Yeşim Akdeniz’in Kişisel Sergisi “Flanşlı” Galerist’te!

Yeşim Akdeniz, Beyaz Şifre #6, 2024, Silikon, metal, boya, tekstil, ahşap, dikiş, 30x25 cm. ( Fotoğraf: Barış Özçetin )
Yeşim Akdeniz, Beyaz Şifre #6, 2024, Silikon, metal, boya, tekstil, ahşap, dikiş, 30×25 cm. ( Fotoğraf: Barış Özçetin )

Yeşim Akdeniz’in kişisel sergisi “Flanşlı”, 7 Mayıs – 15 Haziran 2024 tarihleri arasında Galerist’te ziyaretçilerle buluşuyor.

Yeşim Akdeniz, yirmi yılı aşkın sanat pratiğinde çatışma anlarını, kültürel ve sosyo-politik kavramları teorilerle sağlamlaştırarak, onları temsil eden nesneleri resimsel bir kompozisyon dinamiği yardımıyla ve semiyotik bir teknikle eserlerine yerleştirir. Resimlerinden tekstil çalışmalarına, kumaş-silikon-metal yerleştirmelerine kadar çeşitli disiplinlerdeki üretimlerinde, toplumsal cinsiyet eşitsizlikleri, sınıfsal ve ırksal farklılıkların üzerinden yaratılan adaletsizlikleri anlatmak için yıllar içinde oluşturduğu kendine özgü nesnelerle kodlanmış simgeleri kullanır.

Yumuşacık, hatları temiz, göze hoş görünen renk tonlarına sahip, dikkatle tasarlanmış veya var olan tasarımları titizlikle mimleyen nesnelerin yer aldığı eserler, ilk bakışta görsel bir uyum sunar. Ancak dikkatlice incelendiğinde, bu ahengi bozan bilinçli bir uyumsuzluk hissedilir. Kullanılan malzemeler aracılığıyla ortaya çıkan keskin ve ironik anlatım izleyeni, o ilk şefkatli histen, dikkati çekmek istediği yaşanan adaletsizliğin gerçekliğine, tekinsiz bir duyguya götürür.

Yeşim Akdeniz’in sanatsal yaklaşımında ister soyut bir biçimde, ister somut, hazır-nesneleri bir araya getirerek, kurgulayarak, yerleştirerek onları ilk anlamlarından tehcir ederek olsun, başka bir anlam vermesi, tuvallerinden kumaş çalışmalarına kadar sürekliliğini korumuştur. Sergi Flanşlı adını, iki ayrı yöne giden boruları, yapıları tutturan tırnaklı ve silindir biçiminde olan bir yapı malzemesi olan flanştan alır. Almanca kökenli bu kelimeden türeyen flanşlı, birbirine tutturulmuş anlamında karşımıza çıkar. Yeşim’in eserleri, farklı medyumların bir araya gelerek farklı anlamlar yüklenen, bütüne bakıldığında ise ortak bir anlatı yapısının inşası niteliğindedir. Bu sergide, silikon, kumaş veya metal gibi malzemeler, sanatçının konu edindiği politik, kültürel ve toplumsal sorgulamalar yapar.

Sergiye Elâ Atakan’ın kaleme aldığı katalog metni eşlik ediyor.

Yeşim Akdeniz

Yeşim Akdeniz (d. 1978) 2002 yılında Düsseldorf Sanat Akademisi’nden mezun oldu. 2002 – 2004 yıllarında Amsterdam’da deAteliers Residency Programı’na davet edilen sanatçı 2005 yılında Kunstverein Bonn/Peter Mertes bursunu kazandı.

Türkiye’deki ilk solo sergisini ‘Atlas Vazgeçti’ ismiyle 2005 yılında Galerist’te açan Yeşim Akdeniz, bugüne kadar Stedelijk Müzesi, Amsterdam, Kunstverein Frankfurt, Sammlung Philara, Düsseldorf, Kunstverein Bielefeld gibi birçok kurumda sergilere katıldı. Yeşim Akdeniz’in eserleri modernizmin üsleri ve ona bağlı politikaların ortaya çıkmasıyla ve bunlarla ilişkilendirilen kültürel üretim biçimlerinin kullanıldığı sembolik anlatılar içerir. Çalışmalarında modernist mimari ve tasarım öğelerini, sanat tarihsel referansları sık sık kullanan Yeşim, bu tasarımların zaman içerisinde nasıl evrildiğine cevap arar. Sanatçı son dönem işlerinde oryantalizm, toplumsal kimlik ve asimilasyon konularına yoğunlaşır.

Sanatçı Brüksel ve Düsseldorf’ta yaşamakta ve üretimini sürdürmektedir.


Galerist

Asmalı Mescit, Meşrutiyet Cd. No:1 No. 67, 34430 Beyoğlu/İstanbul

Türkiye'nin En Büyük Sanat Haber Portalı, Güncel Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Röportajlar