Raik’in Annesi
Raik’in Annesi

Raik’in Annesi Gözden Geçirilmiş Baskısıyla Can Yayınları’nda!

16 Mayıs 2024
Raik’in Annesi
Raik’in Annesi

Kaleme aldığı her metinle yeniden tartışılan, kadın hareketinin öncü isimlerinden Halide Edib Adıvar’ın ilk dönem eserlerinin en önemlilerinden Raik’in Annesi, yazarın ölümünün 60. yılında, Can Yayınları etiketiyle yeniden okurla buluşuyor. Cumhuriyet dönemine damga vuran yazar, erkek anlatıcı tercih ettiği kitabında, kadın ve kadınları kuşatan koşulları tüm açıklığıyla gözler önüne seriyor.

Cumhuriyet dönemine imzasını atan ve kendinden sonra gelenleri etkileyen Halide Edib Adıvar’ın ilk dönem eserlerinin en önemlilerinden Raik’in Annesi, Fatih Altuğ’un sonsözüyle ve gözden geçirilmiş baskısıyla Can Yayınları’nda!

Halide Edib, Raik’in Annesi’nde yanlış Batılılaşma, eğitimin Türk toplumundaki durumu ve kadın sorunsalı gibi konulara odaklanıyor. Erkek anlatıcı üzerinden kaleme alınan kitap, kadın ve kadınları kuşatan dönemin koşulları üzerine bir başucu kitabı olma niteliğinde.

“Romandan çok novella diye adlandırılmaya müsait olan bu metinlerde […] anlatıcı erkektir ve odaklanılan bir kadının deneyimi, erkek anlatıcının dolayımıyla sunulur. Bu dolayım sayesinde söz konusu kadın kadar, kadını kuşatan koşullar da gözler önüne serilir. Ancak burada şeffaf bir aktarımdan çok, karmaşık arzu ilişkileri, gayriiradi sınır ihlalleri, akıldan, normdan, toplumsaldan sapma eğilimi ile diğerkâm ve fedakârca edimler arasındaki gerilimler dolaşımdadır.” Fatih Altuğ

Hiç tanıyamadığım bir genç kadının güzel gözleri için kendime niçin bir vazife terettüp edecek, şu tatil zamanının lezzet-i sükûnetini bozacaktım? Zaten adaya ben kadınlardan kaçmıştım. Ben bu ihtiyar ettiğim zahmetten sonra yine pek az tanıdığım bir çift zevç ve zevceyi birleştirmeye mi kalkışacağım? Hem bakalım kendini adi bir kadınla gazinolarda teşhir eden o kalpsiz Rauf buna layık mı?

Sanat Okur

Türkiye'nin En Büyük Kültür Sanat Haber Portalı, Sanat Haberleri, Sergi Rehberi, Sanatçı Portfolyoları, Sanat Üzerine Söyleşiler

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Tuğçe Diri, Taşların Ardında; An ve Arşiv_Underneath The Stones; Moment and Archive, Anna Laudel Istanbul, 2024
Önceki

Tuğçe Diri’nin Yeni Sergisi: “Taşların Ardında; An ve Arşiv”

Ezgi Güneştekin
Sonraki

Ezgi Güneştekin İlk Kişisel Sergisini Açıyor!

Kaçırmayın!

Ferhat Arat

Portfolyo: Ferhat Arat

Salt Beden Üzerinden Hareketle Ruhsal ve Düşünsel Deformasyon Sürecinin Görsel
Asuman Aktüy, "Bu Konuda Konuşmak İster misin?"

Asuman Aktüy “Bu Konuda Konuşmak İster misin?” FNartspace’de

Sanatçı Asuman Aktüy, “Bu Konuda Konuşmak ister misin? ” adlı