Pera Öğrenme’den Yetişkinler için Atölyeler

Pera Öğrenme Yetişkin Atölyeleri
Pera Öğrenme Yetişkin Atölyeleri

Pera Müzesi Öğrenme Programları, Gelecek Hatıraları sergisinden ilhamla yetişkinlere yönelik atölye programı hazırladı. “Geleceğe Dokunmak: Yetişkinler için Atölyeler” başlıklı program; ileri dönüşüm tekniklerinin de uygulandığı yeni tasarımlar yaratma üzerine eğlenceli atölyeler ve ilham dolu sergi turlarından oluşuyor.

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi Öğrenme Programları, Gelecek Hatıraları sergisi kapsamında yetişkinler için disiplinler arası atölyeler düzenliyor. 18 yaş ve üzeri herkese açık olan Pera Yetişkin atölyelerinde katılımcılar, çini motifleri üzerinde çalışarak seramik karolar tasarlıyor, polimer kilden çiçekler üretiyor, cam şişe ve tuvaller üzerinde karışık teknikle ileri dönüşüm tasarımları yapıyor, kırık mermer parçalarını sanatla onarıyor ve sanat terapisi ile olumlu deneyim ve duyguları üzerine düşünüyor. Serginin gelecek tahayyülleri ve hafıza arasında bağlar kuran kavramsal çerçevesinden yola çıkan atölyelerde katılımcılar deneyimlerini geleceğin hatıralarına dönüştürüyor. Alanında uzman sanatçı ve eğitimcilerin yürütücülüğünde gerçekleşecek “Geleceğe Dokunmak: Yetişkinler için Atölyeler” programı 15 Aralık’ta başlayıp 21 Ocak’a kadar devam ediyor.

İleri dönüşüm tekniği ve Japon felsefesiyle yeni tasarımlar

“Gelecek, geçmişte biriktirilen tanıdık nesneler aracılığıyla hatırlanabilir mi?” sorusundan ilham alarak hazırlanan Cam Şişelerde Geçmişten İzler atölyesinde katılımcılar, ileri dönüşüm ve kâğıt hamuru tekniğiyle, cam şişeleri form güçlendirme, giydirme ve renklendirme çalışmalarıyla yeniden yorumluyor.

Seramik sanatçısı Lütfullah Genç yürütücülüğünde düzenlenen Seramik Karo Atölyesi: Gelenek ve Gelecek etkinliğinde katılımcılar “Çini motiflerindeki semboller neyi ifade ediyor? Çinilerde neden geometrik desenler kullanılıyor?” sorularından yola çıkarak seramik karolar tasarlıyor. Kâğıt üzerindeki çini motifleri şablonları seramik karoya aktarılarak, tekil parçaların bütünü meydana getirdiği ortak bir kompozisyon oluşturuluyor.

Polimer Kil ile Yeryüzü Çiçek Haritası atölyesi ise Gelecek Hatıraları sergisinin “Bölgenin Hafızası” bölümünden ilhamla oluşturuldu. Seramik sanatçısı Lütfullah Genç yürütücülüğünde gerçekleşen atölyede katılımcılar, geleneksel sanatlarda kullanılan çiçek türleri ve bu türlerin yetiştirildiği bölgeleri eşleştirerek, arşivsel bir çiçek haritası oluşturuyor. Ardından kâğıt üzerine aktarılan tasarımlarla polimer kilden amorf çiçekler meydana getiriliyor.

Gelecek Hatıraları sergisinin “Nesnelerin Hafızası” isimli bölümünden ilhamla tasarlanan Asamblaj: Tuvaldeki Hatıralar atölyesinde katılımcılar, tuval üzerinde oluşturdukları üç boyutlu kompozisyonu zaman içinde kırılmış, işlevini yitirmiş ama hatıralar barındıran objelere aktararak, kendi sanat eserini yaratıyor.

Kırık Parçalarda Saklı Hikayeler: Kintsugi etkinliğinde ise katılımcılar; kusurlu olanı kabul etmek, kucaklamak ve yeniden yorumlamak anlamına gelen Japon felsefesi Kintsugi ile tanışarak kırık mermer parçalarını süslemeler ile yeniden dönüştürüyor.

Sanatın iyileştirici gücünden ilham alan atölye

Klinik psikolog ve dışavurumcu sanat terapisti Suzi Amado yürütücülüğünde yapılacak Sanat Terapisi ile Deneyimden Hatıraya atölye çalışmasında katılımcılar sergi turu sonrasında yazı, şiir, kolaj müzik gibi farklı araçları bir arada kullanarak hatırlamanın aracısı olacak çalışmalar gerçekleştiriyor. Bu atölye ile katılımcılar son zamanlarda yaşadıkları olumlu ve insani deneyimleri sanat aracılığıyla “geleceğin hatıralarına” çeviriyor.

Pera Öğrenme atölye biletleri biletix.com‘dan alınabilir. PERAkart AİLE’lilere özel %50 indirim uygulanmaktadır.

Detaylı bilgi: ogrenme@peramuzesi.org.tr

Türkiye'nin En Büyük Sanat Haber Portalı, Güncel Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Röportajlar