İstanbul Uluslararası Oda Müziği Festivali 3 Yaşında!

İstanbul Uluslararası Oda Müziği Festivali üçüncü yılında da İstanbullu sanatseverlerle buluşmaya hazırlanıyor! Viyolonsel sanatçısı Nil Kocamangil’in genel sanat yönetmenliğini yaptığı; Pavel Gililov, Gary Hoffman, Gregor Witt, Signum Saxophone Quartet ve Belcea Quartet gibi yıldız isimler ve efsanevi oda müziği gruplarını ağırlayacak olan festival, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Dairesi Başkanlığı’nın destekleriyle 1-18 Eylül tarihleri arasında Cemal Reşit Rey (CRR) Konser Salonu’nun yanı sıra bu yıl ilk defa Müze Gazhane ve Metrohan’da gerçekleşiyor. Festival bu yıl da, masterclass’lar, söyleşiler ve özel etkinlikler ile dinleyicilere her yıl zengin bir program sunmaya devam ediyor.

Çellist Nil Kocamangil
Çellist Nil Kocamangil

Festivalin açılış konserinde, 2014 yılında ECHO tarafından “Yükselen Yıldızlar” ödülüne layık görülen; deneysel, çok yönlü ve ilham verici ses dünyaları ile dünya çapında büyük bir ilgi gören SIGNUM Saxophone Quartet Türkiye’de ilk defa dinleyiciler ile buluşurken; kapanış konserinde Echo Klasik Ödülleri’nde “En iyi oda müziği topluluğu ödülü”ne layık görülen, dünyanın en prestijli ve en uzun soluklu oda müziği gruplarından biri olan efsanevi yaylı dörtlü Belcea Quartet yer alacak. 13. Lyon Uluslararası Oda Müziği Yarışması’nda birincilik ve 2019 yılında Carl Nielsen Oda Müziği Yarışması’nda birincilik ve özel ödülün sahibi olan nefesli beşli Ensemble Ouranos’un Türkiye’deki ilk; yaşayan efsane, piyanist Pavel Gililov’un ise uzun yıllardan sonra Türkiye’deki ilk konserine ev sahipliği yapacak olan 3. Istanbul Uluslararası Oda Müziği Festivali; bu yıl yine dünyaca ünlü sanatçılara ve eşsiz programlara ev sahipliği yapacak. Ayrıca bünyesinde bulunan masterclass programlarıyla da klasik müzik öğrencilerini, her yıl çoğu Türkiye’de ilk kez eğitim verecek olan usta isimlerle buluşturan festivalde; “İlham Veren Buluşmalar” ve “OFF-THE-RECORD” gibi birçok özel ve yeni etkinlikte gerçekleşecek.

III. İstanbul Uluslararası Oda Müziği Festivali programının detaylarına İBB Kültür Sanat sosyal medya hesapları ve www.kultursanat.istanbul adresinden ulaşılabilir. Müze Gazhane ve Metrohan’daki etkinliklerin ücretsiz biletleri İstanbul Senin uygulamasından, CRR Konser Salonu’ndaki konserlerin biletleri ise Biletix’ten temin edilebilir.

III. İstanbul Uluslararası Oda Müziği Festivali
III. İstanbul Uluslararası Oda Müziği Festivali

Genç müzisyenler ve efsaneler İstanbul Uluslararası Oda Müziği Festivali’nde buluşuyor

İstanbul Uluslararası Oda Müziği Festivali kapsamında usta pedagogların genç müzisyenlerle buluşacağı masterclasslara her yıl bir yenisi ekleniyor. Türkiye’deki genç sanatçı adaylarını dünyanın en saygın sanatçı ve eğitmenleri ile bir araya getirerek ufuklarını açmanın ve onlara vizyon kazandırabilmenin yanı sıra; eğitimlerini seçkin eğitim kurumlarında sürdürebilmeleri için fırsatlar yaratabilmek amaçlanıyor. Türkiye ve yurtdışından klasik müzik öğrencileri ile dünyaca ünlü sanatçıları bir araya getiren İstanbul Uluslararası Oda Müziği Festivali’nde bu yıl yine müthiş bir eğitmen kadrosu var. 1979-2013 yılları arasında Köln Müzik ve Dans Yüksek Okulu’nda, 2007’den beri ise Mozarteum Salzburg Üniversitesi’nde piyano profesörü olarak görev yapmakta olan, piyanist ve eğitmen olarak dünyada büyük bir üne sahip olan efsanevi sanatçı Prof. Pavel Gililov; Staatsoper Berlin, Orcherster des Bayerischen Rundfunks, Dresdner Philharmonie gibi prestijli orkestralarda solo obuacı görev yapan ve 2004’ten beri Rostock Müzik ve Tiyatro Yüksek Okulu’nda obua ve oda müziği profesörü olarak, Barenboim-Said Akademie’de ise misafir profesör olarak görev yapan Prof. Gregor Witt; Kobe Uluslararası Flüt Yarışması ve Buffet Crampon Yarışması’nda 1.lik ödülüne layık görülen, Orchestre National de France, Stuttgart Radyo Orkestrası, Tokyo Ensemble, Kore Bucheon Filarmoni Orkestrası gibi önemli orkestralar eşliğinde solist olarak konserler veren ve 2020’den beri Orchestre Philharmonique de Radio France’da Solo Flütçü olarak görev yapan Prof. Mathilde Calderini; Verbier, Marlboro, Evian, Kronberg başta olmak üzere birçok seçkin festivale davet edilen; ayrıca Orchestre National de France, Orchestre Philharmonique Royal de Liege, Rotterdam Philharmonic, Philedelphia Orchestra gibi dünyaca ünlü orkestralar eşliğinde sayısız konserler vermiş çağımızın en önemli viyolonsel sanatçılarından, Queen Elisabeth Music Chapel ve Curtis Institute of Music gibi seçkin kurumlarda viyolonsel profesörü olarak görev yapan usta çellist Gary Hoffman yarının yıldızları ile buluşacak. Festival kapsamında; 2-5 Eylül tarihleri arasında Prof. Pavel Gililov (piyano masterclassı), 5-8 Eylül tarihleri arasında Prof. Gary Hoffman (viyolonsel masterclassı), 9-12 Eylül tarihleri arasında Prof. Mathilde Calderini (flüt masterclassı) ve 13-15 Eylül tarihleri arasında Prof. Gregor Witt (obua masterclassı) genç müzisyenler ile CRR Konser Salonu’nda bir araya gelecek.

İlham veren buluşmalar

Genç müzisyenlerin eğitim ve kariyer planlamalarına katkıda bulunmak amacıyla onları dünyanın en prestijli kurumlarında eğitmenlik yapan ve uluslararası alanda hem solist hem de oda müziği kariyerine sahip olan usta isimler ile “İlham Veren Buluşmalar” serisinde bir araya geliyor! Usta sanatçılar ve genç müzisyenler arasındaki bilgi aktarımını artırmak amacıyla III. İstanbul Uluslararası Oda Müziği Festivali Masterclass Programı kadrosundaki eğitmenler, “İlham Veren Buluşmalar” serisi ile; klasik müzik öğrencileri ile sohbet ederek; onlarla tecrübelerini paylaşacak, tavsiyelerde bulunacak ve sorularını yanıtlayacaklar.

OFF-THE-RECORD

Klasik müzisyenlerin müzik zevkleri sadece klasik müzikle mi sınırlı? Bu sorunun cevabını öğrenmek ve merakları gidermek için dinleyiciler OFF-THE-RECORD adlı etkinliğe davetli. İlk defa bu yıl gerçekleştirilecek etkinlik ile festival sanatçılarının, klasik müziğin yanı sıra diğer müzik türlerinden oluşan favori dinleme listelerini birlikte keşfedilecek. Müzikseverler, dünyaca ünlü klasik müzik sanatçılarının sevdikleri müziklerini hep beraber dinlerken, onlarla bu müzikler üzerine keyifli sohbetler yapma fırsatı bulacak.

Dünyaca ünlü SIGNUM Saxophone Quartet ilk kez Türkiye’de

Blaž Kemperle, Jacopo Taddei, Alan Lužar ve Guerino Bellarosa tarafından 2006 yılında kurulan Signum Saxophone Quartet; Ebene Quartet, Artemis Quartet ve Gabor Takács-Nágy gibi efsanevi müzisyenlerden ilham aldılar. Lugano ve Berlin başta olmak üzere uluslararası birçok yarışmada ödül kazanan ve 2014 yılında ECHO tarafından “Yükselen Yıldızlar” ödülü ve Festspiele Mecklenburg Vorpommern tarafından “En İyi Topluluk” ödülüne layık görülen SIGNUM; Carnegie Hall, Barbican Centre, Konzerthaus Vienna, Concertgebouw Amsterdam, Elbphilharmonie Hamburg ve Festspielhaus Baden-Baden başta olmak üzere ABD ve Avrupa’daki en prestijli konser salonlarında ve festivallerde dinleyici tarafından coşkuyla karşılanmıştır. Deneysel, çok yönlü ve ilham verici programları ile dünya çapında büyük bir ilgi gören Signum Saxophone Quartet, III. İstanbul Uluslararası Oda Müziği Festivali’nin açılış konseri ile 1 Eylül Cuma günü saat 20.00’de CRR Konser Salonu’nda ilk defa Türkiye’de!

Yaşayan efsane Pavel Gililov

Eğitmen kimliğinin ve dünyanın dört bir tarafında sürdürdüğü solo kariyerinin yanı sıra kendini oda müziğine adamış efsanevi piyanist Pavel Gililov; Pierre Amoyal, Dimitri Sitkovetsky, Tabea Zimmermann ve Mischa Maisky gibi usta isimlerle sıklıkla konserler vermiş ve kayıtlar yapmıştır. Yaşayan efsane Gililov uzun yıllar sonra Türkiye’de vereceği ilk konserinde; yaratıcı programları ve pek çok farklı kültürlerden başarılı müzisyenlerin yer aldığı dinamik kadrosuyla, Avrupa’nın önemli salonlarında düzenli olarak konserler vermekte olan Les Essences ile 4 Eylül Pazartesi günü saat 20.00’de CRR Konser Salonu’nda ilk kez III. İstanbul Uluslararası Oda Müziği Festivali kapsamında bir araya gelecek!

Festival’de bir ilk

“İstanbul yeni bir dünyanın sonu mu, başlangıcı mı? Şehrin sakinleri bir yaşam biçiminin, hikayenin ve yaşadıkları yerin kaybını hissediyor. Bu basit bir evrim mi, yoksa acımasız ve geri dönüşü olmayan bir yıkım mı?” Emil Kuyumcuyan vurmalı çalgılar, klavye, zaman ve nostaljiyle dolu nesneler ile eserlerine geleneksel, caz ve çağdaş müzikten etkiler katıyor. Sanatçı Türkiye’de ilk kez seslendirilişini yapacağı eseri “Istanbul the Roots”un performansı boyunca dinleyenleri karmaşık ve zıt duygularının içine taşıyor. Güncel klişeler ve 60’lı yılların değerli aile videolarını, besteleri ve müziği eşliğinde sunarak bizi geçmişe; İstanbul’un evrimine götürüyor. Eindhoven’daki ünlü Tromp Uluslararası Perküsyon Yarışması’nda birincilik ödülü kazanan, Royal Northern College of Music Manchester’da eğitmenlik yapan ve uluslararası alanda pek çok başarının sahibi perküsyon sanatçısı ve besteci Emil Kuyumcuyan, 7 Eylül Perşembe günü saat 20.30’da Müze Gazhane’de 3. İstanbul Uluslararası Oda Müziği Festivali’nin özel etkinliğine konuk oluyor.

Ödüllü ensemble ilk kez Türkiye’de

13. Lyon Uluslararası Oda Müziği Yarışması’nda Birincilik ve seyirci özel ödülü başta olmak üzere 4 ayrı dalda birinciliğe hak kazanan Ensemble Ouranos, 2019 yılında Kopenhag’daki Carl Nielsen Oda Müziği Yarışması’nda birincilik ve özel ödülün sahibi oldu. Renaud Capuçon, Nicholas Angelich, Robert Levin, Bertrand Chamayou ve Hermès Quartet gibi dünya çapında müzisyenlerle beraber sahne alan Ensemble Ouranos bu konserinde; Eindhoven’daki ünlü Tromp Uluslararası Perküsyon Yarışması’nda birincilik ödülü kazanan, Royal Northern College of Music Manchester’da eğitmenlik yapan ve uluslararası alanda pek çok başarının sahibi perküsyon sanatçısı ve besteci Emil Kuyumcuyan ile birlikte sıradışı bir program icra edecek. Sanatçılar ilk kez 3. İstanbul Uluslararası Oda Müziği Festivali kapsamında, 10 Eylül Pazar günü saat 20.00’de Metrohan’da Türkiye’deki sanatseverler ile buluşacak!

Inui, Kocamangil, Varvaresos Istanbul’da buluşuyor

Dünya Barış günü kapsamında Türkiye ve Yunanistan arasındaki nüfus mübadelesinin 100. yılında; Noe Inui, Nil Kocamangil ve Vassilis Varvaresos 3. İstanbul Uluslararası Oda Müziği Festivali’nde buluşarak Ege’nin iki kıyısından kurdukları barış köprüsü ile dinleyicilere harika bir müzik ziyafeti yaşatmaya hazırlanıyor. Japonya Filarmoni Orkestrası, Tokyo Senfoni Orkestrası, Belçika Ulusal Orkestrası gibi birçok prestijli orkestra ile solist olarak konserler veren ve birçok uluslararası yarışmada birincilik ödülüne layık görülen Yunan keman sanatçısı Noe Inui; 2014 yılında George Enescu Uluslararası Piyano Yarışması başta olmak üzere pek çok ödül sahibi ve seçkin konser salonlarında sıklıkla yer alan dünyaca ünlü Yunan piyanist Vassilis Varvaresos ve Concertgebouw Amsterdam, Theatre du Chatelet Paris, Gasteig Münih gibi dünyaca ünlü salonlardaki konserlerinin yanı sıra seçkin festivallere davet edilen ve uluslararası yarışmalarda birçok ödül kazanmış olan, aynı zamanda İstanbul Uluslararası Oda Müziği Festivali kurucusu ve genel sanat direktörü viyolonsel sanatçısı Nil Kocamangil, ilk kez III. İstanbul Uluslararası Oda Müziği Festivali kapsamında 14 Eylül Perşembe günü saat 20.00’de CRR Konser Salonu’nda sanatseverler ile buluşacak!

Efsanelerle kapanış konseri

III. İstanbul Uluslararası Oda Müziği Festivali bu yılki kapanışını 18 Eylül Pazartesi günü saat 20.00’de CRR Konser Salonu’nda; the Guardian Gazetesi’nin “dünya çapında bir dörtlü” olarak tanımladığı dünyanın en prestijli ve en uzun soluklu oda müziği gruplarından biri olan efsanevi yaylı dörtlü Belcea Quartet ile yapıyor. Yayınlanan her albümü ödüllere layık görülen Belcea Quartet; başta Gramophone tarafından “En iyi albüm”, Diapason d’Or ve Echo Klasik Ödülleri’nde “En iyi oda müziği topluluğu ödülü” olmak üzere klasik müziğin en prestijli ödüllerine layık görülmüştür. 18 Eylül Pazar günü saat 20.00’de CRR Konser Salonu’nda gerçekleşecek olan; III. İstanbul Uluslararası Oda Müziği Festivali’nin uzun yıllar hafızalardan silinmeyecek bu müthiş kapanış konserini sakın kaçırmayın!

Türkiye'nin En Büyük Sanat Haber Portalı, Güncel Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Röportajlar