Gülçin Aksoy “Şefkat Nişanı” Sergisiyle Merdiven Art Space’te

Gülçin Aksoy’un 2007-2022 yılları arasında ürettiği işlerinden bir seçkiyi kapsayan “Şefkat Nişanı” başlıklı sergi, 14 Ocak-28 Şubat 2023 tarihleri arasında Merdiven Art Space’te ziyarete açıldı. Aksoy’un 11. kişisel sergisi olma özelliğini taşıyan “Şefkat Nişanı” sergisinin küratörlüğünü yapan Nergis Abıyeva, sanatçının 35 yıla yaklaşan pratiğini feminist bir perspektiften inceliyor. Sergide daha önceden üretilmiş işlerin yanı sıra, küratöryal sürecin performatif bir çıktısı olan ve sergiyle aynı ismi taşıyan yeni bir iş de yer alıyor. “Şefkat Nişanı”, Akademi’ye girdiği ilk dönemlerde hiperrealist tarzda taş resimleri yapan, ancak 1990’larda kavramsal sanatı tanıdıkça fırçayı ve kalemi bir kenara bırakıp başka mecralara yönelen Aksoy’un 30 yıl sonra yaptığı ilk resim olma özelliğini taşıyor.

Gülçin Aksoy "Şefkat Nişanı" Sergisi, Merdiven Art Space, 2022
Gülçin Aksoy “Şefkat Nişanı” Sergisi, Merdiven Art Space, 2022 (Fotoğraf: Nil Has)

Abıyeva serginin küratöryal metninde şöyle yazıyor: “I. Meşrutiyet’in ardından 1878 yılından itibaren II. Abdülhamit tarafından ‘hayır ve yardım işlerinde başarılı olan kadınlara’ üç dereceli olarak verilen şefkat nişanları, feminizmlerin tarihiyle ilgilenen bir araştırmacı/küratör olarak ilgimi çekiyor. Osmanlı’da bu tarihlerden itibaren kadınların eşit hak mücadelelerinin başlaması, feminist uyanışın Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra kadınların seçme ve seçilme haklarını almalarına değin uzanan bir sürecin parçası olması gibi tarihsel gerçekler, hâlâ hakim anlatıya sızabilmiş değil. Osmanlı’nın Batılılaşma dönemindeki şefkat nişanlarını erkeklerin, kadınları ‘hayır ve yardım’ olgularına sıkıştırma, kontrol etmeye çalışma ve de hiyerarşik bir yerden ‘onaylama’ çabaları olarak görüyorum. Şefkat nişanlarında, tam olarak Gülçin Aksoy’un uğraştığı bir iktidar ilişkisi buluyorum. Ve izleyiciyi ‘şefkat’ kelimesinin ilk anlamının ‘acıyarak ve/veya koruyarak sevme’ olması üzerine düşünmeye davet ediyorum.”

Gülçin Aksoy Hakkında

1993 yılından beri Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Resim Bölümü öğretim üyesi olarak Halı Atölyesi’ni yürüten Gülçin Aksoy, sanatsal üretimini eğitimci kimliğinden ayırmadan, birlikte öğrenmek ve üretmek üzerine konumluyor. Öğrencileriyle birlikte gerçekleştirdiği projelerden biri olan ‘Öğrenme Süreci’ (Learning Project) İtalya’nın Boozen kentinde yer alan ‘Academiae – Youth Art Biennale’de sergilendi. Halı Atölyesi sürecinin bir parçası olan Atılkunst kolektifi de birlikte üretim modellerinden biriydi. Gülçin Aksoy’un kişisel sergilerinden bir kısmı Depo İstanbul, Galata Rum Okulu, Zilberman Galeri, Pasajist, Evliyagil Dolapdere’de açıldı. İşlerinin gösterildiği çok sayıdaki uluslararası sergilere, Mobilising Memory, Viyana, 4. Çanakkale Bienali, City Scale, Münih ve İstanbul, I. İstanbul Yaya Sergileri örnek verilebilir. Kendisinin de sergi ekibinde olduğu, kolektif ve bağımsız bir bilinçle gerçekleştirilen Yerli Malı, Aileye Mahsustur, Yurttan Sesler gibi sergiler de, Aksoy’un 1990’lardan itibaren süregelen pratiğini takip edebilmek açısından önemli bir yerde duruyor.


Merdiven Art Space

Fındıklı, Murat Han, Meclis-i Mebusan Cd. No:31 D:Kat:1, 34434 Beyoğlu/İstanbul

Türkiye'nin En Büyük Sanat Haber Portalı, Güncel Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Röportajlar