Son zamanların en iyi 5 kadın fotoğraf muhabiri

Dünyaca ünlü olmayı başarmış ve başarılarına yenilerini ekleyen 5 kadın fotoğraf muhabiri ve belgesel fotoğrafçısını sizlere tanıtmak benim için bir onur. Bu serinin devamı gelecek ilerleyen yazılarımda 5 kadın fotoğrafçı daha derleyeceğim.

Andrea Hernández
1991 Doğumlu. Caracas, Venezuela’da Yaşıyor

Andrea Hernández, ilk kez eline bir kamera aldığında, Harry Potter Ollivanders değnek dükkanında bir değnek tuttuğu hissine kapılıyor ve fotoğraf makinesi “Beni seçmiş gibiydi.” diyerek fotoğrafçılık başlangıcını tanımlıyor.

Andrea Hernández, kariyerine gazetecilikten mezun olduktan sonra, Caracas merkezli bir çevrimiçi yayın olan El Estímulo‘da metin yazarı olarak başladı. Son üç yıldır fotoğrafçı olarak, BuzzFeed News, Washington Post ve El País gibi yayınlara ana vatanı hakkında hikayeler aktarıyor. Bu yıl, PDN’nin “İzlenecek öne çıkan 30 yeni fotoğrafçı” listesinde yer alan fotoğrafçılardan biri seçildi.

Hernández‘i tetikleyen eden şey, Venezuela‘da iktidarda olanlarla olmayanlar arasındaki derin boşluktur.

Nora Lorek
1990 doğumlu. Göteborg, İsveç’te yaşıyor.

Nora Lorek, “Savaşın gerçekliğini göstermenin, içinde yaşayanları kurban olarak atmaktan çok daha fazla yolu olduğuna inanıyor. Savaş fotoğraf muhabirleri “hayatta kalanlar olarak” göstermekle yükümlüdür” diyor.

Nora Lorek, bir fotoğrafçı olarak rolünün ötesine geçiyor: Güney Sudanlı kadınların, savaştan kaçarken Uganda‘ya taşıdıkları işlemeli milayalarının önündeki portre serisini ve mülteci kadınlara yardım etmek için kar amacı gütmeyen Milaya Projesi‘ni kurduğu için büyük ilgi topladı. Bidibidi yerleşim bölgesi el sanatlarını çevrimiçi olarak satmaktadır.

Esther Ruth Mbabazi
1995 Doğumlu. Kampala, Uganda’da yaşıyor.

Kendi kendini eğiten Mbabazi, üç yıldır profesyonel olarak çekim yapıyor ve şimdiden New York Times, Washington Post ve I-D gibi yayınlara katkıda bulundu.

Uganda kırsalındaki kadınlara yardım eden geleneksel doğum görevlilerinin fotoğrafını çekmeyi ve Ebola salgınıyla mücadele eden geleneksel şifacıları fotoğraflamayı misyon edinmiş durumda.

September Dawn Bottoms
1992 doğumlu. Los Angeles, California, Tulsa ve Oklahoma’da çalışmalar yapıyor.

September Dawn Bottoms, “Gerçek şu ki, asla başkasının durumunu tamamen anlayamayacağım, ama sadece empati alanından değil, objektiften de bir hikaye anlatmak önemli.” diyor. Kendi geçmişini, ailesinin yaşadığı psikolojik sorunları empati alanında tecrübe sayıyor ve kendini bu açıdan şanslı hissediyor. Yoksulluğun iyi fotoğraf muhabiri olmaya engel olmadığını bunun için üniversite okumak gerekmediğini savunuyor. Maddi imkanlar yüzünden bu işi yapamayanlar için “kalbini ve ruhunu bir projeye koyarsan ve cehennem gibi ısrarcıysan, bu şansı yenebileceğini düşünüyorum” diyor.

Saiyna Bashir
1989 doğumlu. Islamabad, Pakistan’da yaşıyor.

Saiyna Bashir, fotoğraflarında toplumsal cinsiyet eşitsizliğini ve mezhepsel şiddeti belgeliyor. Çalışmaları, kadın olmanın çok zor olduğu Pakistan’da deneyimliyor. Pakistan’daki transseksüel insanların kazanımlarının yanı sıra, aile içi şiddetten kaynaklanan asit saldırılarından kurtulan kadınları fotoğraflıyor.

Bashir, New York Times, El Cezire, The Telegraph ve NPR‘in haberlerine katkıda bulundu. Kadın fotoğrafçılara destek veriyor, rehberliklerini yapıyor.

1984 Lovech doğumlu. Fotoğraf çeker, sanatsever.