi kapsamında okurlarla buluştu. Arif Çağlar, Nebil Reyhani, Fatmagül Berktay, Eylem Yolsal Murteza, Mehmet Yetiş, M. Ertan Kardeş, Ali Akay, Sezgin Tüzün, Mehmet Elgin, Ceyhun Gürkan, Zeki Coşkun, Süreyya Karacabey ve Güçlü Ateşoğlu’nun makaleleri yer alıyor.

Cumhuriyet Fikri’nin kapağında ise okurları, Mustafa Kemal Atatürk tarafından davet edildiği Türkiye’ye 1926-1928 yılları arasında gelen İtalyan heykeltıraş Pietro Canonica’nın, Levanten mimar Giulio Mongeri ile birlikte imza attığı Cumhuriyet Anıtı’nın açılış töreninden bir fotoğraf karşılıyor. Güçlü Ateşoğlu, çok görülmemiş bu fotoğrafta heykelin üstünde bulunan yıldızlı örtünün anlamını “Heykelin örtüsünde yalnızca yıldızlar bulunması, tarihin ilk cumhuriyetinin simgesinin de ilk günden beri yıldız ve yıldızlar olmasınadır. O günlerden beri yıldız, özgürlükçü isyan ve devrimlerin simgesidir. Yıldızın yerinin, yurdunun neresi olduğu düşündürücü ve derin bir anlam taşır,” sözleriyle anlatıyor.

Düşüncenin özgürlüğüyle birlikte o düşüncenin canlılığı ve sürekliliği esastır. Özgürlük, eşitlik ve adaletin önce düşüncede soyut olarak ortaya koyulması, sonrasında dayanışma, kardeşlik ve ortaklıkta somut bir belirlenim alması, devrim fikrinde ve bunun bir tezahürü olan cumhuriyette yankısını bulmuş, geri döndürülemez bir fikrin tarih-üstülüğü, tarihsel belirlenimler kazanmasıyla kendi bedenini oluşturmuştur. Cumhuriyet’in 100. yıl dönümünde farklı veçheleriyle ve eleştirel anlamda bu sürekliliğe ve kopuşa tanıklık etmek istiyor, düşünceyi bir adım ileriye götürmek suretiyle gerçekliği şekillendirmeye çabalıyoruz.

  1. yıl anısına hazırlanan Cumhuriyet Fikri, raflarda ve internet satış sitelerinde!

Türkiye'nin En Büyük Sanat Haber Portalı, Güncel Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Röportajlar