Özlem Tekdemir’in “Rüyanın Öte Yakası” Yerleştirmesi Vitrin’e Çıkıyor

Gothe Institut Ankara, 14 Ekim–11 Aralık 2022 tarihlerinde Özlem Tekdemir’in Galeri Vitrin için hazırladığı “Rüyanın Öte Yakası” adlı yerleştirmeye ev sahipliği yapıyor. Üç boyutlu çocuk kitaplarındaki sayfalar gibi tasarlanan ve adını Le Guin’in “Rüyanın Öte Yakası” kitabından alan bu sahne, rüyayla gerçek arasında sürreal bir ana odaklanıyor.

Özlem Tekdemir, Rüyanın Öte Yakası
Özlem Tekdemir, Rüyanın Öte Yakası

Gerçeğin peşinde geçen kısa ömürlerinde insanlar neden rüyalardan medet umar? Bir rüya yaratmak, o rüyayı gerçek kılmak mümkün müdür? Masallar insanların yarattığı rüyalar mıdır? Sorularının peşinden giden sanatçı, kağıtlarla katman katman yarattığı bir masalı görselleştiriyor ve gerçeğin ne kadar gerçek olduğu, nerede başlayıp nerede bittiği belli olmayan tuhaf çocukluk rüyalarından ilham alarak, gerçekle düş arasında bir bağ kurmayı, bir empati anı yaratmayı amaçlıyor.

Özlem Tekdemir, Galeri Vitrin için tasarladığı bu görsel öyküde; öfke, nefret, vahşet, şiddet ve bağnazlıkla çevrelenmiş katı gerçekliğe sırtını dönerek, yok sayılma, aşağılanma, örselenme gibi duygulardan kaçarak dünyaya sırtını dönen kız çocuğunun, var olamadığı dünyadan, bir tavşanın peşine takılıp gitme hikayesini, kendi çocukluğuyla bağlar kurarak anlatıyor. Sanatçı, 1980 darbesiyle başlayan, 80 ve 90‘ların kaotik atmosferinde Anadolu’nun pek çok farklı yerinde geçen çocukluğunu, resimli çocuk kitapları sayesinde zihninde yarattığı dünyayı, bugün bir sanatçı olarak yeniden yorumluyor ve izleyenleri kendi düşüne davet ediyor.

Bu bağlamda sanatçının yazdığı sergi metni ve projeye ait görsellerden oluşturulmuş bir kitapçık da sergi sürecinde izleyicilerle buluşmayı bekliyor.

Özlem Tekdemir Hakkında

1980’de İstanbul’da doğdu. Hacettepe Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Resim Bölümü’nde 2005 yılında master ve 2013 yılında sanatta doktora eğitimini tamamladı. 2019 yılında Erasmus kapsamında İtalya’da Accademia Di Belle Arti Macerata’da bulundu. Grafik Tasarım alanındaki ikinci doktorasını (Ph.D) Gazi Üniversitesi’nde 2020 yılında tamamladı. On bir solo sergi açan, ulusal ve uluslararası çok sayıda etkinliğe katılan sanatçının, özel koleksiyonlarda ve kurum koleksiyonlarında çalışmaları yer almaktadır. Sanat yazıları, kitap resimlemeleri ve küratörlük çalışmaları bulunan sanatçı, işlerinde kırılganlık, içe dönüş, yalnızlaşma, masumiyet, tekinsizlik ve antroposen kavramlarına yoğunlaşır. Öyküleme pratikleri üzerine farklı teknik ve üretim araçlarıyla çalışan sanatçı, yaşamını ve üretimlerini Ankara’da sürdürmektedir. Ayrıca bir vakıf üniversitesinin Grafik Tasarımı bölümünde Doçent olarak çalışmaktadır.


Gothe Institut Ankara – Galeri Vitrin

Atatürk Bulvarı 131 06640 Bakanlıklar, Ankara

Türkiye'nin En Büyük Sanat Haber Portalı, Güncel Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Röportajlar