Fulya Peker’in Yeni Oyunu “YOKTUR” Gri Sahne’de

Fulya Peker
Fulya Peker

New York ve İstanbul‘da çalışmalarını sürdüren tiyatro/performans sanatçısı Fulya Peker, “YOKTUR.” adlı yeni deneysel oyunuyla “yok var mıdır?” paradoksunu sahneye taşıyor. Prömiyerini 1 Aralık 2023’te saat 20:30’da Gri Sahne’de yapacak olan oyun, 8 ve 15 Aralık tarihlerinde de aynı sahnede seyirciyle buluşmaya devam edecek.

YOKTUR. bir dilin otopsisiyle bir ilahinin tınısı arasında gidip gelen ontolojik bir tekerleme. Varlık ve yokluk arasındaki sınırların dolanıklaştığı dalgalı sularda seyir halindeyiz. Mitolojik bir figür, bir dişil-ölümsüz, hakikat ve anlam susuzluğumuzu tetikleyen antik bir bilmeceyi ölüler diyarından seyirciye sürüklüyor: Yok var mıdır? Logosu paradoksa dönüştürerek “tasvire kani tasavvur” ezberlerini bozan; var/yok, oluş/ölüş ikiliği yanında 1 olgusuyla 0’dan yüzleşme yollarını sorgulayan bu semantik yolculukta tekrarlanan sözcükler, bir yandan yüzer-batmaz yapılarıyla akıl yürütme süreçleri için bir şamandıra olmayı sürdürürken, bir yandan da ayartıcı akıntılarıyla aklı akıl yürütme çapasını kaybetmeye ve derinlere sürüklenmeye çağırıyor.

“…ki kökü sudadır yeryüzünün, kökü sudadır.”

Katharsis Performance Project

YOKTUR.
-herkesvekimseiçin-

Yazan-Yöneten-Oynayan: Fulya Peker
Sahne ve Işık Tasarım: Aslıhan Demirtaş
Teknik Danışman: Alev Topal
Ses Tasarım: Fulya Peker
Ses Kurgu: Tolga Tüzün
Görsel Tasarım: Ali Cindoruk
Proje asistanları: İris Göğüsgeren, Zafer Baran Akkoyun, Elif Okyay, Ecehan Yemişçi, Destina Pütün

Katharsis Performance Project

Tiyatro ve performans sanatçısı Fulya Peker tarafından 2007 yılında kurulan, New York ve İstanbul merkezli deneysel ve disiplinlerarası bir tiyatro/performans projesidir. Richard Foreman, John Zorn, Robert Ashley, Katsura Kan, David Michalek, Object Collection gibi tanınan isimlerin eserlerinde de sahne almış olan Peker’in Katharsis Performance Project çatısı altında sergilenen hem özgün hem de edebiyat, sanat, felsefe tarihinin önemli eserlerinden esinlenerek yazdığı ve yönettiği oyunlarında ontolojik-semantik sorular ve insan bilincinin esrik halleri (korku, cinsellik, vahşet) ses-söz, beden-mekan ilişkisini araştıran grafik notasyonlar ve metaforik örüntülerle (de)kompoze ve (de)konstrükte edilerek deneysel ifade biçimleri olarak seyirciyle buluşmaktadır. Peker’in öne çıkan çalışmalarından bazıları: Requiem Aeternam Deo, The Void, The Plague, The Red Book, DEM, Kör!(ler), MALDOROR, Ölüm Oyunları, A Tree in-Deed, Who am I?, Hands of a Suicide, Broken Umbilical Cord, Yellow Sound, Consciousness of Chaos, Gates of Hell.

Türkiye'nin En Büyük Sanat Haber Portalı, Güncel Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Röportajlar