Özge Günaydın’ın “Rhinos Back in Town” isimli sergisi Masterpiece Hall’da!

Masterpiece Hall, 20 Mart-20 Nisan 2020 tarihleri arasında, Özge Günaydın’ın “Rhinos Back in Town” isimli kişisel sergisine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

Son yıllarda sanata verdiği destekle dikkatleri çeken Nef’in ana sponsorluğunda gerçekleşecek sergi, dünyamızın 6’ıncı büyük kitlesel yok oluş evresinde olduğunu, soyu tükenen gergedanlar üzerinden irdeliyor.

Denizhan Özer küratörlüğünde gerçekleşen sergide sanatçı Özge Günaydın, doğa ile yüzeysel olarak kurduğumuz ya da kuramadığımız ilişkiyi, içinde bulunduğumuz zaman dilimine bağlı olarak düşünsel ve sezgisel olarak ele almakta. Masterpiece Hall Sanat Yönetmeni Ayça Okay tarafından organize edilen, müziklerini Fransız besteci ve prodüktör Charles Monton’un yaptığı ”Rhinos Back in Town” sergisi; resim, heykel, dijital manipülasyon, enstalasyon, video art, görüntü yönetmenliği Ersan Bayraktar’a ait bir belgesel ve açılışa özel olarak bir de sahne performansından oluşacak. Bu kapsamlı serginin en büyük özelliği ise konukların 5 duyusuna da hitap edecek olması. İzleyicilerin göreceği, duyacağı, dokunacağı, koklayacağı ve hatta tadacağı bir tasarım olarak düşünülen proje; bilinçaltımızda tahribata yol açan modern hayatın yarattığı olumsuz duruma sanatın evrensel dili ile dikkat çekmeyi hedefliyor. Proje ayrıca; ilk kez kendine has özel bir kokusu olan bir sergi olarak da benzerlerinden ayrılıyor. Doğal kokuların psikolojik etkileri ve kokunun medeniyetler üzerindeki önemi gibi araştırmalara devam eden, Koku Kültürü Derneği’nin kurucusu Koku Uzmanı Bihter Türkan Ergül tarafından tasarlanan sergi kokusu galeriyi ziyaret edenleri eski zamanların kırsal alanlarına götürecek.

”Rhinos Back in Town” sergisi Maslak-Masterpiece Hall’da 20 Mart, Cuma akşamı sanatseverlerle buluşacak. Bir çeşit tanıklık etme süreci olarak kurgulanan yapıtların, kendi gerçeğini unutarak doğadan uzaklaşan insana kendini hatırlatması beklenen bu sergi boyunca her hafta alanlarında değerli isimlerle sanat ve çevre bilinci üzerine paneller ve performanslar gerçekleşecek. Nef’in ana sponsorluğunda hayata geçirilen sergi, 20 Nisan 2020 tarihine kadar her gün 11.00 – 20.00 saatleri arasında görülebilir.

Sergi hakkında konuşan Küratör Denizhan Özer:

”Özge Günaydın bu yıkıcı kriz ortamında doğadan uzaklaşan, çevreye karşı duyarsızlaşan, zevki için diğer canlıları yok eden insanların yarattığı tahribatı bu sergisinde gergedanlar üzerinden anlatmaktadır. Yüzeysel anlatımların, kolay anlaşılanların ve göreceli olarak güzel olanın aksine sanat değeri taşıyan, nitelikli bir takım eserler üreterek, farklı bir tutum sergileyerek bu olumsuz duruma karşı insanları sanat üzerinden bilinçlendirme çabası içine girmiş, gerçek bir sanatçı sorumluluğu ile taşın altına elini koymuştur.”

”Özge Günaydın’ın gelecek kuşaklara yaşanılabilir, güzel bir dünya bırakmak için yarattığı; doğaya, bitkilere, hayvanlara sahip çıkan “Rhinos Back in Town” sergisinin bir gereklilik olduğunu net bir şekilde söyleyebilirim.”

Sergi hakkında konuşan sanatçı Özge Günaydın:

”Eserlerimin gergedan figürlerinden oluşmasının ana nedeni, gergedanların son yıllarda nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya kalan canlılar içerisinde en dikkat çekici tür oluşudur. 2018’de, son erkek kuzey beyaz gergedan Sudan’ın ölümü ile geriye doğru tarihsel bir inceleme yapılırsa; 20.yüzyıldaki 500,000 gergedan nüfusundan bugün sadece 29,000 kaldığı görülür. İnsanoğlunda bulunması gereken erdemler gergedanlar üzerinden örnek alınabilir. Gergedanlar tek eşli, sadece otoburdur. Bebeklerine dört yaşına kadar bakar ve korurlar. Gübreleri dünyanın ekolojik döngüsü için fevkalade önemlidir. İnsanoğlunun tüketim bilincinin olmadığı ve sadece yok etmeye odaklandığı toplumsal düzende gergedan önemli bir vurgudur.”

”Ben bir sanatçı olarak görünür olanla tinsel olan arasında bir bağ kurmaya çalışıyorum. Şeylerin görünüp anlık zevk verdiği bir düzen değil, kalıcılığın peşinde ve ayırdında olma derdindeyim. Bana göre sorunsalı olmayan sanat olmaz. Sorunsalı olmayan bir sanatın tinselliğe yaklaşması mümkün değildir. Doğaya fiziksel olarak dokunmadan DOKUNMAK gibi bir arayışım var. Öteki ben ile mücadelem acılı bir yoldan geçiyor. Bu yolda empati var. Bazen bir gergedan, bazense bir ağaçkakan oluyorum. İliklerime kadar hissederek yanıyorum. Tartışma, yanlış anlaşılma gibi kaygılardan çok uzakta geziyor öteki ben. Sonsuz bir okyanusta huzur içinde yüzüyorum. Dünya ile beraber can çekişiyor ve bazen sessizce çığlıklar atıyorum.”

Sergi boyunca sanatçı Özge Günaydın ve küratör Denizhan Özer’in de katılımıyla, Masterpiece Hall’daki sergi alanında sanat ve çevre bilinci üzerine paneller düzenlenecek.

Panaller:

  • 25 Mart, saat 15.00: Türkan Akdeniz – Pınar Altuğ – Derya Bigalı – Denizhan Özer
  • 1 Nisan, saat 15.00: Alegra Levi – Günsu Ertürk – Dilşad Atasoy – Nebahat Karyağdı – Selin Bozkurt
  • 8 Nisan, saat 15:00: Monik İpekel – Aslı Varlıer Pelit – Serra Arıkök – Fırat Neziroğlu
  • 15 Nisan, saat 15:00: Buket Dereoğlu – Tuncay Buluz – Şirin Melek – Banu Başaran – Uğur Batur – Ayça Ceylan

Masterpiece Hall

Maslak Mah. Bilim Sok. No:5A K:-5 SUN Plaza Sarıyer/İstanbul

1988 doğumlu, Sanat ve Kültür Yönetimi mezunu, sanat ve kültür meraklısı.