Kundura Sahne “Remote Istanbul” İle Açılıyor

İstanbul’un yenilikçi disiplinlerarası mekanı Kundura Sahne, yeni sezonu Rimini Protokoll’un “Remote Istanbul” eseri ile açıyor.

Beykoz Kundura’nın tarihi atmosferinde yer alan Kundura Sahne, Almanya’nın özgün tiyatro topluluğu ​Rimini Protokoll​’un kurucularından ​Stefan Kaegi​’nin tasarladığı ve yönettiği “Remote X” projesinin İstanbul uyarlamasını ​Jörg Karrenbauer yönetmeliğinde ​19 Eylül-15 Kasım 2020 tarihleri arasında sanatseverlerle buluşturuyor. ​“Remote Istanbul”​, KOVID-19 salgını nedeniyle bir süredir sessiz kalan İstanbul sahnelerine karantina dönemini takiben yurt dışından gelen ilk yabancı prodüksiyon olma özelliğini taşıyor.

Kundura Sahne “Remote Istanbul” İle Açılıyor
“Remote X” by Rimini Protokoll

Yoğun bir araştırma sürecinin sonunda ortaya koydukları deneysel eserlerle tanınan Rimini Protokoll, “Remote X” projesini İstanbul’un dokusuna uygun olarak yeniden yorumladı. İzleyicilerin küçük gruplar halinde bir araya gelmesiyle gerçekleşecek “Remote Istanbul”, şehrin belirtilen buluşma noktasında yolculuğuna başlayacak. Kulaklıklardan gelen yapay bir sesle şehrin kalbine doğru yönlendirilecek olan katılımcılardan performansın bir parçası olarak bir arada hareket etmeleri, birbirlerini izlemeleri ve aynı zamanda şehrin dinamiklerini gözlemlemeleri bekleniyor. İstanbul sokaklarının sahneye dönüştüğü, katılımcıların çoğu zaman oyuncu olarak yer aldığı eser, katılımcılarını şehir pratiğiyle olan ilişkilerini sorgulamaya çağırıyor. Katılımcılar, yapay zekâ ile insan davranışlarını gözlemlerken, adım adım sese aşina oluyor ve yolculuk boyunca stereofonik sesler, film müzikleri gibi farklı özgün ses tasarımlarının yönlendirmesiyle şehrin dokusunun kendi tınısına dönüşebileceğine ve şehirle bambaşka bir ilişki kurulabileceğine şahit oluyorlar.

Yaşadığımız şehre farklı bir görsel ve işitsel boyuttan bakmamızı sağlayan “Remote Istanbul”, katılımcılarını yapay zekanın hareketleri üzerindeki etkilerini sorguladığı İstanbul’un kent manzaraları eşliğinde benzersiz bir yolculuğa çıkarıyor.

Rimini Protokoll’un dünyanın farklı şehirlerinde yolculuğa çıkardığı ve gittiği her şehirde oranın kendine has dokusuna, gündemine ve yerel kültüre adapte ederek sunduğu “Remote X”, 2013 senesinde ​Berlin’​deki ilk performanslarının ardından bugüne kadar Londra, Paris, Lizbon, Milano, Madrid, Kopenhag, New York, Los Angeles, Miami, Buenos Aires, Santiago, Moskova, St. Petersburg, Kiev, Tahran, Hong Kong, Şangay ​ve Abu Dabi dahil olmak üzere 50’nin üzerinde farklı şehirde izleyicilerle buluştu.

12-13 Eylül 2020 tarihlerinde gerçekleşecek ön izlemenin ardından “Remote İstanbul”, ​19 Eylül 2020 tarihinden itibaren şehri ve kendini yeniden tanımak isteyen herkes tarafından deneyimlenebilir. Performans, ​15 Kasım 2020 tarihine kadar her hafta sonu ​Türkçe ve İngilizce seçenekleriyle devam edecek. Biletler 31 Ağustos tarihinde ​beykozkundura.com adresinde satışa çıkacak.

Önemli Not: KOVID-19 salgını kapsamında aldığı en üst standartlarda tedbirlerle hazırlıklarını tamamlayan Beykoz Kundura, performansa katılacak kişilere konuyla ilgili gerekli yönlendirmeleri yaparak güvenli bir etkinlik sunmayı amaçlıyor.

Rimini Protokoll

Alman tiyatro grubu Rimini Protokoll, 2000 yılında ​Helgard Haug​, ​Stefan Kaegi ve ​Daniel Wetzel tarafından kuruldu. Projelerinde gerçekliğe yeni bir bakış açısı katabilmek için tiyatronun anlamını genişleten ekip, tiyatro çalışmalarının ötesinde bilgi ve becerilerine sahip uzmanlarla birlikte sahne çalışmaları, performans yerleştirmeleri ve ses oyunlarını geliştirir.

Sosyal yapıları tiyatro formatına adapte etmeyi seven Rimini Protokoll’un çalışmalarının çoğunda interaktif etkileşim ve eğlenceli bir teknoloji kullanımı vardır. ​Gerçeğe dair yeni perspektifler yaratmak adına ürettikleri her eser tiyatronun sınırlarını zorlar. ​Rimini Protokoll ​genellikle sahneye koyduğu eserlerini, performatif yerleştirmelerini ve radyo oyunlarını tiyatronun ötesinde farklı alanlarda uzmanlık kazanmış, gündelik hayatın bilir kişileriyle beraber geliştirir. Ayrıca seyircinin oyuna katılması ve teknolojinin oyunbaz bir şekilde kullanılması eserlerinde oldukça sık rastlanır. Dramaturjisinde gerçeği sorgularken, eserlerinde mekânları ve sosyal yapıları teatral biçimlere dönüştürür.

1988 doğumlu, Sanat ve Kültür Yönetimi mezunu, sanat ve kültür meraklısı.