İstanbul Tasarım Bienali’nin Konuk Tasarımcı Programı Camekân 31 Ocak’ta Başlıyor

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen İstanbul Tasarım Bienali’nin, Ortak Kültür Mirası: Türkiye ve AB Arasında Koruma ve Diyalog-II (CCH-II) Hibe Programı desteğiyle ve Karlsruhe Sanat ve Tasarım Üniversitesi (Staatliche Hochschule für Gestaltung Karlsruhe [HfG]) ortaklığında yürüttüğü konuk tasarımcı programı Camekân, 31 Ocak’ta başlıyor.

Camekân, Türkiye’nin İstanbul dışındaki şehirlerinden ve Avrupa’dan, üniversite öğrencisi ya da yeni mezun sekiz genç tasarımcıyı, 31 Ocak – 28 Şubat 2022 tarihleri arasında, İstanbul’da ağırlayacak. Türkiye’nin önde gelen hat ve cilt sanatçılarından Prof. Emin Barın’ın uzun yıllar atölye ve ciltevi olarak kullandığı Barın Han, programa ev sahipliği yapacak.

Ekim 2021’de duyurulan açık çağrının ardından yapılan değerlendirmeler sonucunda, Camekân’a katılacak sekiz genç tasarımcı, Yılmaz Şahser, Kusay Tatlı, Elif Sarıgüzmen, Hanieh Fatouraee, Jannik Lang, Clemens Lauer, Pia Matthes ve Kathrin Rüll olarak belirlenmişti.

İKSV, programa seçilen genç tasarımcıların seyahat ve konaklama masraflarını üstlenecek, araştırma ve üretim süreçlerini kolaylaştıracak, ihtiyaç duyabilecekleri ilişkileri, malzemeleri, çalışma alanını ve desteği sağlayacak. Genç tasarımcıların disiplinlerarası ve bölgeler ötesi işbirlikleri geliştirmelerini hedefleyen program, eş zamanlı olarak, dördü Türkiye’den, dördü Avrupa’dan olmak üzere, sekiz mentor/eğitmen/uzmanı da İstanbul’da buluşturacak.

Camekân, mentorların genç tasarımcılarla bir araya gelecekleri, farklı uygulamaların deneneceği, karşılıklı tartışmaya ve öğrenmeye dayanan, özgün üretimlere ev sahipliği yapacak yeni bir öğrenme platformu olmayı hedefliyor.

Programın mentorları kimler?

Camekân, tasarım, mimari ve çağdaş sanat alanlarında çalışan küratör ve Karlsruhe Sanat ve Tasarım Üniversitesi [HfG] Rektörü Jan Boelen ve FIELDS ortağı ve Bahçeşehir Üniversitesi öğretim görevlisi, tasarımcı Mevce Çıracı’nın danışmanlığında ve mentorluğunda yürütülüyor. Camekân’ın, bilgi birikimlerini program boyunca genç tasarımcılarla paylaşacak, çeşitli tasarım alanlarında uzmanlaşmış diğer altı mentoru ise; tasarımcı ve tasarım eğitmeni Ayşenaz Toker; sanatçı, Nohlab ve NOS’un kurucularından Candaş Şişman; tasarımcı ve öğretim görevlisi Meriç Kara; sanatçı, sinemacı ve HfG öğretim görevlisi Mustafa Emin Büyükcoşkun; konsept geliştiricisi, sanat yöneticisi ve sanat araştırmacısı Norina Quinte ile tasarımcı Katharina Wall, küratör Jules van den Langenberg ve stratejist Willem Schenk’ten oluşan Ornamenta 2024 küratöryel ekibi olacak.

Program kapsamında herkese açık, ücretsiz dersler gerçekleştirilecek

Camekân, program mentorlarının vereceği halka açık, toplam sekiz ücretsiz açık ders ile daha da zenginleşecek. Dersler, kimi zaman bir konuşma, kimi zaman da İstanbul’da belirli bir rotada yapılacak yürüyüşler ya da mekân ziyaretleri şeklinde tasarlandı.

Şubat ayı boyunca devam edecek ve rezervasyonla katılım sağlanacak dersler hakkında bilgi edinmek için, İstanbul Tasarım Bienali’nin e-bültenlerini ve sosyal medya hesaplarını takip edebilirsiniz.

Programda neler var?

Genç tasarımcılar, İstanbul Tasarım Bienali tarafından düzenlenecek rehberli turlara katılarak şehri ziyaret edecek, yerel bilgilerden, zanaatlardan, hem doğal hem de insan yapımı malzemelerden, seslerden, kokulardan ve görüntülerden alacakları ilhamla, bir tema/konu oluşturacak, bir anlatı yaratacak ve Barın Han’da kendilerine ayrılan stüdyoda üretim yapacaklar.

Programın, bir mekâna, bir ürüne, bir kişiye, seslere veya hareketli görüntülere odaklanabilecek çıktıları, Şubat ayı sonunda yine Barın Han’da düzenlenecek halka açık bir sergide, tasarım meraklılarıyla buluşacak. Ayrıca, programa katılan genç tasarımcıların ve mentorların, program boyunca tutacakları notlardan, toplayacakları malzemelerden, kaleme alacakları metinlerden derlenerek oluşturulacak dijital yayın, Mart ayı itibariyle, İstanbul Tasarım Bienali’nin web sitesinden paylaşılacak.

Camekân hakkında

Kültürel İşbirliği için Çokdisiplinli Platformlar (CO-LAB) – Camekân, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Avrupa Birliği’nin mali desteği ile hayata geçirilen “Ortak Kültür Mirası: Türkiye ve AB Arasında Koruma ve Diyalog-II (CCH-II) Hibe Programı” kapsamında hibe desteği almıştır. Programın Sözleşme Makamı, Merkezi Finans ve İhale Birimidir. “Ortak Kültür Mirası: Türkiye ve AB Arasında Koruma ve Diyalog-II (CCH-II) Hibe Programı”, Türk ve AB kuruluşları arasında ortaklaşa uygulanan ortak kültürel miras faaliyetlerinin teşvik edilmesini ve geliştirilmesini amaçlamaktadır. Bu hibe programının genel hedefi, kültür, sanat ve kültürel miras yoluyla sivil toplum diyaloğunun, kültürel miras konusunda uluslararası işbirliğinin geliştirilmesi ve Türkiye’de kültürel değerlerin teşvik edilmesidir.

Türkiye'nin En Büyük Sanat Haber Portalı, Güncel Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Röportajlar