Duvarların Ötesinde Kanat Çırpan Yürekler

DRASED bu kez Kasım ayında, duvarların ötesine uzandı. Duvarların ötesinde kanat çırpan yüreklerle buluştu.

3-7 Kasım 2022 tarihleri arasında, Dramatik Sanatlar Eğitim ve Araştırma Derneği (DRASED) tarafından, Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı ve E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu İş birliğiyle, 18 Yaş üstü Ceza İnfaz Kurumu’nda yaşayan 11 katılımcıyla, 5 gün süren Efsanelerle Masallar Deryasına Yolculuk başlıklı keyifli, heyecanlı, uyumlu, sevgi dolu, güzel mi güzel bir atölye gerçekleşti. Ortaya çıkan ürün, 2 kez Ceza İnfaz Kurumunda yaşayan mahkumlarla paylaşıldı.

"Efsanelerle Masallar Deryasına Yolculuk" etkinliği
“Efsanelerle Masallar Deryasına Yolculuk” etkinliği

Atölye katılımcı sayısı, pandemi koşulları, çalışma sürecinin sınırlı olması ve katılımcılara amacına uygun fayda sağlaması gözetilerek, kurum psikoloğu ve eğitim birimi tarafından belirlenen sınırlı sayıda katılımcıyla gerçekleşti. Atölye süreci; tiyatro sanatçısı, eğitimci ve yönetmen Derya Yıldırım ile müzisyen ve perküsyon sanatçısı, Recep Uskan Çelebi tarafından (kurum Psikoloğu ve eğitim biriminin eşliğinde) yürütüldü.

Müzik ve drama ile çerçevelenmiş olan bu çalışma sayesinde bir fırsat eğitimi yaratılmak istenmiştir. Efsane, masal ve anlatılardan yola çıkarak, sanatın sağaltıcı gücünden yararlanarak, katılımcıların kendilerini ifadelerinin, İletişim ve empati kurma, sosyal katılım becerilerinin gelişimi, yardımlaşma, paylaşım, değerbilirlik, hoşgörü ve dayanışma ruhu kazanmalarına, yerel ve evrensel kültür ve sanat değerlerini fark etmelerine, kültürel ve sanatsal yaşama tam olarak katılımlarına ve bulundukları coğrafyanın efsane ve mitleri ile bağ kurmalarına olanak yaratmak hedeflenmiştir.

Atölye Liderlerinden tiyatro sanatçısı, eğitimci ve yönetmen Derya Yıldırım’ın sürece dair sözleri:

“İlk oturumda onlara ilk söylediğim şey hiçbirinin hikayesi ile ilgilenmediğim ve asıl ilgilendiğimin, burada birlikte yazacağımız hikaye olduğuydu. Şimdi bir ortak hikayemiz var.
Hayatlarında hiç sahneye çıkmamış, topluluk önünde iki kelam etmemiş, etse bile dinlenmemiş bir grup genç, bana kader mahkumu olmanın ne demek olduğunu bir kere daha kanıtladı.
Bu atölyede 5 günlük çalışmada kalpleri, cesaretleri, duruşları, bakışları nasıl da değişti, şahidim. Bu çalışma bizim için amacına çoktan vardı. 3 dilde (Türkçe, Arapça, Kürtçe) bu coğrafyanın masalları, türküleri anlatıldı, canlandırıldı. Umarım onlar bu heyecanlarını ve oluşumu kendileri biz olmadan da devam ettirirler.”

Türkiye'nin En Büyük Sanat Haber Portalı, Güncel Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Röportajlar