Gülsin Onay
Gülsin Onay

Gülsin Onay’dan Macaristan’da 100 Yıllık Dostluk Konseri

21 Kasım 2024

Ülkemizin yetiştirdiği en değerli piyanistlerden Devlet Sanatçısı Gülsin Onay, Türk – Macar Dostluk Anlaşması’nın 100. Yıldonümü kutlamaları çerçevesinde 22- 28 Kasım tarihlerinde yoğun bir programla Budapeşte’de olacak. Onay, bir konser ve bir resitalin ardından, genç Macar piyanistlerle iki günlük yoğun bir masterclass programında buluşacak.

Türkiye-Macaristan Dostluk Anlaşması’nın 100. Yıldönümü nedeniyle iki ülkede karşılıklı düzenlenen “Kültür Yılı” etkinlikleri, Devlet Sanatçısı Gülsin Onay’ın Budapeşte’de vereceği konser, resital ve marterclasslarla devam ediyor.

Onay, kutlamalar çerçevesinde yarın şef István Várdai’nin yönettiği Franz Liszt Oda Orkestrasi eşliğinde Wolfgang Amadeus Mozart’ın 12 numaralı A major K 414 piyano konçertosunu seslendirecek. Ünlü sanatçı, 26 Kasım’da da Liszt Akademisi Solti Hall’da, hocası Ahmet Adnan Saygun ile Saygun’un da yakın dostu ünlü Macar besteci Béla Bartók’un eserlerini icra edeceği bir resital verecek. Resitalde ayrıca Haydn, Liszt ve Chopin’in de eserlerini icra edecek olan Gülsin Onay, 27 ve 28 Kasım’da Liszt Akademisi’ndeki masterclasslarında da Macaristan’ın genç piyanistleri ile buluşacak ve Türkiye’ye dönecek.

Müzik yaşamına “Harika Çocuk” olarak adım atan Gülsin Onay, 12 yaşında Ahmet Adnan Saygun ile çalışmaya başlamış, bu hoca-öğrenci ilişkisi Saygun’un son nefesine kadar devam etmişti. Saygun’un kendisi için kişisel ve müzikal açıdan büyük bir ilham kaynağı olduğunu söyleyen Onay, Béla Bartók’un eskiz eserlerini de “esprili, muzip ve insanı gülümseten” eserler olarak değerlendiriyor.

Béla Bartók, 1936 sonbaharında Türkiye’ye gelmiş, İstanbul’da ve Ankara’da kısa bir süre geçirdikten sonra Adnan Saygun ile Anadolu’yu dolaşmıştı. İki besteci birlikte Türk halk müziği üzerine derleme çalışmaları yapmış ve aralarında derin bir dostluk gelişmişti.

Türk-Macar kültürel bağları müzikle buluşacak

Gülsin Onay, Türkiye ve Macaristan diplomatik ilişkilerinin 100. yılı nedeniyle böylesi yoğun bir program içinde Budapeşte’de bulunmaktan büyük bir mutluluk ve heyecan duyduğunu belirterek şunları söyledi:

“Konserde, hocam Adnan Saygun’un Bela Bartók ile olan dostluğunun izlerini ve müzikal mirasını paylaşacak olmaktan büyük bir onur duyuyorum. Solti Hall’da gerçekleşecek bu konser, Türk ve Macar kültürel bağlarını müzikle buluşturacak. Türkiye’ye döndükten sonra da 6 Aralık Piyanistler Günü için, İstanbul’da gerçekleşecek büyük bir program için yoğun bir hazırlık sürecine gireceğim.”

Türkiye ile Macaristan arasında 18 Aralık 1923 tarihinde imzalanan Dostluk Antlaşması, 29 Ekim 1923’te Cumhuriyetin ilan edilmesinin ardından yeni Türk devletinin Türkiye Cumhuriyeti ismiyle imzaladığı ve yürürlüğe giren ilk antlaşmaydı. O dönem krallık rejimiyle idare edilen Macaristan ise başka bir devletle ikili olarak ilk defa Türkiye Cumhuriyeti ile bir dostluk antlaşması imzalamıştı. Bu yüzden bir asırlık dostluk, iki ülke açısından da büyük önem taşıyor.

Sanat Okur

Türkiye'nin En Büyük Kültür Sanat Haber Portalı, Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Söyleşiler

1 Comment Bir yanıt yazın

  1. Sevgili Gulsin Hanim,
    Sizi hayranlikla takip ediyorum.
    Mustesna muzisyenliginiz , duyarliliginiz, sorumluluk bilinciniz, temsil yeteneginiz, gitgide yukselen enerjiniz… saymakla bitmez. Iyi ki sizi sahsen tanima firsatim oldu.
    Ornek bir muzisyen, vefali bir dost ,aile iliskilerinde olaganustu duyarli bir anne- evlat-buyukanne…
    Daha nice guzel yillar dilerim…❤️

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Kapsam
Önceki

Kolektif Bir Denge Arayışı “Kap/sam”

Cansiparane Sergisi
Sonraki

Cansiparane Sergisinden Hatay’da Sanat Eğitimi Alan Kız Öğrencilere Destek

Kaçırmayın!

Deniz Uçkun

Portfolyo: Deniz Uçkun

İstanbul doğumlu Deniz Uçkun, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi İç
Ezgi Kılıç

Portfolyo: Ezgi Kılıç

Ezgi Kılıç, 1992 yılında İstanbul’da doğdu. 2012 – 2017 yılları